Luftbru for å berge IS-soldater ut av Syria?

17

Deutsche Wirtschafts Nachrichten siterer ei melding fra det statlige russiske  telegrambyrået TASS, der det heter at USAs allierte i Midt-Østen har satt i gang ei luftbru for å redde IS-terrorister fra de russiske flyangrepene. I følge denne meldinga skal to fly fra Turkish Airlines ha evakuert terroistene til Qatar og Jemen. Der skal visstnok 500 IS-soldater ha overgitt seg til saudiarabiske offiserer for så å bli fløyet til Saudi Arabia.

DWN understreker at man ikke har noen uavhengig kilde på dette, men det som er sikkert er at både oljediktaturene på den arabiske halvøya og USA er sterkt presset av den russiske offensiven.

Fredsprisvinner Barack Obama, som i lang tid har lovet USAs folk at det ikke vil bli snakk om amerikanske «støvler på bakken» i Syria, har nå beordret femti spesialsoldater til innsats i Syria. Den russiske statskanalen RT spekulerer i om disse femti soldatene skal bistå i å evakuere IS fra Syria.

USA hevder at soldatene er sendt inn for å kjempe mot IS, men hvorfor soldater på bakken nå, kan man spørre seg, som IS er trengt opp i et hjørne.

Sikkert er det i hvert fall at terroristene i Syria begynner å merke konsekvensene av den russiske bombing. Deres hovedkilde til inntekt, bortsett far gaver fra oljediktaturene, Tyrkia og Vesten, har vært salg av syrisk olje. I følge den franske militærobservatøren Nicolas Dhuicq skal det IS-kontrollerte oljesalget fra Syria til det internasjonale markedet ha sunket betraktelig i løpet av de siste ukene på grunn av Russlands luftkampanje i Syria. Dhuicq sier videre:

ISIS is funded, probably, by Saudi Arabia and Qatar, which are trying to gain back their share of influence in the regions of Iraq and Syria against Iran. Until now, ISIS continues to receive money from these countries, most likely from private donors.

Han anslår budsjettet til IS til å være på rundt to milliarder dollar, og at inntektene ikke minst kommer fra dette oljesalget, og at terroristenes donorer i Tyrkia er behjelpelige med å selge den ulovlige oljen videre.

En intervensjon av amerikanske elitesoldater øker faren for et sammenstøt mellomUSA og Russland i Syria, og både Syria og Russland har protestert og pekt på at vedtaket er i strid med internasjonal rett, siden USA ikke er invitert av Syrias lovlige myndigheter.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


17 KOMMENTARER

 1. Hva skal de bruke IS-soldater til? Okei Saudi skal ha dem til bruk i Jemen, for å iverksette folkemord der. Det passer godt, IS oppsto delvis som en reaksjon mot USA’s satsing på Shia-fraksjonen i den Irakiske regjeringen, og består av sunni-rester av Saddams hær, pluss europeiske tullinger som brukes som kanonføde.

  Men det er jo et annet innsatsområde som heller ikke må glemmes: muslimske «frivillige» for å settes inn mot fåtallige, sivile heimeverns-styrker i Ukraina! Det ville passe både USA’s neocons og fascistjuntaen i Kiev helt utmerket.

  • Ja, det rapporteres både her og der om jihadister som slåss side om side med ukrainske neo-nazis, og om treningsleire inne i Ukraina.

   • Tydelig at du ikke kan historien din eller er særlig bevandret i kunnskap om Ukrainia. Nok av NeoNazis på denne siden som støtter gale Steigans uttalser og hypoteser. Sånne som deg burde vært sendt i første linje for p beskue de faktiske forholdene i sammen med Steigan. Ikke bare komme med masse opgulp og frie fantasier. Sånne som deg og Steigan har vel enda ikke kommet med en riktig ting som kan verifiseres eller stadfestes av noen pålitelige kilder, og da kaller man sånt for svada.

    • Du som tror du er så bevandret med kunnskap og innehar rett til å stemple andre kan vel fortelle oss ukyndige hva de amerikanske troppene nå skal gjøre i Syria? Eller er du ikke her for å diskutere sak?

    • Thank you, Sir. May I have another one?

     Stemmer, jeg er temmelig dårlig på Ukraina. Jeg ser ikke helt hva du mener noe om, annet enn Steigan og undertegnede som personer (i seg selv et ganske odd par), eller hva du mener om noe. Men når du kommer på noe du mener noe om, da kanskje særlig ang. Ukraina, siden det var der du gikk på, ser jeg frem til at du belegger det med pålitelige kilder.

    • Tom, du kommer med bastante beskyldninger om at Pål Steigan ikke er særlig bevandret i kunnskap om Ukraina.
     I tillegg skriver du at det er; nok av «NeoNazis på denne siden som støtter gale Steigans uttalser og hypoteser».

