Demonstrasjoner og molotovcocktails i Hellas mot pensjonskutt

0

Greske fagorganiserte gikk 4. februar 2016 til en 24-timers generalstreik mot Syriza-regjeringas forslag til pensjonsreformer. Troikaen, som i realiteten fungerer som landets skyggeregjering, har stilt krav om at Hellas skal spare 1,8 milliarder euro, tilsvarende 1% av landets inntekter. Dette skal tas fra pensjonene. Landet må også stille på beina 350 millioner euro gjennom skatteøkninger for å oppnå et «primært overskudd» på 0,5% av BNP.

Forslagene fra Syriza utløste protester i greske byer som kan sammenliknes med dem som møtte den forrige regjeringa. Nettavisa Keep Talking Greece skriver:

it was short around one o’ clock Thursday noon, when a raging crowd of some 60 people wearing hoods started to hurl molotov cocktail bombs at riot police squads around the Syntagma Square in downtown Athens during the big protest march against the pensions reform. ..

The atmosphere in Thessaloniki was really tense with anti-pensions-reform protesters chanting that they will move to Bulgaria, where taxation is much lower than in Greece. On protester reportedly attempted to enter the Ministry of Macedonia-Thrace with his vehicle, a semi-truck.

Thousands of people from all professions across the country joined the 24-hour strike against the pensions-reform, the additional cuts of pensions and the social security contributions hikes.

Public sector employees, private sector workers, self-employed and freelancers, customs personnel, but also retailers, bakers, and even funeral office workers closed their shops and offices and joined the biggest and broader general strike that paralyzed the country. Post offices and some banks remained closed, all public services and municipalities too, petrol stations. Public transport means are operating only for a couple of hours, ferries are docked in the ports, taxis are parked in the garage, flights have been cancelled in 34 regional airports.

Financial Times kalte i sin tid EU-troikaens ultimatum overfor Hellas for “the most intrusive economic supervision program ever mounted in the EU.”

Dette var ikke en økonomisk avtale, det er økonomisk krigføring. Og Syriza og Tsipras var ikke forberedt til å takle det de møtte. De hadde gitt folket illusjoner om at Hellas kunne forbli i eurosonen og at landet ville bli behandlet som en jevnbyrdig. I stedet ble han og Hellas ydmyket og Syriza gjort til administrator av EUs kuttpolitikk. Eurosonen og Tyskland truet med en totalødeleggelse av gresk økonomi hvis de ikke fikk ja til å redusere landet til en koloni. Det er så ille at sjøl tyske Der Spiegel kalte eurosonens krav for Der Katalog der Grausamkeiten, eller en katalog av grusomheter.

Det er resultatet av denne politikken vi nå ser gjenspeile seg i greske gater.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.