Demonstrasjoner og molotovcocktails i Hellas mot pensjonskutt

0

Greske fagorganiserte gikk 4. februar 2016 til en 24-timers generalstreik mot Syriza-regjeringas forslag til pensjonsreformer. Troikaen, som i realiteten fungerer som landets skyggeregjering, har stilt krav om at Hellas skal spare 1,8 milliarder euro, tilsvarende 1% av landets inntekter. Dette skal tas fra pensjonene. Landet må også stille på beina 350 millioner euro gjennom skatteøkninger for å oppnå et «primært overskudd» på 0,5% av BNP.

Forslagene fra Syriza utløste protester i greske byer som kan sammenliknes med dem som møtte den forrige regjeringa. Nettavisa Keep Talking Greece skriver:

it was short around one o’ clock Thursday noon, when a raging crowd of some 60 people wearing hoods started to hurl molotov cocktail bombs at riot police squads around the Syntagma Square in downtown Athens during the big protest march against the pensions reform. ..

The atmosphere in Thessaloniki was really tense with anti-pensions-reform protesters chanting that they will move to Bulgaria, where taxation is much lower than in Greece. On protester reportedly attempted to enter the Ministry of Macedonia-Thrace with his vehicle, a semi-truck.

Thousands of people from all professions across the country joined the 24-hour strike against the pensions-reform, the additional cuts of pensions and the social security contributions hikes.

Public sector employees, private sector workers, self-employed and freelancers, customs personnel, but also retailers, bakers, and even funeral office workers closed their shops and offices and joined the biggest and broader general strike that paralyzed the country. Post offices and some banks remained closed, all public services and municipalities too, petrol stations. Public transport means are operating only for a couple of hours, ferries are docked in the ports, taxis are parked in the garage, flights have been cancelled in 34 regional airports.

Financial Times kalte i sin tid EU-troikaens ultimatum overfor Hellas for “the most intrusive economic supervision program ever mounted in the EU.”

Dette var ikke en økonomisk avtale, det er økonomisk krigføring. Og Syriza og Tsipras var ikke forberedt til å takle det de møtte. De hadde gitt folket illusjoner om at Hellas kunne forbli i eurosonen og at landet ville bli behandlet som en jevnbyrdig. I stedet ble han og Hellas ydmyket og Syriza gjort til administrator av EUs kuttpolitikk. Eurosonen og Tyskland truet med en totalødeleggelse av gresk økonomi hvis de ikke fikk ja til å redusere landet til en koloni. Det er så ille at sjøl tyske Der Spiegel kalte eurosonens krav for Der Katalog der Grausamkeiten, eller en katalog av grusomheter.

Det er resultatet av denne politikken vi nå ser gjenspeile seg i greske gater.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelVenstresida og Syriza – hva nå?
Neste artikkelAssange bör släppas och få ersättning
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).