Oljediktaturet må spare, er det begynnelsen på slutten?

11

Saudi Arabia går underskudd så det griner. Det søkkrike oljediktaturet, som er vant til å vasse i petrodollar, får merke konsekvensene av den lave oljeprisen. Riyadh har ført en oljekrig der metoden har vært å kjøre full rulle på produksjonen, slik at oljeprisene har falt fra 110 $ fatet til 35$. Målet har vært å skvise ut konkurrenter. Men nå har oljekrigen for alvor begynt å merkes i Saudi Arabia sjøl. Myndighetene offentliggjorde 28.12.2015 at staten har gått 98 milliarder dollar i underskudd i 2015. Det er Financial Times som skriver dette.

Derfor har oljediktaturet vedtatt å gjennomføre en lang serie nedskjæringstiltak. De sterkt subsidierte prisene på energi, vann og elektrisitet skal «justeres» gradvis gjennom de neste fem årene. Regjeringa vil privatisere en del sektorer av økonomien, altså selge unna statseiendom. Det første grepet skjer umiddelbart i form av økte priser på bensin og strøm.

saudi prinser
Hodekapperne i Riyadh innlater seg derfor på en, for dem, farlig balansegang. Den sosiale kontrakten i landet er bygd på omfattende subsidier til den saudiarabiske delen av befolklninga, slik at de holder seg i ro og lar herskerne herske i fred. Da kong Salman overtok tronen i januar 2015 ble det for eksempel delt ut bonus til tjenestemenn til en samlet pris av 88 milliarder rials, eller 850 milliarder kroner. Politisk smøring på det nivået merkes på statskassa, sjøl i et oljediktatur.

Saudi Arabia er et rikt land fullt av fattige mennesker. Det lever 30 millioner innbyggere i landet, bare halvparten er saudiere, resten er fremmedarbeidere, stort sett uten rettigheter. Det finnes lite offisiell statistikk over fattigdommen, men The Guardian hevder med støtte i presserapporter at mellom to og fire millioner saudier lever under fattigdomsgrensa. Saudi Arabia har en ung befolkning som vikser raskt. To tredeler av innbyggerne er under 30. Arbeidsløsheten blant dem er høy.
Så rett under overflaten murres det, og der vaker de islamistiske gruppene. Når staten skal spare et beløp tilsvarende over 300 milliarder norske kroner i 2016 i forhold til 2015, så er potensialt for misnøye stort.
2016 er det året da Saudi Arabia har bestemt seg for å kutte ut all egenproduksjon av hvete for å gå over til å kjøpe alt på verdensmarkedet. Kornproduksjonen har alltid vært kostbar fordi den har bygd på dyre avsaltingsanlegg og kunstig vanning. Men uten egen kornproduksjon, øker sårbarheten.
Den forbryterske krigen i Jemen er også et kostnadssluk for kongedømmet, og den har utviklet seg til å ble den berømte hengemyra, for til tross for sine avanserte våpen og sin hensynsløse bombing av sivile, så taper hodekapperne på slagmarka.
Saudi Arabia er også verdens største våpenimportør. Landet importerte våpen for 8,6 milliarder dollar i 2014, mer enn hele Vest-Europa tilsammen. Og importen er ventet å øke med med 52% i 2015, skriver IHS Jane’s Global Defence Trade Report.
En ytterligere kostnad for kongedømmet er landets subsidiering av jidadistgrupper og dets offensive misjonsvirksomhet med rundhåndet støtte til salafistiske menigheter, moskeer og koranskoler over hele verden. I en artikkel i Huffington Post hevdes det at kongedømmet har brukt over 100 milliader dollar på eksport av fanatisk wahhabisme de siste 30 årene, og at beløpet godt kan være det dobbelte. I sin tid som utenriksminister i USA innrømte Hillary Clinton at «donors in Saudi Arabia constitute the most significant source of funding to Sunni terrorist groups worldwide.»
Det har ikke kommet noen signaler fra Riyadh om at kong Salman vil droppe sin imperialisme for å spare penger. Jeg vil derfor gjenta min tidligere påstand:

Alt tyder på at Huset Saud lever på lånt tid, og at den tida begynner å bli knapp. IMF anbefaler en kraftig nedskjæringspolitikk, og det er slett ikke gitt at de fattige i Saudi Arabia uten videre vil finne seg i det, på tross av militærdiktatur og halshogginger. Så Børge Brende og andre norske politikere får nyte saudiarabisk gjestfrihet så lenge den varer. Det er ikke sikkert det blir så veldig lenge.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. «Riyadh har ført en oljekrig der metoden har vært å kjøre full rulle på produksjonen, slik at oljeprisene har falt fra 110 $ fatet til 35$. Målet har vært å skvise ut konkurrenter.»

