USA har ”boots on the ground” i Syrien och vill bygga militärbas

0
Anders Romelsjö

Den 8 januari rapporterade den iranska nyhetsbyrån FARS att soldater från USA har landsatts i trakten av Tishrin-dammen nordost om Aleppo-provinsen sedan de syriska demokratiska styrkorna (SDF) tagit full kontroll över dammen från ISIS nästan två veckor tidigare.http://en.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13941018000488
Syrien - USA troops -karta
”De amerikanska trupperna har för närvarande kontroll över Tishrin Dam”, uppger den arabiskspråkliga versionen av nyhetskanalen Deutsche Welle, som citerade syriska lokala samordningskommittéer.
Detta är den första amerikanska utplacering av marktrupper i Syrien sedan krisen började i landet i mars 2011. Detta strider mot president Obamas upprepade påståenden om att hans land inte skulle ha ”boots on the ground (stövlar på marken)” i Irak och Syrien. (Den som läst t.ex. min rapport om Obamas ”State-of-the-union”-tal blir inte överraskad då frågan reses om tillförlitligheten i uppgifterna från den politiska ledaren för världens enda supermakt) http://jinge.se/mediekritik/obamas-state-of-the-union-tal-lika-sanningsenligt-som-vanligt.htm

Den 25 november meddelade syriska lokala samordningskommittéer att amerikanska officerare och soldater hade gått in i staden Kobane och att de 22 december hade inrätta en sambandscentral tillsammans med de syriska demokratiska styrkorna (SDF) i staden Mesrin i den norra delen av Aleppo-provinsen i ett försök att ta kontroll över Tishrin Dam. Den 26 december tog SDF kontroll över Tishrin Dam vid floden Eufrat på gränsen mellan Raqqa och Aleppo provinserna och över nästan ett dussin byar i de närliggande regionerna i norra Aleppo-provinsen.
Syria US trrops

Källor sade också att amerikanska stridsflygplan iscensatt massiva anfall mot ISIS nära dammen.
Syriska demokratiska folkpartiet bildades som en ur Syriens kommunistiska parti under början av 70-talet. Den leddes av Riad al-Turk, som under 1980-talet anklagades för samarbete med muslimska brödraskapet (under slaget om staden Hama) och sattes i fängelse, tills president Bashar al-Asad frisläppte honom och andra. Föga överraskande är SDF a part of several Syrian opposition alliances which are aimed at overthrowing the Syrian government, the National Democratic Rally, and the Damascus Declaration.
Tidningen Al-Hayat som publiceras i London rapporterade i morse att amerikanska militära experter undersöker lämpligheten i att bygga en militärbas i staden Al-Malikiyya i nordöstra Syrien, för utplaceringen av dussintals militära experter som en del av det amerikanska stödet till kurdiska krafter som kämpar mot ISIS. En västerländsk tjänsteman sade att det finns en önskan om att ha folk där för att utbilda lokala fighters i användning av amerikanska vapen som överförts till Syrien för några veckor sedan.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4752807,00.html
Kommentar: Att stationera trupper och planera att bygga en bas i ett annat land utan tillstånd av landets regering är naturligtvis ett brott mot internationell rätt, oberoende av uppgivet eller reellt syfte. Men hela USA:s intervention är ett väldigt brott mot folkrätten, som gör Rysslands annektering av Krim till småpotatis. Pga. USA:s inflytande och desinformation reagerar ”världssamfundet” tvärtemot vad som vore relevant. En viktig orsak är sannolikt de betydande framgångarna för Syriens armé runtom i landet, vilket ska rapporteras i separat artikel. USA:s insats i samarbete med en organisation som strider mot Syriens armé med allierade, som utgör huvudkraften på marken mot den väpnade terrorismen i Syrien, kan innebära en försvagning av kampen mot terrorismen

i Andra om: , , ,, , , , , , , FN-stadgan

Rapport om planerat basbygge i Syrien Rapport i iransk nyhetsbyrå Media gör svält till anti-syrisk propaganda Sveriges Radio CNN SvD 9/1 Pål Steigans artikel USA vägrar samarbeta mot IS Pakistan motsäger sig att Assad ska bort Pakistan med i Saudiarabiens allians Amnestys fullständiga rapport Amnestys tidigare rapport i höst Rick Sterlings rapport Rick Sterlings kritik av Amnestys tidigare rapport Eva Bartletts hela artikel Eva Bartletts blogg

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelObamas ”State of the union”-tal – lika sanningsenligt som vanligt?
Neste artikkelEt flertall av tyskerne er negative til Merkels politikk
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).