– Landbruket i EU vil bli den store taperen i TTIP

0

Det irske parlamentsmedlemmet Martina Anderson fra Sinn Féin sier at en studie utført for US Department of Agriculture viser at landbruket i EU vil bli den store taperen i alle de tre scenarioene som ble studert. Anderson sier:

The study by the United States Department of Agriculture shows how the US would benefit from TTIP while the EU would lose, in all of the three scenarios examined.

Even using the highly criticized CGE economic model which it is claimed paints an overly optimistic picture of the possible gains for the EU, our agriculture in all three areas examining Tariffs, Tariff-Rate Quotas (TRQs) and Non-Tariff Measures (NTMs) would be a major loser.

Sammendraget av studien er publisert her.

Og hele rapporten her.

Scenario 1 viser:

U.S. agricultural exports to the EU increase by $5.5 billion from base year (2011) levels, while EU agricultural exports to the United States increase by $0.8 billion.

Scenario 2 viser:

In the second scenario, the additional removal of select NTMs (e.g., meats, field crops, and fruits and vegetables) results in an increase in U.S. exports to the EU by an additional $4.1 billion over gains in the first scenario. For the EU the removal of NTMs generates an additional gain of $1.2 billion in exports to the United States.

Scenario 3 viser:

The removal of select NTMs could lead to consumers preferring domestically produced products versus the importer equivalent. Thus, in the third scenario, export gains are smaller for both the United States and the EU.
Når det industrialiserte landbruket i EU ikke vil klare seg mot USA i en TTIP-avtale, kan man jo bare forestille seg hva avtalen vil føre til for landsbygda i Norge. Det er ikke rart at forhandlingene holdes hemmelig både for velgere og parlamentarikere i Europa.
Forrige artikkelOljediktaturet må spare, er det begynnelsen på slutten?
Neste artikkel– Jeg avslørte sannheten om Erdoğan og Syria. Derfor sitter jeg i fengsel.
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).