  Mulig det, men det er i så fall et komplett idiotisk tidspunkt å starte en priskrig på, gitt at vi står rett foran en deflasjonskollaps: https://gailtheactuary.files.wordpress.com/2015/12/23-affordability-is-the-first-energy-related-limit-of-a-finite-world.png?w=640&h=444

  Mulig de i Riyadh ikke leser Tverberg, da ville de forstått at dette var et håpløst prosjekt. De har kanskje bidratt til å senke oljeprisen, men å få den opp igjen til tidligere nivåer har de ingen mulighet til. Så her har de nok forregnet seg.

  Faller kongedømmet må vi regne med at USA setter landet under militær administrasjon til evig tid. For verdensøkonomien kan dette være eneste løsning, hvis de slik klarer å pøse enorme mengder olje til 20 dollar fatet ut på verdensmarkedet.

 2. Denne artikkelen fra Pål Steigan er godt nytt for oss som er i mot dette hodekapper-regimet i Riyadh. Verden går heldigvis fremover for oss som støtter «en ny verdensorden» på planeten Tellus..

 3. «Er det begynnelsen på slutten?»

  Tja. Kanskje er det sånn, kanskje vi ser begynnelsen på slutten for det regimet.

  I et generelt historisk perspektiv er det mye som tyder på at Saudi er et klassisk eksempel på despotisk hovmod og dekadanse i n’te potens som står for fall. I et mer begrenset og dagsaktuelt geopolitisk perspektiv er vel analysen i ovenstående artikkel en rimelig tolkning som peker i samme retning.

  Men ryker det ikke nå snart, kan det like gjerne komme til å opprettholdes i uoverskuelig fremtid. Mer hjelp fra US med droner og drit i Jemen og rundt forbi er ikke noe problem i lengden, tror jeg vi skal få se.

  Det skal bli interessant å se om Saudi er mer enn den konstruksjonen vi etterhvert har lært å kjenne landet som. Finnes det et enda dypere spill der noen holder ytterligere beskyttende hender over denne familiens nærmest uvirkelige liv og styre? Det virker i hvert fall som om de leker med både USA og resten av det sterkt overdrevne «verdenssamfunnet» i FN, og er untouchables i en grad som ikke burde vært «nødvendig», selv ikke gitt de rådende geopolitiske pillråtne tilstander og hele regionens reboot for 100 år siden.

  Det virker rett og slett som om nærmest alle kryper for disse prinsene og deres hoff, der de svever nærmest kroppsløse rundt i sine blendahvite kjoler uten synlige spor etter arbeid eller en dråpe svette gjennom generasjoner, og dikterer hoder og slaver av og på med diskrete, lave håndbevegelser. Enten man tror på at noen fremdeles har verdensherredømmeambisjoner, eller heller mot at selv de mest ambisiøse har akseptert umuligheten av annet enn en viss maktmessig multipolaritet, tror jeg Saudi-style må være en våt drøm for alle skikkelige despoter in spe. Det er den ultimate, tidløse kongestilen når all opposisjon er nede og man har brukt noen år på å finslipe dekadansen, alt smurt av oljerikdom i absurd målestokk. Disse guttas ubskjedne kongestil er idealet for alle diktatorspirer, og det er fare for at det er ønsketenkning fra følelsesmessig normalt utrustede mennesker at vi blir kvitt dem. Jeg tror de er mektigere enn vi lett kan forstå her på berget. Gud & Zions utvalgte og Vatikanet: Look to Saudi! That’s how! Ingen falsk beskjedenhet. Klart vi må ha sola på himmelen en stund til.

  Imens vender det svarte Amerikas pop-kulturelle idoler seg mot Mekka og konverterer til Islam Malcom X style. Kanskje det like gjerne er begynnelsen på begynnelsen vi ser.

  Et siste hjertesukk angående nygammel religiøsitet i vesten: Hva i svarte er det for noe i veien med huene til folk for tiden? Her på berget er tydeligvis lengselen mot tydelige ritualer og en europeisk rennessanse Norge aldri var en del av, så stor at den katolske kirken opplever tilstrømning av profilerte hel- og halvintellektuelle, særlig litterære mennesker, som pinadø skulle vite bedre i 2015.
  Jon Fosse fra Det Høye, Arne «Hotel Cæsar» Berggren fra Det Lave og Gerhardt Helskog fra Det Journalistiske er alle relativt nyfrelste katolikker. Hvis vi ikke klarer å demme opp for fremveksten av den ene ubrukelige, intolerante religionen uten å klamre oss til en annen er det f*** ikke mye håp.

