Ikke penger til flyktninger, men rikelig til krig

0

FNs flyktningeorganisasjon, UNHCR, melder om at det mangler svært mye penger for å sørge for flyktningene fra Syria. UNHCR regner at behovet er 1344 millioner dollar, men så langt har giverlanda bare kommet opp med 777 millioner. Det betyr at det mangler 566 millioner dollar for å dekke det absolutt nødvendige minimum.

Verdens ernæringsprogram regner med at det mangler 390 millioner dollar bare fram til mai 2016. Dette står i grell kontrast til at EU-landa har bladd opp 3000 millioner euro til den diktatoriske og høyst tvilsomme Recep Erdoğan for at han kanskje skal hindre en ny flyktningestrøm til Europa.

Til krig er det derimot aldri mangel på penger. USAs liksomkrig mot IS kostet i løpet av de første 12 månedene minst 4 milliarder dollar. Og krigen driver naturligvis nye millioner på flukt. Bare en liten brøkdel av krigsinnsatsen kunne ha sørget for å sikre levevilkårene for flyktningene i UNHCRs leire.

Gjennom mer enn fire år med intervensjonskrig har Vesten, Tyrkia og oljediktaturene ødelagt store deler av Syria og drevet millioner på flukt. Dette har kostet enorme summer, ikke minst for Syria, men også for aggressorlanda. Men å ta seg av dem som flykter fra denne krigen, finnes det ikke penger til. Dette er et opplegg som med nødvendighet vil drive nye hundretusener, hvis ikke millioner, ut på den farefulle veien til et Europa der det venter dem problemer av en helt annen type.

Og nå har USA krevd at Norge også skal delta i denne krigen. Er det ingen norske medier som innser hvor sinnssvak denne politikken er?

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUkraina med nye angrep på Donetsk
Neste artikkelIMF endrer reglene for å redde Ukraina
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).