Hur går egentligen USA:s ekonomi?

0
Anders Romelsjö

Jag har tidigare skrivit att rapporterna om bra ekonomisk utveckling i USA är felaktiga, eller åtminstone klart överdrivna. http://jinge.se/mediekritik/blir-det-inte-recession-i-ar.htm och
http://jinge.se/allmant/de-rikaste-blev-mycket-rikare-de-fattigaste-mycket-fattigare.htm
-Varje år har etablerade ekonomer och internationella institutioner som IMF och OECD förutsett verkliga ökningar av BNB, antal i arbete och av realinkomst, men de har haft fel eller överdrivit.
– Denna återhämtning har varit den sämsta efter Andra världskriget. USA:s BNP har ökat med bara 9 % jämfört med 19 % vid en genomsnittlig återhämtning.
M Roberts recession 2
Den officiella arbetslösheten är 5 %, men 94 miljoner invånare över 16 års ålder i USA ingår inte i arbetskraften.
-Om återhämtningen varit ordinär hade ytterligare 5,9 miljoner varit i arbete.
-Varje år har etablerade ekonomer förutsatt större tillväxt än året innan, men så har inte skett.
-USA och Storbritannien har haft en tillväxt på över 2 %, men den avtog mot slutet av 2015.
Tillväxten i Kina har avtagit.
-Handeln har varit svag och industriproduktionen har avtagit till lägsta nivån sedan 2009. (Global trade was weak and industrial production slowed to lowest rate since 2009.)
Risken för recession är betydande och flera stora ”emerging economies” är redan i recession. Vissa av dessa vill minska stora skulder, vilket i sig påverkar BNP.
M Roberts recession 4
-JP Morgan menar att risken för recession i USA inom 3 år ligger på 3 av 4 (dvs. ungefär 75 %).
-Recessioner i kapitalismen brukar nu komma ungefär vart 8-10 år. Förra, stora recessionen kom 2008.

-Men FED:s ordförande Janet Yellen har sagt att USA:s ekonomi är “on the path of sustainable improvement”, och har höjt räntan för första gången på närmare 10 år.

Frågan diskuterades också igår i ett blogginlägg av Pål Steigan https://steigan.no/2016/01/30/nesten-full-stopp-i-usas-vekst/
Det amerikanske handelsdepartementet la 28. januar 2016 fram tall for fjerde kvartal 2015. De viser at veksten i USAs økonomi bremser kraftig. Innenlandsproduktet økte med bare 0,7%, og for varige industriprodukter falt etterspørselen med 5,1%. Dette melder henholdsvis Reuters og Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Tallene viser at veksten i USA har falt hele siste halvår 2015. Forbrukermarkedet, som står for mer en to tredeler av USAs økonomi vokste med bare 2,2%, og det er skarpt ned fra 3,0% i tredje kvartal, men likevel var det det eneste «lyspunktet» i kvartalsrapporten.

Den sterke dollaren gjør at USAs industri har problemer på alle eksportmarkeder.

USA har i virkeligheten ikke kommet seg etter finanskrisa i 2008. Det som har skjedd har for det meste bestått av pengetrykking og gjeldsøkning. Sju år med praktisk talt nullrente. Pengetrykking fra The FED på totalt 3700 milliarder dollar. Total gjeldsøkning på 6000 milliarder dollar. Og så klarer man bare en økning i BNP på 2,4%.

Dette betyr jo at alle de virkemidlene som er brukt bare har gjort økonomien så mye mer sårbar, så mye mer ustabil, og det uten at man har løst et eneste grunnleggende problem. Situasjonen er derfor mye mer alvorlig enn den var før finanskrisa.

CNBC skriver: Why 2016 keeps getting uglier for US economy.

CNN Money: U.S. economy grinds to near halt at end of 2015.
American manufacturing, which makes up 10% of the economy, is in a recession and the industry’s key index, ISM, has declined for six straight months. Consumer spending was negative or flat for seven out of 12 months last year.

Storbanken MorganStanley mener at sjansen for en resesjon i 2016 er 20%.
Det later til at 2016 blir en røff seilas også for USAs økonomi. Men Wall Street har alltid et kort i bakhånd når økonomien svikter: mer krig.

intressant.se, , , ,, ,, , ,, , , , , , , ,

Oxfams rapport Pål Steigan 16/1 Dagens Industri 15/10 Pål Steigan 15/10 Global Wealth Report 2015 DN Debatt 27/8 UNICEF-rapporten Washington Post Pål Steigan 29/10 Oxfams rapportGuardian 29/10 DN recension Romelsjös recension i Läkartidningen Globalresearch 21/1 Dagens Arena ICIJ:s rapport DN 4/4 SvD 4/4 Ab 2/4
Hurun Report Intervju med Noam Chomsky Data från VärldsbankenDN 2/3 Dokument utifrån USA-bloggen DN 13/2 DN 2 13/2SvD Expressen 13/2 Ab 13/2Annarkia Clartes Kinannummer Ab 17/1 Kritikerstorm mot Janne Josefsson DN antal miljardärer i Sverige Old Wolf-bloggen SR Stiglitz i SvD 4/11Wolodarski i DN 4/11 SR 17/10 SvT Rapport 24/9 SvD 26/9 Equality Trust SvT Rapport 24/9 kl 19.30

Forrige artikkelBankenes krig mot kontanter
Neste artikkelHvorfor er Børge Brende så sikker på Russland skjøt ned MH-17?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).