USA: – De 20 rikeste personene eier nå mer enn de 50% fattigste

19

Forskerne Chuck Collins og Josh Hoxie har utarbeidet en rapport over ulikhet i USA. Den har tittelen The Forbes 400 – and the rest of us.

Noen av de viktigste funnene deres er:

 • USA 20 rikeste personer, ei gruppe som lett ville få plass i en liten turistbuss, eier nå like mye som den fattigste halvparten av USAs befolkning, i alt 152 millioner mennesker eller 57 millioner husholdninger.
 • De 400 rikeste eier like mye som den samlede afro-amerikanske befolkninga pluss en tredel av latino-amerikanerne.
Dette er en 25-seters buss. Den har god plass til de 20 menneskene som eier like mye som den fattigste halvparten av befolkninga i USA
Dette er en 25-seters buss. Den har god plass til de 20 menneskene som eier like mye som den fattigste halvparten av befolkninga i USA

Rapporten er publisert på inequality.org, der hovedfunnene også blir presentert:

 • America’s 20 wealthiest people — a group that could fit comfortably in one single Gulfstream G650 luxury jet –­ now own more wealth than the bottom half of the American population combined, a total of 152 million people in 57 million households.
 • The Forbes 400 now own about as much wealth as the nation’s entire African-American population ­– plus more than a third of the Latino population ­– combined.
 • The wealthiest 100 households now own about as much wealth as the entire African American population in the United States.
 • Among the Forbes 400, just 2 individuals are African American –­ Oprah Winfrey and Robert Smith.
 • The wealthiest 186 members of the Forbes 400 own as much wealth as the entire Latino population.
 • Just five members of the Forbes 400 are Latino including Jorge Perez, Arturo Moreno, and three members of the Santo Domingo family.
 • With a combined worth of $2.34 trillion, the Forbes 400 own more wealth than the bottom 61 percent of the country combined, a staggering 194 million people.
 • The median American family has a net worth of $81,000. The Forbes 400 own more wealth than 36 million of these typical American families. That’s as many households in the United States that own cats.

Og her er de ti rikeste, slik de blir presentert på Forbes 400:

USA 10 rikeste

Dette er virkelig Masters of the Universe. De er ikke bare rike. De driver global politikk. De bestikker regjeringer (Bill Gates), de bestikker forskere (brødrene Koch), de manipulerer verdensopinionen (alle sammen, og ikke minst Page, Bezos og Zuckerberg). Og alle er de blitt søkkrike på å utbytte lavtlønt arbeidskraft.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


19 KOMMENTARER

 1. Jeg har nå en formue som overstiger formuene til de 400 rikeste anstendige amerikanske milliardærene tilsammen!

  Men så er jeg ikke blant dem som begynner julehandlingen i oktober, heller.

  • Jeg har nå trolig et rikere liv enn de avbildete 10 pengerikeste tilsammen. Men de skjønner det ikke. – Ikke jeg heller… 🙂

   • Det er selvfølgelig teknisk sett helt sant, Ullern, men allikevel! Nå synes jeg du er direkte ond mot de stakkars multimilliardærene!

    (Tar du livsløgnen fra en multimilliardær, tar du lykken fra ham med det samme.)

  • En besnærende tanke. Men de må nok kvitte seg med litt fler enn de øverste 20 på lista for å frata eliten pengene. Det står en ny pulje på 20 klar til å ta fra de 50% fattigste det siste de hadde i ren refleks dersom de 20 over dem forsvinner, i tillegg til at de 20 nye nok er en smule høyere opp i arverekken til de forrige pengene enn noen 50%’er noen gang kommer … 🙂

 2. De Steigan fokuserer på er kun rike.

  Verdens største Multinasjonale Banker og Industrielle konsern, er direkte eller indirekte eiet, eller kontrollert, av en lite mektig Elite bestående av familiedynastier som har vært inngiftet, og omgått hverandre gjennom århundrer.

  Det er her den virkelige makten sitter.

