Obamas drönarkrig ökar rekryteringen till IS

9
Anders Romelsjö
Anders Romelsjö

I Guardian berättade 18/11 4 f.d. drönaroperatörer med 20 års total erfarenhet ”Obama’s drone war a ‘recruitment tool’ for Isis”. Flera tusen oskyldiga har dödats till följd av den kraftigt ökade användningen av drönare under Obama, som själv aktivt fattar beslut om dess användning. Detta är välkänt, och frågan är om detta inte också är en terroristverksamhet? Hur som helst är det säkert en faktor som underlättar rekryteringen till ISIS och al-Qaida.

Dessa fyra f.d. flygvapenanställda har skrivit till Obamas administration och argumenterar för att man ändrar den militära taktiken som enligt dem väckt hat och medfört terrorism, stärkt ISIS och blivit ett fundamentalt rekryteringsverktyg av samma slag som Guantànamo.

I brevet till Obama, finansminister Ashton Carter och CIA-chefen John Brennan kopplar de fyras gäng detta direkt till terroristdådet i Paris i fredags.
De fyra har erfarenhet av drönaroperationer över Afghanistan, Irak och andra konfliktzoner och de utgör den största gruppen av visselblåsare som arbetat med drönare. Under Obamas tid har antalet drönaroperationer ökat kraftigt och Pentagon planerar att de ska öka med 50 % till år 2019.

Enligt hemligstämplade dokument som läkt ut till Intercept är uppemot 90 % av dödsfallen vid drönarattacker oavsiktliga, men den rapporterade andelen blir lägre då man rubricerar okända offer som “enemies killed in action”.

En av de mest uppmärksammade misstagen var då USA:s regering i oktober 2011 dödade den 16-årige amerikanske medborgaren Abdulrahman al-Awlaki, som till Anwar al-Awlaki, en al-Qaida ledare som också var amerikansk medborgare och som dödades två veckor dessförinnan.
untitled (111)
Brevet undertecknades av Cian Westmoreland, Michael Haas, Brandon Bryant and Stephen Lewis.

Tillägg 1: 25/4 april skrev Marcello Ferrada de Noli, Marita Troye-Blomberg från SWEDHR och jag en artikel som publicerats både där (http://swedhr.org/the-drone-killings-of-civilians/) och på (Newsvoice http://newsvoice.se/2015/04/25/an-updated-estimation-of-civil-casualties-killed-by-drone-strikes-an-injury-epidemiology-human-rights-report/) där vi gjorde en seriös beräkning av antalet civila som dödats eller skadats av drönare. Vi kunde belägga en sannolik underrapportering och att andelen dödade av andelen skadade var mycket hög. Där finns också en mer aktuell referenslista.

Tillägg 2: 1 oktober 2013 skrev jag i inlägget ”Global protestvecka mot drönare” något som fortfarande nog är aktuellt: Det finns andra viktigare aspekter på drönare. Svenska Dagbladet skrev 17/2 ”Drönare big business i USA. Om tre år kan det amerikanska luftrummet krylla av förarlösa flygfarkoster. Från förespråkarna talas det om en potentiell guldgruva för flyg- och försvarsindustrin och en stor jobbskapare. Motståndarna befarar det ultimata övervakningssamhället.” Vill nämna om att vi tidigare blogginlägg tämligen detaljerat om kritiken från jurister i USA om inskränkningen av demokratin i USA och påminna om att USA via det stora spion- och övervakningssystemet Echelon scannar av e-mail och bloggar – 3 miljarder/dygn enligt en uppgift- efter ”olämpliga termer”. (Vem tror att denna blogg klarat sig).

Chefredaktör Wolodarski skrev i DN före presidentvalet i USA att ”Obama är rätt man för USA och för världen”.
Vad tycker du?

Les også The Intercept: Obamas droneprogram ytterligere avslørt

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. Disinformasjon, og du faller/pusher for den?

  Militæret har visst dette siden dag en, og hvis du trodde man bombet sykehus og bryllup for å bli elsket, så har jeg en bro og selge deg. Det handler om å bygge opp nok hat til at de tar til våpen, selv om de vet de taper.

  PS. Siden kjønn, familie og etnisitet kun er sosiale konstruksjoner, så låner du vel bort kona di til andre menn, og oppdrar barna deres som dine egne?

  • Skjerp deg, Åke Tourette. Du kan bedre. Du vet jo at det nåværende nicket ditt lever her på nåde. Hatet ditt er attpåtil lunkent, det vises fordi du er så kalkulert, men du bare likevel …

   Første del av kommentaren din er f.eks. helt topp og går rett i strupen på både propaganda og presse og publikums mulige naivitet.

   I den andre delen er du plutselig bare bølle. Skal du gå i strupen på enkeltpersoner, synes jeg du kunne finne noen med reell makt og konfrontere dem direkte.
   Jeg er på ingen måte spesielt imponert over svensk venstreside og intelligentias rolle i demonteringen av Sverige selv, men dóg. Hvis du med dine ressurser hadde forfattet et saklig, velskrevet og noe mer besinnet innlegg der du forsøker å lodde dybden av selvinnsikt hos svensk elite, kunne du sikkert ha kommet unna med ganske krasse spørsmål uten å gå over noen strek, kanskje brukt dine elskede rumenske adoptivbarn som brekkstang, til og med, og du kunne attpå til kanskje risikert å fått et svar. Men du ødelegger faktisk for deg selv i rollen som kommentariatets enfant terrible ved å skamri så innmari noen få kjiphester.

