IMF anbefaler lavere lønn til flyktninger og mer «fleksibelt» arbeidsmarked

6

Det internasjonale pengefondet (IMF) publiserte 20.01.2016 en rapport om flyktninger og immigrasjonspolitikk. Rapporten, som har tittelen The Refugee Surge in Europe, kommer med en rekke anbefalinger til europeiske regjeringer.

Rapporten anbefaler å gjennomføre en kortsiktig forskjellsbehandling mellom asylsøkere og EU-borgere, i form av «midlertidige og begrensede unntak fra minstelønnen for flyktninger.»

Rapporten nevner som eksempel det tyske forslaget om et seksmåneders unntak fra minstelønn for asylsøkere, men innrømmer at dette vil øke faren for å skape et todelt arbeidsmarked. (s. 19)

IMF innrømmer at «stor immigrasjon kan ha en negativ virkning på sysselsetting og lønninger for arbeiderne i landet de kommer til, særlig hvis migrantene har samme ferdigheter som den lokale arbeidsstyrken.» (s. 22) Rapporten sier også at dette kan ramme lavtlønte lokale arbeidere og nylig ankomne immigranter. (s. 23)

Rapporten skriver at immigrasjonen til Europa nå er større enn under Bosnia-krigen, og går ut fra at den vil legge et press på offentlige budsjetter i mottakerlanda. Dette gjelder på kort sikt, men rapporten legger også fram scenarier som viser økt offentlig gjeld og økt arbeidsløshet på mellomlang sikt, dvs. 2020. (s. 14)

For å gjøre det lettere å integrere migrantene anbefaler rapporten ved siden av redusert minstelønn og subsidier til arbeidgivere som tar inn migranter også mindre regulering av arbeidsmarkedet, (s. 50) forenkling av byggeforskriftene for å skaffe billige boliger (s. 24)og en rekke andre tilpasninger.

Jordi Angusto fra nettverket European Progressive Economists Network (Euro-PEN) mener at IMF står for en nyliberal tenkning om at lavere lønninger fører til høyere sysselsetting, og skriver:

Most probably, the first effect should be a workers substitution (more expensive for less expensive ones), thus increasing the xenophobia amongst substituted and at risk of substitution workers; the second effect, an aggregate decrease of salaries as GDP %, increasing profits and global inequality.

Tiffany Williams, som er visedirektør for Institute for Policy Studies, sier at:

In my field of human trafficking, which shares many similarities with forced migration caused by conflict, advocates know that safe, paid work is one of the keys to helping displaced people rebuild their lives. It is important that the IMF is acknowledging that access to work is crucial. But creating a second class of workers who will be pit against the existing low wage workforce is a risky move which might fuel a deeper anti-immigrant backlash, undercutting efforts to humanely resettle vulnerable families.

Hun advarte mot «Innstrammingstiltak som lavere standarder for offentlig tjenester, dårligere arbeidsforhold og levekår som aldri vil være veien til å bygge en rettferdig global økonomi.»

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. I Norge skal det legges opp til at flyktninger skal skaffes jobb ved å flytte på paller! Dette er verdiskapende? Det hersker en helt vill og håpløs politikk om hvordan disse som verken kan norsk eller knapt skrive sitt eget morsmål ( mest arabisk eller afrikanske dialekter) skal komme i jobb. At dette samtidig vil være en fare for alt som er kjempet frem av lønnsgarantier og velferd gjennom arbeidslivorganisasjoner er helt klart, her kan arbeidsgivere seg seg om etter lavtlønnede arbeidere fra den tredje verden. Alt dette som skjer er en katastrofe for Europa. Det er ikke nok jobber til de som allerede bor her, det sendes dystre meldinger om oppsigelser i oljeindustrien, i banksektor, og i mange andre sektorer. Mens dette skjer vil det komme flere millioner nye flyktninger til Europa de neste årene. Og det som jeg personlig reagerer over er at vestens politikere regelrett ikke tar ansvar, men har i åresvis latt muslimer komme og ta seg for, uten den minste bekymring. Vi ser ett knefall for islam, en feighet som ikke kan oppdrives andre steder, vet ikke disse politikere at snart er deres dager talte som frie mennesker? Islam har ingen barmhjertighet med andre kulturer, og spesiellt når religionen opptrer i kristne land, da kommer til syne og til orde det mest konservative og fundamentalistiske som islam kan by på. nettopp fordi at islam vil utrydde kristendommen, selv om det riktignok finnes demokratisk innstilte muslimer, men de drukner i mengden av salafistenes roperter. Det som skjer idag er at politikerne lever i sjokk og uvisse, det verste er at det finnes mennesker som drar paraleller til annen verdenskrig og nazistenes overgrep mot jøder. Nei, muslimene gasses ikke i Europa, det er den etniske befolkning som må vike, snart er det forbudt å både spise svinekjøtt, plagsomt å feire jul og nyttår, samt gå i kjerka, den er omgjort til asylmottak.

