Et knippe artikler fra 2015

0
Pablo Picasso: Guernica

Her har jeg valgt ut et knippe av mine artikler fra 2015. De gjenspeiler et år med store og farlige konflikter og jeg håper at gamle lesere vil like gjensynet med dem og at nye lesere vil finne noe interessant og informativt.

Pablo Picasso: Guernica
Pablo Picasso: Guernica

Om Sverige, eliten og ekstremhøyre

22. januar 2015

– Kassa er tom, sa den svenske finansministeren, sosialdemokraten Magdalena Andersson, da hun presenterte den rødgrønne regjeringens prognoser. – Det finnes ingen penger til ufinansierte reformerEkonomistyrningsverket (ESV) sier at hvis det skal bli noen reformer, må det spares på andre områder. På tross av en viss økning i skatteinntektene blir resultatet negativt blant annet på grunn av økte kostnader til innvandring og sjukepenger, sier ESV. Det var ikke dette som var tema i valgkampen i 2014. 

Les mer: https://steigan.no/2015/01/22/om-sverige-eliten-og-ekstremhoyre/

Hvem står bak Boko Haram?

Kampfly fra Tsjad har angrepet noen av basene til den nigerianske jihadistorganisasjonen Boko Haram. Angrepene begynte 31.01.2015 og retter seg mot de områdene i det nordøstlige Nigeria der Boko Haram nylig har styrket seg. Det var den samme gruppa som i april 2014 kidnappet 276 jenter i byen Chibok, som ligger nettopp i dette området. 16. februar begynner Øvelse Flintlås, under USAs ledelse. Den retter seg angivelig mot terrorisme – og der skal Norge være med? Hvem er Boko Haram og hvem står bak dem?

Les mer: https://steigan.no/2015/02/04/hvem-star-bak-boko-haram/

Hollande vil forby «konspirasjonsteorier»

Den europeiske eliten taper stadig ansikt. Folk blir stadig mer lei av hvordan de politiske makthaverne står på pinne for finanskapitalen mens fattigdommen og den sosiale nøden øker. De etablerte mediene graver sjelden i maktmisbruk og manipulasjon, så fra dem har eliten lite å frykte. Verre er det med internett der, skrekk og gru, enhver kan skrive kritisk om våre herskere. Frankrikes president François Hollande er blant de minst populære lederne i Europa. Han har kommet på en lur idé for å få slutt på sånt uvesen: Forby «konspirasjonsteorier».

Les mer: https://steigan.no/2015/03/19/hollande-vil-forby-konspirasjonsteorier/

Du må ikke sove 2.0

Det er en myte at strutsen stikker hodet i sanda. Men det er et faktum at dagens politiske ledere gjør det. De og mediene sørger for at den offentlige diskusjonen ikke dreier seg om vesentlige ting. Det pågår ingen alvorlig diskusjon om at vårt økonomiske og økologiske system er i ferd med å bryte sammen. Og det pågår ingen diskusjon om og er ingen virkelig bevegelse mot en ny storkrig. Og det på tross av at faresignalene er mange og kommer tettere enn nesten noen gang siden annen verdenskrig. Skal vi unngå krigen må vi tørre å snakke om den.

Les mer: https://steigan.no/2015/04/09/du-ma-ikke-sove-2-0/

2. mai 2014. Fagforeningenes hus i Odessa brenner.
2. mai 2014. Fagforeningenes hus i Odessa brenner.

Minerva hvitvasker nazistene i Ukraina

Etter at nettavisa Minerva stort sett har vært tause om framveksten av fascistiske og nazistiske grupper i Ukraina og om det USA-ledete kuppet der, lar de nå John Færseth gjøre jobben med å hvitvaske forbryterne som sto bak massakren i Fagforeningenes hus i Odessa 2. mai 2014. Færseth setter i grunnen tonen i innlegget sitt når han sier at Pravij sektor (Høyresektoren) «ikke egentlig er høyreekstreme». Resten av artikkelen framstår som et omfattende arbeid for å male og sminke en nazistisk forbrytelse for å få den til å se ut som en uheldig hendelse.

Les mer: https://steigan.no/2015/05/08/minerva-hvitvasker-nazistene-i-ukraina/

Tallet er ikke 10.000, det er 16 millioner!

De siste dagene har handlet om tallet 10.000. Politikere som ønsker å framstå som gode og menneskekjære sier 10.000. Både de og alle mediene som går i takt later som om dette handler om flyktningekatastrofen i Syria. Men ikke en eneste av disse humanistiske politikerne har sagt et eneste ord om å stoppe krigen i Syria. Det er et nedverdigende spill for galleriet, og i mens dør folk i hopetall og nye hundretusener flykter fra imperiets kriger. Bare krigen i Jemen, som ingen i Norge protesterer mot, har drevet 500.000 på flukt. Uten at menneskevennene sier et ord.