   • Hei Pål,

    Takker.

    Dette har du beviselig rett i. Spørsmålet er: Hvem er denne eliten? Hva er deres mål? Hvorledes samarbeider de? Og sist, men ikke minst – hvor henter de sin inspirasjon?

    Den, eller de, som kan gi oss svarene, fortjener min og andres honnør.

    Er det du?

 3. USA er allerede tredje verden. Det at mangemillionærer som Killary, eller mangemilliardærer som Trump, er de fremste kandidatene i «valget» der borte sier sitt. Det er omtrent likt som i land som Ukraina. Ser fram til å lese en analyse om Trump forresten.

  • «Ser fram til å lese en analyse om Trump forresten».

   Tiltredes. – Trumps passiva har vært påstått at overstiger aktiva (i forb. m. oppgavene han måtte gi da han stilte som presidentkandidat). Hans selskaper gikk konkurs noen ganger på 1990-tallet. Han er bevisst konkursrytter.
   Jf. https://en.wikipedia.org/wiki/Donald_Trump#Net_worth

   Men Trump kontrollerer utvilsomt store verdier. Da er realiseringsverdi av underordnet interesse.

   Trump er nå integrert del av det narrespillet som kalles «USAsk politikk». Hva som «egentlig» foregår der, er et bunnløst sluk av selvmotsigelser og forløyete forhistorier. Men bølger i dypet reflekteres alltid på overflaten, og mye kan fastslås som fakta – ihvertfall midlertidig.

   Pr. i dag ser det ut til at Trump skal spille «bad cop» til «Hillarious-not!» Clintons «good cop» i presidentvalget om 11 måneder. Kanskje Bernie Sanders (sosialdemokrat) får spille en rolle som korrektiv. Vi får se. Trump-seier er et skrekk-scenario. Om enn han kan være underholdende underveis, for oss med norsk perspektiv (ikke like gøy å høre på for de fattigste i USA).

   I mellomtiden bør Trump av-trumfes litt i en næranalyse av hans økonomiske aktiviteter. Absolutt.

 4. Litt utenom kjernesaken her:
  USA overtar nå ledelsen i bistandspolitikken. Det handler om strøm til Afrika og Børge Brende skrev under avtalen med USaid. Strøm er nøkkelen til vekst jobbskaping og fattigdom, skrive UD på twitter.
  Da vet vi hva som kommer til å skje. Enda flere elver demmes opp og kraftanlegg bygges. Folk fordrives fra landsbygda. For fire år siden var Norge i gang med 72 slike prosjekter rundt om i verden. Det er også betryggende å se at USA skal overta ledelsen etter Clintons initiativ allerede i 2010. Nå vet vi hvor pengene går hen. Norge er nok veldig skremt i Paris og vil nok prøve etter beste evne å redde verden.

 5. Jeg syntes det er flott at noen virkelig stiller opp og skaper verdier og skatter til fellesgodene. Problemet her er ikke de 20 rikeste men mere de 50% fattige som ikke gidder å bidra til fellesgodene? Hva er agendaen med trådens vinkling? Nyere Marxisme «Sosial rettferdighet» ? Alle forstår vel at dersom man biter på dette så blir det neste oppslaget fokus på Norske borgeres rikdom kontra 3de Verdens fattige. Jeg er ikke machosist og er derfor likegyldig til hele tema!

 6. Jeg lurer på hvordan denne utviklingen går i Norge. Jeg så et svensk program som fortalte at inntektsfordelingen i dag nærmet seg den vi hadde rundt år 1900. Jeg tror derfor det går den gærne veien og frykter at jeg og mine vil få det mye tøffere i tiden som kommer. Jeg tenker på arbeidsløshet, bolig og inntekt.

  • Øker du innvandringen, øker du forskjellene.

   Vi har så sinnsvakt mye empiri på dette nå, at man aldri bør la noen få lyve, og påstå at denne sammenhengen ikke er klar.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.