– Landbruket i EU vil bli den store taperen i TTIP

7

Det irske parlamentsmedlemmet Martina Anderson fra Sinn Féin sier at en studie utført for US Department of Agriculture viser at landbruket i EU vil bli den store taperen i alle de tre scenarioene som ble studert. Anderson sier:

The study by the United States Department of Agriculture shows how the US would benefit from TTIP while the EU would lose, in all of the three scenarios examined.

Even using the highly criticized CGE economic model which it is claimed paints an overly optimistic picture of the possible gains for the EU, our agriculture in all three areas examining Tariffs, Tariff-Rate Quotas (TRQs) and Non-Tariff Measures (NTMs) would be a major loser.

Sammendraget av studien er publisert her.

Og hele rapporten her.

Scenario 1 viser:

U.S. agricultural exports to the EU increase by $5.5 billion from base year (2011) levels, while EU agricultural exports to the United States increase by $0.8 billion.

Scenario 2 viser:

In the second scenario, the additional removal of select NTMs (e.g., meats, field crops, and fruits and vegetables) results in an increase in U.S. exports to the EU by an additional $4.1 billion over gains in the first scenario. For the EU the removal of NTMs generates an additional gain of $1.2 billion in exports to the United States.

Scenario 3 viser:

The removal of select NTMs could lead to consumers preferring domestically produced products versus the importer equivalent. Thus, in the third scenario, export gains are smaller for both the United States and the EU.
Når det industrialiserte landbruket i EU ikke vil klare seg mot USA i en TTIP-avtale, kan man jo bare forestille seg hva avtalen vil føre til for landsbygda i Norge. Det er ikke rart at forhandlingene holdes hemmelig både for velgere og parlamentarikere i Europa.
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Landbruket vil kanskje tape på TTIP, men de store taperne blir befolkningen i Europa, som da ikke bare må svelge GMO-mat, men også alle andre lover, reguleringer, hindringer og storkonsern-dominans.

 2. vil vi i europa kunne få mot bevegelse il dette? at grupper av sivile mennesker tar i bruk ledig matjord for å dyrke sin egen mat. organisk, ikke GMO produkter.
  hva vil skje da? vil det kunne bli innført lover som forbyr dette?

  • Jeg så en dukumentar fra India om Monsanto på nrk en gang i tiden. De nektet folk å kjøpe andre typer frø for å kunne kontrollere dette fullstendig. Mange tok livet av seg.

   • Stemmer, jeg husker den. Akkurat Monsanto er det åpenbart mange som har på radaren, for dem er det virkelig laget mange kritiske dokumentarer om. Det er en av de virkelig skumle innretningene, det «firmaet» der. Det er maten vi snakker om, vår levende planet som gjøres til patenter på genetisk nivå, og til privat eiendom. Nok en gang får man kanskje si, all den tid det allerede er noen ytterst få enkeltpersoner som «eier» alt land på jorden. Med Queen Elizabeth of Great Britain fremdeles tronende helt øverst.

 3. Og dette er bare analysen for landbrukssektoren. Det kommer mer, dersom vi får lov å lese om det før tariffavtalene blir dasspapir. Det skal bli et grimt skue hvordan århundrers kamp for levelige arbeidsforhold og avlønning blir nullet ut med et pennestrøk i industrien, transportsektoren og på funksjonærnivå.

  • Og slike skrekkelige rene utgiftssektorer som helse og sosial skal vi nok også få slanket så det monner.

   Her er det bare å fylle ut videre selv. Det blir århundrets nyttårssalg. Alt skal bort og ingen skal med.

 4. […] Nærings- og handelsminister Monica Mæland viser til en EU-rapport som angivelig viser at avtalen kan gi en økonomisk gevinst på opptil 119 milliarder euro per år for EU og 95 milliarder euro per år for USA. Men hun nevner ikke at en tilsvarende amerikansk rapport viser at europeisk landbruk vil tape på TTIP i alle de scenariene som er studert. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.