Ukrainsk uppladdning med 277 tanks och tungt artilleri

0
Anders Romelsjö
Detta blogginlägg kommer från journalisten och översättaren Åke W Bergh, som förstärkt denna blogg med flera artiklar, senast den om NATO:s underminerings- och mördarorganisation ”Gladio”. Jag har en tid planerat ett inlägg om Ukraina, som legat i skymundan i massmediarapporteringen, och fick höra från Åke om en oroande utveckling i landet.

Det är hög tid att åter uppmärksamma Ukraina. Senaste inlägget här var 24/9. (http://jinge.se/mediekritik/oberoende-tysk-tidninginbordeskrig-hotar-i-vastra-ukraina.htm)


Artikeln.
Medan alla ögon följer utvecklingen i Syrien sker en stadig försämring av läget i Ukraina. I brott mot eldupphöravtalet har tunga vapen förflyttats till tidigare stridszoner och artilleribeskjutning sker nu dagligen. Organisation for Security and Cooperation in Europe (OSCE) bekräftar att ukrainsk militär återtagit sina tidigare positioner.

Enligt Tass den 30 november har de ukrainska väpnade styrkorna i den sydöstra delen av landet under den senaste veckan omfördelat 277 stridsvagnar och tunga artilleripjäser, rapporterar talesmannen för försvarsdepartementet Eduard Basurin i självutnämnda Folkrepubliken Donetsk (DPR) på måndagen. ”Donetskrepublikens spaningsenheter har noterat en koncentration av militär utrustning utmed hela linjen, en kränkning av Minsk-avtalet om tillbakadragande av tunga vapen”, säger Basurin. Det gäller bl a områden runt städerna Gorlovka, Mariupol och Donetsk.

ukraine artilleri

Den ukrainska armén uppges ha koncentrerat totalt 111 artilleripjäser inklusive självgående artilleri, BM-21 Grad, flera raketsystem (MLRS), D-30 system, 166 stridsvagnar, 147 infanterienheter. Till detta stridsfordon och bepansrade trupptransportfordon, 26 fordon med ammunition och mer än 660 soldater. Däribland medlemmar av den ukrainska extremistisk organisation Högersektorn. ”Den militära och politiska ledning i Kiev utnyttjar vapenvilan till att omgruppera sina styrkor för förnyat krig”, menar Basurin.

Basurin hävdade tidigare på måndagen att ukrainska armén under den senaste veckan öppnat eld 91 gånger mot på DPR-territorium, i klart brott mot vapenvilan. Beskjutning har skett med granatkastare och tyngre vapen. Enligt samma källa har cirka 370 artillerisalvor från 82 och 120 mm artilleri avlossats mot bosättningar och försvarspositioner. DPRs försvarsdepartement hävdar att de ukrainska styrkorna brutit mot eldupphöravtalet nio gånger bara under de senaste dagarna.

Uppgifter om kränkningar har överlämnats till det gemensamma centret för kontroll och samordning av vapenvilan i östra Ukraina. Trilaterala kontaktgruppen för Ukraina tecknade den 12 februari 2015 ett 13-punkts åtgärdsprogram för att uppfylla Minsk-avtalet från september 2014l. Ett åtgärdsprogram överenskommet vid mötet i Normandie mellan ledarna för Ryssland, Tyskland, Frankrike och Ukraina. Avtalet, kallat Minsk-2, stipulerar att alla fientligheter upphör samt tillbakadragande av alla tunga vapen från tidigare stridszon.
Så långt ryska nyhetsbyrån Tass.
Till detta ska läggas att enligt Kiev så har ”självständiga” sabotagegrupper i södra Ukraina tidigare under november sprängt kraftledningar och med det lagt större delen av Krim i mörker. Samt därefter aktivt hindrat reparationsarbeten. Elkraft, ska påpekas, transfererad från Ryssland.


 

Historik – Anders R.
Hösten 2013 avböjde den demokratiskt valde presidenten Janukovitj (efter föredömliga val enligt OSSE) och hans regering ett ekonomiskt förslag från EU. Rysslands förslag var 25 gånger större än EU:s bud och innebar bland annat att Ryssland erbjöd sig att betala en del av Ukrainas statsskuld på motsvarande 15 miljarder dollar. Därtill erbjöds gasleveranser till rabatterat pris.
Utan statskuppen mot den folkvalde presidenten Janukovitj 22/2 2014, dagen efter en av EU och USA i ord lovordad överenskommelse med oppositionen hade:
* Det ekonomiska läget och framför allt framtidsutsikterna varit betydligt bättre
* Den demokratiska legitimiteten har betydligt högre hos demokratiskt sinnade runtom i världen
* Krim hade tillhört Ukraina
* Inget krig eller separatism hade sett i östra Ukraina
* Risken för krig mot Ryssland varit mindre.
* USA-imperialismen hade fått en näsbränna
* Ekonomin varit bättre i flera EU-länder, som Tyskland, som drabbas av USA-påtvingade sanktioner. Tysklands maskinexport till Ryssland föll med 28 % första kvartalet i år jämfört med 2014. Ryssland har halkat ned från 4:e till 10:e plats bland Tysklands exportnationer.
* Det ukrainska folket haft det klart bättre.
* Fascismen i Europa varit svagare.
Eller hur?
Ukraina Poroshenko och Biden 141121
Ukraina skulle må bättre om landet:
* Strikt iakttar Minsk 2-avtalet
* Tar avstånd från USA:s krigshets om detta
* Återupptar ekonomiskt samarbete med Ryssland, som varit förmånligt tidigare
* Avstår från lån från och beroende av IMF
* Bestämt säger nej till NATO-medlemskap
* Ger regioner ökat självbestämmande
* Avskedar/flyttar fascister från poster i statsförvaltningen
* Erkänner statskuppen
* Utreder dödsskjutningen på Maidan
* Tar itu med korruptionen.

intressant.se Ukraina, ,
, , , , , ,

Deutsche Wirtschafts Nachrichten off-Guardian Gazeta WSWS Pål Steigan 3/7 Kiev Post
PC Roberts Nyhetsbanken 26/8 Sputnik News The Nation Interest Pål Steigan Der Spiegel Forbes DN Kolumnen 7/4 Pål Steigan 6/4 Information från Ukrainas försvarsdepartement Namnuppropet Krypskyttarnas massaker på Majdan Peter Wolodarskis ledare 8/2 DN 8/2 Intervju med Merkel Lavros uttalande Hollandes uttalande Sveriges Radio 7/2 Pål Steigan Globalresearch 6/2 Robert Parry 6/2 Parrys bok Huvudstadsbladet 5/2 E Zuesse på Globalresearch 31/1 Åtta dagar 29/8 2014DN 24/1 The saker Globalresearch 22/1 Globalresearch 23/1 OSSE:s hemsida Hans lilla gröna Oliver Stone på FacebookNyhetsbanken Ryssland fördömer USA & EU:s nej till resolution mot nazismen Talesman för Ryssland Nej från USA & Co mot nazism-resolution FN-resolutionen 2012 DN 23/11 SvD 23/11 Orangea revolutionen Michael Roberts blog Från Poroshenko till Putin – en nedförsbacke Pål Steigan 15/11 DN Debatt 13/9 M Hudson i CounterpunchPål Steigan Counterpunch om USA:s UkrainapolitikYatsenjuk och Nuland DN 30/7DN 23/2 DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch

Forrige artikkelFrankrikes protest mot eliten
Neste artikkelUSA: – De 20 rikeste personene eier nå mer enn de 50% fattigste