Verdens børser går i blodrødt

0

Børsene i verden åpnet 2016 med blodrøde tall. Verst ute var børsene i Kina, som falt med 6,9%, men det fortsatte verden rundt. Kina har tross alt stått for halvparten av veksten i verden de siste årene. Kina har nå den laveste veksten på 25 år etter å ha spilt hovedrollen for verdens industriproduksjon i så lang tid.
Den japanske Nikkei-børsen falt med mer enn 3%, den tyske DAX-indeksen falt med 4,3%. De amerikanske børsene falt også, teknologibørsen Nasdaq mest med 3%. Årets første fire børsdager i USA er de verste som er registrert for en tisvarende periode.
Den internasjonale industriaktiviteten i desember 2015 var den svakeste siden 2009 og i USA viste bygg- og anlegg et fall på 0,4% i november. USA har liksom vært kapitalismens lyspunkt et par år, men også der viser det seg at det ikke har blitt noen virkelig gjenreising av veksten etter finanskrisa.
McKinsey Institute rapporterte i 2015 at verdens gjeld siden finanskrisa har økt med ufattelige 57.000 milliarder dollar. (Verdens totale BNP ligger på ca. 70.000 milliader dollar.) Kinas gjeld er fire ganger så stor som i 2007 med 28.000 milliarder dollar.
Perioden etter krakket i 2008 har vært preget av et verdensomspennende angrep på arbeiderklassen og dens lønns- og arbeidsvilkår. Verdensbanken publiserte 1. januar 2016 en rapport som viser at

“Total labour income as a percentage of GDP is declining across the board and at rates rarely witnessed. From 1995 to 2015, labour income dropped from 61 percent to 57 percent of GDP in the US; from 66 percent to 54 percent in Australia; from 61 percent to 55 percent in Canada; from 77 percent to 60 percent in Japan; and from 43 percent to 34 percent in Turkey.”

Det er all grunn til å regne med at 2016 blir et knalltøft år. Finanskapitalen har ført klassekrig lenge. I år vil den skjerpe den på alle fronter.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelOpphev sanksjonene mot Syria – inntrykk fra reise i Syria
Neste artikkelNye kamper i Libya, den såkalte fredsprosessen ligger i ruiner
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).