IMF anbefaler lavere lønn til flyktninger og mer «fleksibelt» arbeidsmarked

0

Det internasjonale pengefondet (IMF) publiserte 20.01.2016 en rapport om flyktninger og immigrasjonspolitikk. Rapporten, som har tittelen The Refugee Surge in Europe, kommer med en rekke anbefalinger til europeiske regjeringer.

Rapporten anbefaler å gjennomføre en kortsiktig forskjellsbehandling mellom asylsøkere og EU-borgere, i form av «midlertidige og begrensede unntak fra minstelønnen for flyktninger.»

Rapporten nevner som eksempel det tyske forslaget om et seksmåneders unntak fra minstelønn for asylsøkere, men innrømmer at dette vil øke faren for å skape et todelt arbeidsmarked. (s. 19)

IMF innrømmer at «stor immigrasjon kan ha en negativ virkning på sysselsetting og lønninger for arbeiderne i landet de kommer til, særlig hvis migrantene har samme ferdigheter som den lokale arbeidsstyrken.» (s. 22) Rapporten sier også at dette kan ramme lavtlønte lokale arbeidere og nylig ankomne immigranter. (s. 23)

Rapporten skriver at immigrasjonen til Europa nå er større enn under Bosnia-krigen, og går ut fra at den vil legge et press på offentlige budsjetter i mottakerlanda. Dette gjelder på kort sikt, men rapporten legger også fram scenarier som viser økt offentlig gjeld og økt arbeidsløshet på mellomlang sikt, dvs. 2020. (s. 14)

For å gjøre det lettere å integrere migrantene anbefaler rapporten ved siden av redusert minstelønn og subsidier til arbeidgivere som tar inn migranter også mindre regulering av arbeidsmarkedet, (s. 50) forenkling av byggeforskriftene for å skaffe billige boliger (s. 24)og en rekke andre tilpasninger.

Jordi Angusto fra nettverket European Progressive Economists Network (Euro-PEN) mener at IMF står for en nyliberal tenkning om at lavere lønninger fører til høyere sysselsetting, og skriver:

Most probably, the first effect should be a workers substitution (more expensive for less expensive ones), thus increasing the xenophobia amongst substituted and at risk of substitution workers; the second effect, an aggregate decrease of salaries as GDP %, increasing profits and global inequality.

Tiffany Williams, som er visedirektør for Institute for Policy Studies, sier at:

In my field of human trafficking, which shares many similarities with forced migration caused by conflict, advocates know that safe, paid work is one of the keys to helping displaced people rebuild their lives. It is important that the IMF is acknowledging that access to work is crucial. But creating a second class of workers who will be pit against the existing low wage workforce is a risky move which might fuel a deeper anti-immigrant backlash, undercutting efforts to humanely resettle vulnerable families.

Hun advarte mot «Innstrammingstiltak som lavere standarder for offentlig tjenester, dårligere arbeidsforhold og levekår som aldri vil være veien til å bygge en rettferdig global økonomi.»

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelUSA ska undersöka EU- och NATO-kritiska partier i Europa
Neste artikkelØsterrike vil øke overvåkinga og gi politiet vide fullmakter
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).