Les mer: https://steigan.no/2015/05/20/tallet-er-ikke-10-000-det-er-16-millioner/

Det handler om fascismens vekst i Ukraina, Steinfeld

PR-rådgiver Hans-Wilhelm Steinfeld har skrevet et innlegg mot meg i Dagbladet 30. mai som minner meg litt om dårlig old boys fotball. Han klarer ikke å ta ballen, så han gjør sitt beste for å klippe ned mannen. Det artikkelen mangler i konkrete argumenter tar den til overmål igjen i bruk av skjellsord etter prinsippet: dårlig argument – hev stemmen. Det er trist å se sånt fra en mann som en gang var en svært god journalist.

Debattinnlegg i Dagbladet

Les mer: https://steigan.no/2015/06/09/det-handler-om-fascismens-vekst-i-ukraina-steinfeld/

Årets viktigste møte (som du ikke har hørt om)

Årets viktigste internasjonale møte har funnet sted, og dersom du er avhengig av norske medier for å holde deg informert, så har du ikke hørt om det. Jeg snakker om det felles toppmøtet for BRICS, SCO og Den eurasiske union som fant sted i den russiske byen Ufa fra 7. til 10. juli 2015.

Les mer: https://steigan.no/2015/07/15/arets-viktigste-mote-som-du-ikke-har-hort-om/

Post-kapitalisme eller Kommunisme 5.0?

Den britiske kringkastingsmannen og venstreorienterte journalisten Paul Mason har nylig (30. juli 2015) gitt ut boka Post-capitalism. Han presenterer den sjøl i en lang kronikk i The Guardian under tittelen «The end of capitalism has begun». Dette er et tema som interesserer meg og mine lesere, så jeg vil gjerne kommentere på grunnlag av artikkelen. Boka får vente til jeg har lest den.

Les mer: https://steigan.no/2015/08/06/post-kapitalisme-eller-kommunisme-5-0/

Asylprofittørene

Asylmottak er big business. Det er så svært at vi kan snakke om en milliardindustri. De største asylprofittørene i Norge er brødrene Kristian og Roger Adolfsen, som dessuten er storprofittører på barnehager, eldresentre og private sjukehus. Brødrene eier 57% av Norges største kjede av asylmottak, Hero, som i 2014 omsatte for over en halv milliard. Med dagens flyktningestrøm går brødrene store tider i møte. Nå sikter de seg inn på asylmottak i Sverige og på kontinentet. Skattemilliarder skal finne veien til brødrenes raskt voksende portefølje.

Les mer: https://steigan.no/2015/09/12/asylprofittorene/

Bombingens uutholdelige letthet

I en kronikk i Aftenposten gjør Jonas Gahr Støre noen innrømmelser overfor Terje Tvedts ramsalte kritikk av det norske vedtaket om å bombe Libya. Men han unnviker de viktigste problemene, og Støres framstilling har store hull og utelatelser, samt noen direkte feil.

I en kronikk i samme avis skriver Ståle Wig at vedtaket ble fattet i statsministerboligen om kvelden 18. mars 2011. De som deltok var i følge ham Stoltenberg, ”utenriksministeren, forsvarsministeren, forsvarssjefen og en representant fra E-tjenesten”.

Les mer: https://steigan.no/2015/10/05/bombingens-uutholdelige-letthet/

Hvem står bak forbrytelsene i Paris?

De velorganiserte og hensynsløse massemordene i Paris har rystet en hel verden. Den brutale volden mot helt uskyldige mennesker blir med rette fordømt på det skarpeste. Men det går ikke an å si at det kom uventet. Liknende massakrer er blitt utført i Libanon, i Kenya, i Nigeria og andre steder, og terroristene har sagt klart og tydelig at de vil slå til mot europeiske byer også. Og hvem er egentlig de skyldige? Hvem står bak? Og hva betyr dette for tida som kommer?

Les mer: https://steigan.no/2015/11/15/hvem-star-bak-forbrytelsene-i-paris/

Makt: Between a BlackRock and a hard place

Selskapet forvalter direkte 4.500 milliarder dollar. Det vil si ca. fem norske oljefond eller mer enn bruttonasjonalproduktet til både Japan og Tyskland. Det forvalter indirekte 15.000 milliarder dollar. Det er bare Kinas og USAs BNP som er større. Norge eier 14% av aksjene i selskapet. Hvem er de? Hvordan fikk de en sånn makt? Og hva bruker de den til?

Les mer: https://steigan.no/2015/12/12/makt-between-a-blackrock-and-a-hard-place/

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkel– EU-president varsler smerte­full løsning
Neste artikkelFull skjæring i EU – finner ingen løsning på krisa
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).