Facebooks Zuckerberg er ikke SÅ raus

11

Facebooks gründer og hovedaksjonær Mark Zuckerberg har sammen med kona Pricilla Chan lovt å gi bort 99% av sin formue «i løpet av sin levetid». ABC Nyheter skriver:

– Vi har besluttet å gjøre det lille vi kan for å skape en verden for alle barn. Vi vil gi bort 99 prosent av Facebook-aksjene våre – som i dag er verdt rundt 388 milliarder kroner – i løpet av vår levetid, for på den måten å slutte oss til mange andre som bidrar til å forbedre verden for neste generasjon, skriver han.

Men så viser det seg, som det så ofte gjør, at gaven ikke er fullt så raus som den kan se ut. Vanligvis oppretter rikfolk en veldedig stiftelse for å slippe skatt, slik som Bill Gates har gjort. Men Zuckerberg/Chan har ikke gjort det. De har opprettet det som i USA kalles limited liability company (LLC).

Dette gjør at de slipper skatt og får et redusert juridisk ansvar samtidig som de står fritt til å drive lobbying, noe en veldedig stiftelse ikke gjør. Og det er da også hovedgrunnen til at de gjør det på denne måten. Bloomberg skriver at det er fire grunner til at paret gjør dette:

 1. De kan gå aktivt inn i å forme politikken slik de vil ha den. Som de skriver i brevet til den nyfødte datteren: «We must participate in policy and advocacy to shape debates.»
 2. Det er ingenting som hindrer dem i å gjøre profitt.
 3. Det vil blli lettere å gjøre «joint ventures».
 4. De unngår 5%-regelen. En stiftelse må gi bort 5% av stiftelsens verdi hver år for å beholde skattefritaket. En LLC slipper det. Den kan velge å bruke penger i det tempoet den foretrekker.

Her har vi altså en gave som ikke er en gave, men et kapitalfond som sikrer skattefritak for å drive massiv politisk påvirkning etter milliardærenes egen strategi. Det lyder ikke like raust kanskje? Men fortsatt gjelder Edvard Munchs ord:

«Rikfolk stjeler fra samfunnet. Den rike som gir almisser, stjeler dobbelt. Han stjeler hjerter også.»

Les også: De kule, de smarte og den virkelige makta.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. Politikk og business er to sider av samme sak. Begge handler om bedrag. Det som skiller dem ad er at de som involverer seg i det førstnevnte har mindre sannsynlighet for å havne i fengsel.

 2. Artikkelen fra abc-nyheter/NTB er til å spy av i sin sukkersøthet (Eller skal man si Zuckerzøthet): «Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg og hans kone Priscilla Chan er blitt foreldre til en liten jente som heter Max. I ren glede lover han å gi bort nesten hele formuen.»
  Stiftelsen vil blie enda en ny opinionsdanner, i godt selskap med de andre røverbaronstiftelsene Ford Foundation, Rockefeller-stiftelsen, Khodokovky og Soros m.fl.
  Disse er virkelig skadelige for den offentlige samtalen i de fleste land i verden. De jobber hardt med å selge mangemilliardærenes forskrudde tankegang til resten av befolkningen. De har en lang historie av å støtte politisk vold og propaganda gjennom hundre år.
  Det er like ille som Zuckerberg når superrike nordmenn (f.eks. skipsredere) slår seg sammen for å fremme deres reaksjonære tankegods.

 3. «Facebooks Zuckerberg er ikke SÅ raus»

  Æ’kke raus i det hele(r) tatt: «TheSuckerman» har opprettet det som på norsk heter «kommandittselskap» – på 1980-tallet kjent som «bandittselskap» – https://no.wikipedia.org/wiki/Kommandittselskap .

  Tillater meg å poste hele det morsomt sarkastiske (og temmelig saklige) «svarbrevet» som «Suckerburg»s datter Max er tillagt (funnet på lenken over fra «seogsaablogger» – med takk ;-).

  Merk særlig «[T]here’s also 1.6 billion people on the planet who don’t have access to electricity. (…) It’s almost like we like the idea of them staying really poor.» – Det er ikke noe «nesten» ved det: «The starving billion» er nødvendig for å skremme resten av verdens folk til å fortsette å være med på/i (og dermed støtte) vårt kjære, umulig-varende globale økonomiske system.

