– Ukrainsk nazi-gruppe har stjålet hollandsk kunst for millioner av euro

0

En stor samling stjålne malerier fra hollandsk gullalder har dukket opp i Ukraina og kontrolleres der av ei høyreekstrem gruppe «med kontakter på det høyeste politiske plan», uttaler Westfries Museum in Hoorn. Museet sier at det dreier seg om 24 kunstverker av stor kunstnerisk og kulturell verdi:

On the night of January 9, 2005, 24 paintings and 70 pieces of silverware, the heart of the 17th and 18th century collection, were stolen from the Westfries Museum during a burglary. For years, the municipality of Hoorn had been hoping that the paintings and silver would resurface when last year, one of the stolen paintings first appeared on a Ukrainian website. In July 2015, two individuals reported to the Dutch embassy in Kiev who said that they represented a Ukrainian volunteer battalion. This OUN militia claimed to have the complete collection of stolen paintings from the Westfries Museum in their possession. A photo showing one of the paintings accompanied by a current Ukrainian newspaper was presented as proof for this claim.

The militia stated that it was prepared to hand over the paintings to the Netherlands on certain conditions, one of which was that the Ukrainian authorities were not to be involved.

Internasjonal kunstkriminalitet og utpresning, altså. Og de ansvarlige? Ifølge museet skal det dreie seg om ukrainske høyreekstremister fra OUN-bataljonen, under dens nestleder Borys Humeniuk. Men lederen for nazi-partiet Svoboda, Oleh Tyahnybok, og den tidligere sikkerhetssjefen Valentyn Nalyvaichenko skal også stå bak utpresningsforsøket.

Tyahnybok var som kjent en av dem USAs viseutenriksminister Victoria Nuland og John McCain hadde regelmessige møter med forut for kuppet i Ukraina 22. februar 2014, og Nuland gikk sterkt inn for at hennes favoritt, Arsenij «Yats» Jatsenjuk, skulle snakke med «fire ganger i uka».

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.