– Ukrainsk nazi-gruppe har stjålet hollandsk kunst for millioner av euro

0

En stor samling stjålne malerier fra hollandsk gullalder har dukket opp i Ukraina og kontrolleres der av ei høyreekstrem gruppe «med kontakter på det høyeste politiske plan», uttaler Westfries Museum in Hoorn. Museet sier at det dreier seg om 24 kunstverker av stor kunstnerisk og kulturell verdi:

On the night of January 9, 2005, 24 paintings and 70 pieces of silverware, the heart of the 17th and 18th century collection, were stolen from the Westfries Museum during a burglary. For years, the municipality of Hoorn had been hoping that the paintings and silver would resurface when last year, one of the stolen paintings first appeared on a Ukrainian website. In July 2015, two individuals reported to the Dutch embassy in Kiev who said that they represented a Ukrainian volunteer battalion. This OUN militia claimed to have the complete collection of stolen paintings from the Westfries Museum in their possession. A photo showing one of the paintings accompanied by a current Ukrainian newspaper was presented as proof for this claim.

The militia stated that it was prepared to hand over the paintings to the Netherlands on certain conditions, one of which was that the Ukrainian authorities were not to be involved.

Internasjonal kunstkriminalitet og utpresning, altså. Og de ansvarlige? Ifølge museet skal det dreie seg om ukrainske høyreekstremister fra OUN-bataljonen, under dens nestleder Borys Humeniuk. Men lederen for nazi-partiet Svoboda, Oleh Tyahnybok, og den tidligere sikkerhetssjefen Valentyn Nalyvaichenko skal også stå bak utpresningsforsøket.

Tyahnybok var som kjent en av dem USAs viseutenriksminister Victoria Nuland og John McCain hadde regelmessige møter med forut for kuppet i Ukraina 22. februar 2014, og Nuland gikk sterkt inn for at hennes favoritt, Arsenij «Yats» Jatsenjuk, skulle snakke med «fire ganger i uka».

 

 

 

Forrige artikkelGallup: 8 % av ukrainerne fornøyde med regjeringa
Neste artikkelFrankrike skriver unntakstilstanden inn i grunnloven
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).