Verdens børser går i blodrødt

4

Børsene i verden åpnet 2016 med blodrøde tall. Verst ute var børsene i Kina, som falt med 6,9%, men det fortsatte verden rundt. Kina har tross alt stått for halvparten av veksten i verden de siste årene. Kina har nå den laveste veksten på 25 år etter å ha spilt hovedrollen for verdens industriproduksjon i så lang tid.
Den japanske Nikkei-børsen falt med mer enn 3%, den tyske DAX-indeksen falt med 4,3%. De amerikanske børsene falt også, teknologibørsen Nasdaq mest med 3%. Årets første fire børsdager i USA er de verste som er registrert for en tisvarende periode.
Den internasjonale industriaktiviteten i desember 2015 var den svakeste siden 2009 og i USA viste bygg- og anlegg et fall på 0,4% i november. USA har liksom vært kapitalismens lyspunkt et par år, men også der viser det seg at det ikke har blitt noen virkelig gjenreising av veksten etter finanskrisa.
McKinsey Institute rapporterte i 2015 at verdens gjeld siden finanskrisa har økt med ufattelige 57.000 milliarder dollar. (Verdens totale BNP ligger på ca. 70.000 milliader dollar.) Kinas gjeld er fire ganger så stor som i 2007 med 28.000 milliarder dollar.
Perioden etter krakket i 2008 har vært preget av et verdensomspennende angrep på arbeiderklassen og dens lønns- og arbeidsvilkår. Verdensbanken publiserte 1. januar 2016 en rapport som viser at

“Total labour income as a percentage of GDP is declining across the board and at rates rarely witnessed. From 1995 to 2015, labour income dropped from 61 percent to 57 percent of GDP in the US; from 66 percent to 54 percent in Australia; from 61 percent to 55 percent in Canada; from 77 percent to 60 percent in Japan; and from 43 percent to 34 percent in Turkey.”

Det er all grunn til å regne med at 2016 blir et knalltøft år. Finanskapitalen har ført klassekrig lenge. I år vil den skjerpe den på alle fronter.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

 1. «European markets steady after Chinese shares rise»
  http://www.bbc.com/news/business-35260438

  (BBC-overskrift noe misvisende for innhold:)
  «»As we come to the end of the week European equity markets look on course to post some of the worst weekly losses since the previous China induced volatility, seen last August.»»

 2. Gode poenger her, Pål. På tide at man også får opp øynene for at omfordeling ikke skjer primært gjennom skatt, men gjennom arbeidsmarkedet. Norsk likhet har ikke alltid vært normen, men et produkt av etterkrigstidens politikk. Denne innebar tre viktige momenter:

  1. Trepartssamarbeidet i arbeidslivet, med høy organiseringsgrad og maktfordeling mellom arbeidsgivere og arbeidstakere.
  2. En politisk styrt rente – med negativ realrente.
  3. En progressiv skattepolitikk.

  Det var en suksess, både når det gjaldt økonomisk vekst og når det gjaldt reduksjon i ulikhet og gnisninger i samfunnet generelt. Kanskje er det på tide å komme tilbake dit?

 3. […] * Pål Steigan skriver 8/1 ”Den internasjonale industriaktiviteten i desember 2015 var den svakeste siden 2009 og i USA viste bygg- og anlegg et fall på 0,4% i november. USA har liksom vært kapitalismens lyspunkt et par år, men også der viser det seg at det ikke har blitt noen virkelig gjenreising av veksten etter finanskrisa. McKinsey Institute rapporterte i 2015 at verdens gjeld siden finanskrisa har økt med ufattelige 57.000 milliarder dollar. (Verdens totale BNP ligger på ca. 70.000 milliader dollar.) Kinas gjeld er fire ganger så stor som i 2007 med 28.000 milliarder dollar. Perioden etter krakket i 2008 har vært preget av et verdensomspennende angrep på arbeiderklassen og dens lønns- og arbeidsvilkår. Verdensbanken publiserte 1. januar 2016 en rapport som viser at “Total labour income as a percentage of GDP is declining across the board and at rates rarely witnessed. From 1995 to 2015, labour income dropped from 61 percent to 57 percent of GDP in the US; from 66 percent to 54 percent in Australia; from 61 percent to 55 percent in Canada; from 77 percent to 60 percent in Japan; and from 43 percent to 34 percent in Turkey.” Det er all grunn til å regne med at 2016 blir et knalltøft år. Finanskapitalen har ført klassekrig lenge. I år vil den skjerpe den på alle fronter. https://steigan.no/2016/01/08/verdens-borser-gar-i-blodrodt/ […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.