   Dersom du egentlig ikke har noen andre ønsker for din aktivitet her enn å spre mest mulig edder og galle og vekselvis prøve å dra ideologisk nytte av bloggens voksende lesertall, vekselvis skremme folk vekk herfra med hatprat, setter du i hvert fall min ellers standhaftige overbevisning om null-sensurens velsignelse på prøve, det skal du ha.

   Dersom du stadig har litt mer å by på, må du dempe drittpratet og personangrepene litt, ellers drukner lett budskapet. At du ikke eier folkeskikk er morsomt, men bare når du bruker det til noe bedre enn bare å minne folk på det faktum i seg selv.

   At du skulle gjøre det bare for å plage Steigan tror jeg ikke noe på, da du elsker å henge her like mye som meg. Men du plager ham. Slutt med det.

   Tvi, tvi.

    • Greit. Jeg hadde skrevet klart et fyldig svar til det lengste slettede innlegget til Åke her, der jeg både i et anfall av oppriktig selvgransking outer meg som sikkert-egentlig-rasist jeg også, samt sier noen ord om at dårlig debattkultur er dårlig debattkultur, uansett hvor sint man er når man står opp om morgenen. Men det samme kan det i grunnen være. Og sjansen til å poste det kan fort vekk komme tilbake, har jeg en følelse av.

     • Steigan og Romelsjø har ALDRI svart på et høflig spørsmål fra min side, da de har så små baller, at de må signalisere at de befinner seg så langt inne på den gode siden, at de ikke snakker med rasister.

      Er det god debattkultur å ikke svare på høflige spørsmål, fordi folk som mener at nordmenn, tyskere og svensker eksisterer, er så rasistiske at alle gode mennesker må ignorere dem?

      Jeg er ikke dum, og utnytter meg selvfølgelig av at de «vågar at inte ta debatten»

      Om sosialismen skal reddes, så må det ryddes opp, og for å kunne rydde opp, så må ting man har trodd som var feil, diskrediteres og erstattes av noe nærmere sannheten.

     • Åke,

      «Om sosialismen skal reddes, så må det ryddes opp, og for å kunne rydde opp, så må ting man har trodd som var feil, diskrediteres og erstattes av noe nærmere sannheten.»

      Selv om du vel ikke nødvendigvis er ute etter å «redde sosialismen», har du utvilsomt rett i dette. Strengt talt er det lovlig sent å granske sjel og nyrer og legge om kursen nå, og tro at de kan få velgerne til å stole på at de vil føre en ansvarlig politikk på området i fremtiden. Det finnes for mye bindinger til sterkere makter som vil det motsatte, og det vil være fryktelig vanskelig for venstresiden å oppnå noe som minner om tillit på ganske lenge uansett hvilke ord de måtte bruke om en «ny» strategi. Og i mellomtiden løper velgerne i retning høyre og forbi og lukker visiret i ren angst, så det skal bli et utfordrende forsprang å hente inn. Foreløpig øker det.

    • Det er ikke borte, det ligger på archive.is Forskere i fremtiden vil finne det interessant hvordan foræderiet mot arbeiderklassen ble forsøkt skult gjennom sensur, da det var mer behagelig for presteskapet å feie problemet under teppet.

     Hvorfor kan du ikke bare innrømme at dere på venstresiden har et ansvar for både tsunamigrasjonen, og å ha ødelagt vitenskapen med sosial-konstruksjonismen deres?

     166 gutter på 100 jenter er ikke et problem som blir borte av seg selv i Sverige, spesielt ikke siden vi fikk vite i dag at svenske kvinner rømmer landet.

     Du beskytter dine venner fordi du vet at de ikke er skyldig i hva jeg beskylder de for, men du forstår ikke at det samme gjelder politikerne du påstår jobber for det militær industriele kompleks?

     Ellers så kommer jeg til mase på de Apatiske Asylbarna til du eller Romelsjø skriver om dem, da jeg aldri har kommet over en skandale som avkler venstresidens hykleri slik som denne.

     Om ikke dere på venstresiden klarer å rydde opp her, så har dere bevist for all fremtid, at sosialisme for Steigan og hans venner handlet om å få sosial staus som en som kjempet for de svake, mens det var uaktuelt å løfte en finger for de svake i den virkelige verden, hvis du ikke øyeblikkelig fikk en glorie av det.

     Jeg vet at du ikke direkte kan si at Thomas Jackson har rett, men det holder å vise at Apatiske Asylbarn KUN finnes i Sverige, da andre land skiller foreldre og barn, hvorpå barna blir friske. I Sverige får familien asyl, og omsorgslønn for å pleie det syke barnet.

     PS. ved å legge inn nettadressen på archive.is, lages et øyeblikksbilde av nettsiden for all fremtid, et veldig fint verktøy for de som sliter med at de sensureres.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.