Gallup: 8 % av ukrainerne fornøyde med regjeringa

0

Det internasjonale byrået Gallup har gjennomført en meningsmåling i Ukraina som viser at regjeringa i Kiev er svært dårlig likt av sine landsmenn. Undersøkelsen er gjennomført etter Gallups vanlige metoder og fortsetter undersøkelser som byrået har gjennomført siden 2008. Hovedfunnene i undersøkelsen er slik:

  • 17% er fornøyde med den måten president Petro Porosjenko utfører jobben på.
  • 8% stoler på regjeringa.
  • 5% sier at regjeringa gjør nok for å bekjempe korrupsjon.

Det betyr at Porosjenko er mindre populær enn forgjengeren Viktor Janukovitsj var før han ble styrtet (28%). Porosjenko er ikke populær i noen del av landet. Ikke overraskende er det bare 11% som støtter ham i Øst-Ukraina. Men enda verre for ham må det være at det i sør, fra Odessa og østover, bare er 7% som gir ham tommelen opp.

Regjeringa til Arsenij «Yats» Jatsenjuk gjør det enda verre. Hele 79% av ukrainerne er misfornøyde med regjeringa, og bare 8% er fornøyde.

Et av hovedkravene som ble reist under de såkalte EuroMaidan-demonstrasjonene var et krav om oppgjør med korrupsjonen. Ifølge ukrainerne har det ikke skjedd noe sånt oppgjør. 88% mener at korrupsjonen et utbredt i regjeringa, og bare 5% mener at det gjøres nok mot korrupsjonen.

Det er kanskje ikke så rart når man vet at for eksempel 1,8 milliarder dollar av de 4,5 milliardene IMF foreløpig har lånt til Ukraina ble overført til den største kredittinstitusjonen i landet, nemlig PrivatBank. Denne banken kontrolleres av oligarken Igor Kolomoiski. Men i stedet for å investere disse pengene i Ukraina, har Kolomoiski overført dem til utlandet via et nettverk av offshore-firmaer.

 

 

Forrige artikkelEi julepreike: Stoltenberg og NATO sine vener
Neste artikkel– Ukrainsk nazi-gruppe har stjålet hollandsk kunst for millioner av euro
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).