– Vil ha TTIP-avtale som kan ryste Norge

0

– Verdensøkonomien faller sammen. Vi har stor arbeidsløshet i USA og manglende økonomisk vekst. Hvordan kan vi få mer vekst ved hjelp av en avtale mellom EU og USA?
Det er ABC Nyheter som skriver dette, og fortsetter:

Slik innledet Peter H. Chase, da USAs og EUs ambassader i Norge redegjorde for TTIP (Transatlantisk handels- og investeringspartnerskap) på et felles møte i Oslo.

Chase leder Europa-kontoret til USAs handelskammer. De argumenterer sterkt for TTIP,  som EU og USA er i gang med å forhandle fram bak lukkede dører.

TTIP vil, dersom EU og USA blir enige, bli en avtale som innebærer store forandringer i offentlige myndigheters spillerom i utformingen av politikk, også i Norge. …

– Vi antar at TTIP kan styrke vår globale konkurranseevne. Bare det å fjerne alle tollsatser ville gi 180 milliarder dollar i gevinst. Vi vil gå lenger, sier Chase, som har 30 år bak seg i høye stillinger i USAs handelsdepartement.

Gjennom EØS-avtalen kan også Norge bli påført genmodifisert mat og kjøtt fra dyr som fôres opp på veksthormoner, dersom USA får gjennomslag overfor EU på det punktet.

Dette fordi TTIP skal innføre felles regler og standarder på mange områder, og gi utenlandske investorer sterkere beskyttelse.

Det betyr for eksempel at TTIP vil styrke investorenes rett til store kompensasjoner hvis myndighetene for eksempel skjerper miljølovgivningen.

Private selskaper kan med TTIP reise økonomiske krav mot stater dersom de føler sine interesser krenket. I dag er det bare stater som kan kreve erstatning av andre stater i Verdens handelsorganisasjon (WTO), dersom regler blir brutt.

TTIP og TISA vil gi gigantselskaper muligheter til å kontrollere viktige deler av norsk innenrikspolitikk, og på den måten undergrave demokratiet.

Nærings- og handelsminister Monica Mæland viser til en EU-rapport som angivelig viser at avtalen kan gi en økonomisk gevinst på opptil 119 milliarder euro per år for EU og 95 milliarder euro per år for USA. Men hun nevner ikke at en tilsvarende amerikansk rapport viser at europeisk landbruk vil tape på TTIP i alle de scenariene som er studert.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelDe sørgelige lærdommene fra Köln
Neste artikkelDet tyske bondeforbundet krever oppheving av Russland-sanksjonene
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).