  • Det går fint an å være religiøs, ja tilogmed katolsk, uten å være intolerant. Ritualer, seremonier, faste rammer, et sosialt fellesskap — og troen på at det er viktig å følge Jesus (altså gjøre gode gjerninger og være snill) — er noe jeg ser appellen i. Etter mange år som ateist og antiteist, har jeg selv nå sett verdien av religion, slik f.eks. flere Nobelprisvinnende fysikere har gjort.
   Grunnen til at en del folk i kultureliten omvender seg, kan skyldes at de f.eks. har tatt noen store doser psykedelika. Sånne opplevelser kan være så sterke at det er fort gjort å bli religiøs.

   • Jada, og hverken «snill» eller noe annet som vekker sympati er kvaliteter noen religion har hevd på. Det med ritualene og det sosiale er vel hele poenget, og det forekommer meg en smule pretensiøst å trenge å lefle med kirkelig galskap for å kunne tillate seg det. Jeg og mine venner klarer fremdeles fint å møtes under etterhvert temmelig rituelle omstendigheter helt på egen hånd, og for den saks skyld en sjelden gang i mellom friske opp de psykedeliske erfaringene uten å bli det spøtt mer religiøse på den måten der. Snarere tvert imot.
    De får jo bare være en klisje av uforløst religiøs lengsel så mye de orker, men skal de inn i det ormebolet av pervertert åndelighet, får ta ansvaret sjøl, ikke skylde på hverken altervin eller LSD.

    Litt trist å høre at en ihuga ateist og antiteist begynner å bli rundere i kantene, KZ. Kirkens historie og primære funksjoner har nemlig ikke blitt det.

    Jeg tror jeg kommer til å være en religionsforakter til jeg dør, det bare er sånn. Det er vel den samme intoleransen som bor i verdensreligionene jeg også benytter meg av retten til å stå for når jeg må avvise dem alle. Og selvfølgelig går det an å være et bra menneske, og tolerant også, selv om man er mer religiøs enn paven. Men det er på tross av, ikke på grunn av.

 4. Hvis saudiene startet denne nedadgående prisspiralen ser det ut til at de har tatt med seg både kull og metaller ned i avgrunnen.

  «The coal situation is indeed dire. Most people have not heard about it.

  Without high carbon fuels, it is hard to see that we can make the whole system operate.

  In fact, metals are in terrible shape too. How do we keep the system operating?» – Gail Tverberg

  http://ourfiniteworld.com/2015/12/21/we-are-at-peak-oil-now-we-need-very-low-cost-energy-to-fix-it/comment-page-1/#comment-75430

  Hvorfor går metallprisene ned sammen med oljeprisen? Egentlig burde de steget. Så jeg tror ikke vi kan legge all skyld på saudiene.

  Etter hvert blir det nok ikke kun saudiene som får problemer med å holde systemet gående. Mens dette skjer er de fleste heltidsbeskjeftiget med kognitiv dissonans, som en samlet norsk presse.

  «Nope, most people I know are fully occupied with “cognitive dissonance” as Eddy puts it. And the few who do get it, are trying to keep busy, not to think about such things. We are lucky to have Gail.» – Van Kent

  Eller som Jens Stoltenberg formulerer det i dagens DN: «Jeg er sikker på at vi vil vinne rett og slett fordi våre verdier er overlegne.»

  Han har mye kognitiv dissonans å stri med etter Libya!

  Vi får se hvordan disse «verdiene» klarer seg uten oljesmøringen?

  • Ett klart tegn på,at saudiene ikke er alene på energimarkedet,er situasjonen for svenske Vattenfall og deres atomkraftverk.
   Med dagens lave energipriser,pluss en skatt fra bedre dager,går de med underskudd.De foreslår å fjerne(ekstra)skatten,men vil tape i mange år.
   Det blir da vanskelig ,både å konsumere seg bort,og å spare seg bort fra de underliggende overkapasitetsproblemer.Det blir som med overakkumulasjonen,som nå slår inn også i Norge.LO og NHO vil ha små lønnstillegg,for å redde arbeidsplasser.Med derav følgende synkende konsumpsjon og -ledighet.»Intet nytt under solen.»Mens (av)arter av grønne politikere briljerer med forslag,som enten skal plage vettet av trafikanter,eller subsidiere El-varianten.Alt under en tenkt EU/FN paraply,av hensyn til «verdens fattige folk og nasjoner.»
   Den vestlige midelklasses nevrotiske forsøk på å bevare sine posisjoner,i et fallende marked.Ikke et ord om (re)nasjonalisering av energiforsyning og bank-og finansvesen.Nei- fysj for proteksjonisme og nasjonalisme.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.