 2. Da er det bare å sette i gang kjempeprosjektene. Lyntog for eksempel. Lav oljepris og overskudd på billig
  arbeidskraft gjør dette til en reell mulighet. Vi må benytte denne menneskelige ressursen til å bygge infrastruktur, og den lave oljeprisen gjør det ønskelig å brenne mer olje hjemme.

  Her er plenty løsninger, men vi kan ikke lønne flyktingene etter norsk tariff eller inkludere dem i det generelle arbeidsmarkedet, glem det. Vi må ekspandere økonomien, vi må gi folk muligheten til å arbeide, og er det én ting disse folkene trenger så er det konkret arbeidserfaring innen bygg og anlegg. Når de er ferdige med å bygge lyntog, kraftverk og så videre kan de ta med seg anleggsmaskinene og arbeidserfaringen tilbake til Syria og Langtvekkistan og bygge sine egne land.

  I mellomtiden har jeg flere forslag: Lyntog, flytende vindmøller, vannkraftverk, broer, veiarbeid, kollektivfelt, trikk, sykkelveier, fiberoptikk til distriktene og verdens største vintersportsanlegg til OL i Tromsø. Alt dette kan vi bygge med flyktinger og billig olje, og hvis vi ikke griper denne gyldne muligheten så må vi være ubeskrivelig dumme.

 3. «Det som skjer idag er at politikerne lever i sjokk og uvisse..»

  Dette tror jeg er feil, tvert imot tror jeg at politikerne vet veldig godt hva de gjør. En av de viktigste hensiktene med masseinnvandringen fra politikernes side er nettopp å senke lønningene og andre velferdsgoder for de innfødte arbeiderne.

  • Vel, dersom vi skal øke velstanden for innfødte arbeidere så gjør vi klokest i å øke den totale produktiviteten. Det gjør vi best ved å sette flyktninger i arbeid for å bygge norsk infrastruktur. Så snart vi øker arbeidsinnsatsen øker produksjonen. Norske arbeidere vil tjene på at landets infrastruktur bygges, større byggevirksomhet vil bety flere arbeidsplasser og større velstand. Ambisjonene må overgå tilgangen på arbeidskraft. Enten du er rød eller blå eller brun eller rosa, så må du anerkjenne at lediggang er et onde.

   • Det du ser bort fra, er at dette allerede gjøres i stor stil, med katastrofale konsekvenser for fagbevegelsen, arbeidsmiljø, sikkerhet og lønnsnivå. Import av lavtlønte, helt ned til reine slavekontrakter, er i ferd med å ødelegge bransjer som bygg, anlegg og transport. Uten at det har fått de positive konsekvensene som du lover. Det eneste som har skjedd er at de rike er blitt rikere og at tre bransjer og det organiserte arbeidslivet i Norge ødelegges.

   • Er det dette Clinton roste Kjell Inge Røkke for ?( Sponsor til Clinton Foundation)
    http://www.dn.no/nyheter/naringsliv/2005/04/14/clinton-skamroser-rokke
    «Røkke vet hvordan man skal gjøre ting. Amerikanske sjefer mener ofte at det eneste man kan gjøre for å være konkurransedyktig er å kutte lønninger, helseordninger og pensjonsutgifter. Røkke har bevist at dersom man øker produktiviteten nok, kan man faktisk øke både lønningene og resultatmarginen, sier Bill Clinton til NRK.»

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.