Full skjæring i EU – finner ingen løsning på krisa

0

EU-toppmøtet 17. desember 2015 om flyktningekrisa var en flopp. EurActive skriver at «EU-lederne gjorde få framskritt når det gjelder å skape en felles politikk.» Deutsche Wirtschafts Nachrichten skriver «Ingen hører på Merkel. EU finner ingen løsning på flyktningekrisa».

Som jeg har fortalt tidligere hadde EU-kommisjonen foreslått et hastevedtak om å gjøre Frontex til en overnasjonal grensehær med fullmakter til å sikre EUs yttergrenser, eventuelt også mot medlemslands ønsker.

Det vakte ingen begeistring på EU-toppmøtet. Sveriges statsminister Stefan Löfven sa at å kontrollere grensene er et nasjonalt ansvar, og det samme sa hans danske kollega Lars Løkke Rasmussen. Han sa også at Danmark vil gå imot et system der EU skal fortelle hvordan man skal styre og beskytte sine grenser. På forhånd hadde bare Frankrike, Tyskland og Bulgaria gitt uttrykkelig støtte til kommisjonens forslag. Det er litt lite i en «union» med 28 medlemmer.

EU-kommisjonen har undertegnet en avtale med Tyrkias president Recep Erdoğan. Han hadde gitt EU klar beskjed om at dersom ikke Tyrkia får sine krav innfridd, vil flyktningestrømmen til Europa øke dramatisk. På et møte mellom lederne for EU og Tyrkia ble partene enige om at Tyrkia skal få gjenytelser for å begrense flyktningestrømmen til Europa.

Gjenytelsene består i en umiddelbar utbetaling på 3 milliarder euro, gjenopptakelse av medlemskapsforhandlingene og visafrie reiser for tyrkere til EU.

Men EU-toppmøtet klarte ikke å blli enige om hvem som skal betale disse milliardene til Tyrkia. EUs program for omfordeling av flyktninger mellom medlemslanda har også vært en flopp. EurActive skriver:

Out of the 160,000 migrants which they decided to relocate from Greece and Italy last September, only some 200 have been moved to other countries thus far.

Angela Merkel hadde på forhånd truet medlemsland med represalier dersom de ikke bøyde seg for en felles flyktningepolitikk. Til avisa Die Welt sa hun at: «Land som får mer penger fra EU enn de bidrar med skal simpelthen ikke få dukke unna en rimelig omfordeling av flyktninger.»

Dette falt ikke i god jord på toppmøtet. Ungarns Viktor Orbán kalte det utpresning. Det skapte heller ikke mye julestemning blant EU-lederne at parlamentspresident Martin Schultz hadde kalt valgseieren til det ultranasjonalistiske partiet PiS i Polen for «et statskupp».

EU-lederne gikk fra hverandre uten å løse et eneste av de viktigste spørsmålene so sto på dagsordenen, så nå blir det opp til det nederlandske presidentskapet å prøve å finne løsninger. Så får vi se om sultan Erdoğan skaper en ny flyktningekrise for å få de tre milliardene euro han mener han har krav på.

 

Forrige artikkelEt knippe artikler fra 2015
Neste artikkelDen desperate kampen om den siste olje (og gass)
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).