Facebooks Zuckerberg er ikke SÅ raus

0

Facebooks gründer og hovedaksjonær Mark Zuckerberg har sammen med kona Pricilla Chan lovt å gi bort 99% av sin formue «i løpet av sin levetid». ABC Nyheter skriver:

– Vi har besluttet å gjøre det lille vi kan for å skape en verden for alle barn. Vi vil gi bort 99 prosent av Facebook-aksjene våre – som i dag er verdt rundt 388 milliarder kroner – i løpet av vår levetid, for på den måten å slutte oss til mange andre som bidrar til å forbedre verden for neste generasjon, skriver han.

Men så viser det seg, som det så ofte gjør, at gaven ikke er fullt så raus som den kan se ut. Vanligvis oppretter rikfolk en veldedig stiftelse for å slippe skatt, slik som Bill Gates har gjort. Men Zuckerberg/Chan har ikke gjort det. De har opprettet det som i USA kalles limited liability company (LLC).

Dette gjør at de slipper skatt og får et redusert juridisk ansvar samtidig som de står fritt til å drive lobbying, noe en veldedig stiftelse ikke gjør. Og det er da også hovedgrunnen til at de gjør det på denne måten. Bloomberg skriver at det er fire grunner til at paret gjør dette:

  1. De kan gå aktivt inn i å forme politikken slik de vil ha den. Som de skriver i brevet til den nyfødte datteren: «We must participate in policy and advocacy to shape debates.»
  2. Det er ingenting som hindrer dem i å gjøre profitt.
  3. Det vil blli lettere å gjøre «joint ventures».
  4. De unngår 5%-regelen. En stiftelse må gi bort 5% av stiftelsens verdi hver år for å beholde skattefritaket. En LLC slipper det. Den kan velge å bruke penger i det tempoet den foretrekker.

Her har vi altså en gave som ikke er en gave, men et kapitalfond som sikrer skattefritak for å drive massiv politisk påvirkning etter milliardærenes egen strategi. Det lyder ikke like raust kanskje? Men fortsatt gjelder Edvard Munchs ord:

«Rikfolk stjeler fra samfunnet. Den rike som gir almisser, stjeler dobbelt. Han stjeler hjerter også.»

Les også: De kule, de smarte og den virkelige makta.

Forrige artikkel– Erdogan er involvert i oljehandel med IS
Neste artikkelUkraina vil hjelpe Tyrkia med skattepenger fra EU
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).