Bernie Sanders banket Hillary Clinton i New Hampshire

0

Bernie Sanders, som sjøl kaller seg «sosialist», slo knock-out på storbankenes kandidat Hillary Clinton i New Hampshire. Da 80% av stemmene var talt opp hadde Sanders sikret seg 59,% mot Clintons 38,5%. Nå er riktignok New Hampshire en liten stat, men dette er utklassing.

De fem største bidragsyterne til Hillary Clintons valgkamp er Citigroup Inc, Goldman Sachs, DLA Piper, JPMorgan Chase & Co, Morgan Stanley. Hillary Clinton har dessuten tjent 25 millioner norske kroner på å holde 12 taler for storbankene. Toppsjefen i Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, har gått ut og advart mot Bernie Sanders og sagt at «Sanders’ attacks on the «billionaire class» and bankers could be dangerous.»

De ti største bidragsyterne til Sanders’ kampanje er fagorganisasjoner.

I Det republikanske partiet var det milliardæren og utfordreren Donald Trump som vant. Han fikk 34,5% av stemmene, mens John Kasich, som kom nærmest, fikk 16,4%. Da var 80% av stemmene talt opp.

Huffington Post kunne tydeligvis styre sin begeistring for begge resultatene.

YouGov har gjennomført meningsmålinger der de regelmesssig spør folk om deres holdning til sosialisme og kapitalisme. Blant unge velgere (18-24) var det i januar 2016 43% som «så positivt på sosialismen» mot 26% som «så negativt» på den.

Nå skal man naturligvis ta «sosialismen» til Sanders med ei klype salt. Han har sjøl knyttet den henholdsvis til skandinavisk blandingsøkonomi, Martin Luther King og Franklin D. Roosevelt. Men i et land der bare ordet «sosialisme» har vært et grovt skjellsord, er det et uttrykk for at folks motstand mot Wall Street og bankene er ganske omfattende. Om Wall Street har Sanders sagt: If a bank is too big to fail, it is too big to exist. Han går også inn for å forby storkapitalens støtte til politikere.

Dette er politikk som har sterk klangbunn i dagens USA.

Sanders har profilert seg mot det militær-industrielle komplekset i USA, og det er det mange som liker å høre. Men i praksis er ikke motstanden hans så konsekvent at det gjør noe. Sanders er ingen hauk, slik Clinton er, men det er klart at dersom han mot formodning skulle bli valgt, ville han fortsette å gi militær støtte til Israel og Saudi Arabia.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.