Underkastelse i Roma – dekket til nakne statuer for Rouhani

7

Polemikken går høy i Italia etter at det ble kjent at myndighetene hadde dekket til en del nakne marmorstatuer, blant annet i Museo Capitolino, for ikke å fornærme Irans president Hassan Rouhani under hans besøk 27.01.2016. Ordren om å tildekke statuene må ha kommet fra høyeste hold, men i Palazzo Chigi, den italienske regjeringsbygningen, er det ingen som vil ta på seg ansvaret. Der har man nå «satt i gang undersøkelser» for å finne tildekkeren.

Italiensk presse skammer seg tydeligvis over hendelsen og forteller om hvordan Italia blir latterliggjort i utlandet. Høyrepartiene, som utgjør opposisjonen til Matteo Renzis «sentrum-venstre» regjering, koser seg over hendelsen og håner regjeringa.

Det er tydeligvis noen på høyeste hold i Roma som mener at Italia har grunn til å skamme seg over kulturarven sin overfor en iransk geistlig, og som har lest Michel Houellebecqs roman Underkastelse ikke som en satire, men som en bruksanvisning.

De burde ha tatt det helt med ro. Jeg tror ikke iranske geistlige er så opptatt av nakenhet. Jeg besøkte en gang basaren i Esfahan og møtte en kunstner som lagde nydelige miniatyrmalerier der de kvinnelige skjønnhetene helt tydelig hadde nakne bryster. Jeg spurte ham om han ikke var redd for reaksjonene fra presteskapet, men han sa: «Prestene er ikke opptatte av nakenhet, de tenker bare på penger og makt.» Jeg tror det var en brukbar analyse, og Renzi & co burde ha lyttet til den. (Og hvis han likevel skulle være så opptatt av nakenhet at han ikke tåler å se en marmorversjon, så er det sannelig på tide.)

Det strategisk viktige med besøket, kokte helt bort i kålen på grunn av tåpeligheter. Det iranske PressTV, som er opptatt av hva som skjer med penger og makt, forteller at Renzi og Rouhani undertegnet kontrakter verdt 17 milliarder dollar. Dette er den egentlige nyheten.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Prestene tenker bare på penger og makt. Kortfattet, men likevel den mest intelligente analysen av organisert religion jeg har lest på lenge.

 2. En helt uvitenskapelig betraktning basert på egne erfaringer med muslimske venner: Fordi vi hører på høyrøstede, reaksjonære muslimer som lar seg fornærme av alt som er, trur vi gjerne at alle muslimer er like hårsåre. Det er helt feil, men denne vrangforestillinga fører ofte til en overforsiktighet som gjør at vi i beste hensikt dessverre går de reaksjonæres ærend (hm, jeg har en følelse av at jeg har sagt dette slik ca utallige ganger før).

 3. Har ISIS propaganda videoer virkelig hjernevasket og skremt politiker og mediefolk i Vesteuropa? Ja, stakkars, mer skulle det ikke til!

  • Neida, det er først og fremst ytrings-, menings- og tankekontrollsystemet Politisk Korrekthet i Det Gode og Tolerantes navn, oppfunnet av bl.a. vestlige politikere og mediefolk selv, som har stått for det.

   Dessuten er både IS og propagandavideoene et fenomen vesten i stor grad har ansvar for selv det også.

   • Og sosiale medier er blitt til asosiale medier for aktivister, nei, terrorister, som viser drap! ISIS vokser og får selvtillit på at mediene publiserer deres videoer der de halsgugger gisler! At dette også har gått til hodet og skremt journalister og politikere er hevet over tvil, og det var jo hensikten. Hva angår vår bekymring for hva som støter muslimene er dette noe en faktisk bare må le seg ihjel av! De derimot tenker motsatt, hva som kan provosere oss og handler deretter! De er faktisk fanatisk og bestemt i sin tro, kanskje en god idé om vi hadde gjort det samme?

    • Å provosere bare for å provosere er aldri en god idé. Hvis du i tillegg mener at «vi» burde bli like fanatiske («i vår tro») som jihadistene, er selvfølgelig det en enda dårligere idé.

     Og igjen, IS og de vestlige midtstrømsmediene styres i stor grad av de samme kreftene, enten de forstår det eller ikke. Det er et poeng å skremme oss, det er selvfølgelig riktig (og i ditt tilfelle har det tydeligvis virket bra), men den virkelige avsenderen sitter nærmere enn du tror.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.