  *

  Les & le:

  «Dear Daddy

  Thank you for the letter that your PR and public policy team wrote to mark my Birth, and sent to every news outlet in the World. Most Daddies wouldn’t do this. Heck, most Daddies don’t even have PR and public policy team, and those that do wouldn’t use to leverage a private family event!

  That’s why you Daddy, are so special.

  You write: «We want you to grow up in a world better than ours today.»

  Well, duh!

  If I discovered that my well-educated billionaire parents wanted me to grow up in a world that’s worse than ours today, I’d already have crawled my way to a phone booth and dialled 911 to alert the authorities.

  That goes for «a world without suffering from disease” too. Wow. Where do you get this stuff, Daddy? I heard more original ideas when I was a single cell blastula!

  You also write:

  «Technological progress in every field means your life should be dramatically better than ours today.»

  I’d like to think so too, Daddy, but there’s this thing that’s bothering me.

  It’s called Facebook.

  And not just Facebook, it’s the way Silicon Valley companies like yours pile up huge wealth by destroying value in every other part of the economy, as if technological progress were a zero sum game. It’s the way you strip-mine individuals so they have no ability to be autonomous economic agents, owning and trading the stuff we make, so all we have to live on is some feudal digital plantation – and we have to be grateful for it. It’s the way some Valley firms place themselves above the law and try to block the work of elected officials who want to defend human rights.

  Not you of course, Daddy. Just some of your friends.

  I mean, come on. There’s a lot to teach children in this modern world I’ve just been born into. But one thing we’ve got to learn is that just because you can do something, it’s not necessarily morally acceptable to do it. Who’s going to teach me that in Silicon Valley?

  And Daddy. Connecting people all over the world through an internet website is very cool idea indeed. But it’s not that cool or original. It’s as if the guy who invented the bottle-opener wrote a plan to become Emperor of the World. Like, «Remind me who you are again?»

  I think that’s pretty weird already. And I’m only one day old!

  Well if there’s any of the economy left by the time I graduate, perhaps my generation will be a bit less selfish than yours, Daddy, and we can teach you about it.

  Oh. And there’s one more thing.

  You write that:

  «Many of the greatest opportunities for your generation will come from giving everyone access to the internet… more than half of the world’s population — more than 4 billion people — don’t have access to the internet. If our generation connects them, we can lift hundreds of millions of people out of poverty. We can also help hundreds of millions of children get an education and save millions of lives by helping people avoid disease.»

  It’s way cool that you want to bring Facebook to people who can’t afford it, Daddy. That’s the most unselfish thing I’ve heard anyone say in my very short life so far.

  But there’s also 1.6 billion people on the planet who don’t have access to electricity, while 2.8 billion people rely on smelly and noxious biomass for cooking and fuel. How about we get them modern electricity grids and cheap reliable energy first? What’s that Daddy? You think that’s a good idea too?

  Great!

  So why isn’t access to electricity a UN Millennium Development Goal? Rather than Access to Facebook? It’s almost like we like the idea of them staying really poor. And seeing how often you call that guy you call Barry, who calls himself President, perhaps you can help get it on the agenda.

  Well, I’m kinda tired writing all that. It’s time for nap. Just remember when you’re burping me, do it over your shoulder, that way I won’t puke all down your front.

  Your loving baby daughter,

  Max»

 4. «To like kommentarer. Det ser ut som du allerede har postet dette» – Hvilke to like?? – INGEN av postingene nådde kommenterfeltet.

  Steigan, vennligst se på dette. Har de seneste dagene opplevd 3 lange og forhåpentligvis gode kommentarer bare forsvinne når det trykkes «publiser kommentar». – Que pasa, hombre? (Og vennligst stryk denne kommentaren når du finner ut av det).

 5. Hei Steigan,
  Kommentarforsvinningen skjedde igjen, nr. 4. Har du blokkert mine kommentarer? Finnes det en grunn? Finnes det en beskjed?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.