     Har du noe belegg for disse beskyldningene eller er dette synsing fra din side?
     Angående dine beskyldninger om «ikke særlig bevandret i kunnskap om Ukraina», refererer du da til AFs utsagn: «Ja, det rapporteres både her og der om jihadister som slåss side om side med ukrainske neo-nazis, og om treningsleire inne i Ukraina»?

     Det er faktisk meget som tyder på at IS eller Jihadister sloss side om side med fascist avdelinger i Ukraina.
     Jeg legger ved to linker som blant annet sannsynliggjør dette:
     https://www.youtube.com/watch?v=PptNTWppqjg
     http://original.antiwar.com/justin/2015/03/05/isis-in-ukraine/
     Jeg takker Pål Steigan for innsiktsfull og interessante skriverier!

    • Jeg har selv ikke allverdens sans for avisen The New York Times, men kan tenke meg at du, i hvert fall under andre omstendigheter, kanskje ville kunne ha ansett den som en «pålitelig kilde»? De slo inn åpne dører med dette for mange som fulgte litt med, da de på ingen måte var først ute med å beskrive dette noe uvirkelige spillet som foregår. Men det er jo fint at de skriver om denne salige røra, om hvordan jihadistene samarbeider godt med f. eks. den åpent nazi-style gjengen kalt Azov-bataljonen, så slike som deg også endelig kan få lov å tro:

     http://www.nytimes.com/2015/07/08/world/europe/islamic-battalions-stocked-with-chechens-aid-ukraine-in-war-with-rebels.html?smid=fb-share&_r=2

     Hvis du lover å tro på dette, skal jeg kanskje fortelle deg enda mer. Og det kommer du ikke til å tro, det heller.

 2. «Sikkert er det i hvert fall at terroristene i Syria begynner å merke konsekvensene av den russiske bombing. Deres hovedkilde til inntekt, bortsett far gaver fra oljediktaturene, Tyrkia og Vesten, har vært salg av syrisk olje. I følge den franske militærobservatøren Nicolas Dhuicq skal det IS-kontrollerte oljesalget fra Syria til det internasjonale markedet ha sunket betraktelig i løpet av de siste ukene på grunn av Russlands luftkampanje i Syria».
  Det er jo interessant om denne forflyttingen foregår – men jeg vil jo tro at i alle fall Saudi-Arabia er svært forsiktige med hvem de slipper inn. Det jeg lenge har stusset på, er det sitatet over omfatter om salg av olje. Jeg mener jeg visste før dette begynte, at Syrias oljereserver var små, ikke mer enn de sjøl trengte. Og i heftet «Syria’s economy and the transition paradigm» fra St Andrews center for Syrian studies 2009, skriver de at det allerede da var en nedgang i oljereservene.
  Det, sammen med det jeg har lest om opprørernes måte å behandle oljen på, gjør at jeg stadig blir forundret over å høre at oljen kanskje er det som de tjener mest på – bortsett da fra overføringer fra S-A osv. Det er veldig vanskelig for meg å tror at det de tjener på oljen er så vesentlig. Men sjølsagt – de kan jo ha fått inn eksperter eks fra Tyrkia, som virkelig har fått fart i produksjonen igjen.
  Det er likevel litt vanskelig å tro det.

 3. IS selger vel mest olje fra de delene av Irak som de kontrollerer?
  At USA er så dumme at de støtter IS ved å hjelpe dem ut av knipa i Syria viser at en deling av Midt-østen er på vei. På bekostning av Palestinerne og Kurderne.

 4. IS-gutta kan vel innkvarteres i Pentagon eller CIA-hovedkvarteret, hvor de hører hjemme. Om de da ikke foretrekker å kose seg i sofaen til onkel Benjamin i Israel.

 5. Jeg tviler på at det er mulig å drive en 100.000 manns arme’ med 3 milliarder dollar. Men, OK. Uansett er det noe hanki panki m.h.t. IS sin finansiering. Det må være ‘nasjoner’ som masivt står bak.

  • «Det må være ‘nasjoner’ som masivt står bak.»

   Det får vi nesten tro. For i tillegg til all den dokumentasjonen fra mange hold som har vært presentert, bl.a. her, på at IS er finansiert, bevæpnet, trent og brukt av USA/ CIA, Israel/ Mossad og Saudi-Arabia, med ytterligere støtte fra Jordan, Emiratene og Quatar, har nå nok en insider lettet på lokket:

   Den israelske høyere offiseren (av VT først kalt general, av israelsk militære rettet til oberst) Brigadier Yussi Elon Shahak skal nylig ha innrømmet fra sitt fangenskap hos iraksisk anti-IS-milits at «det er tett samarbeid mellom Mossad og IS’ militære ledelse» og at «israelske rådgivere hjelper organisasjonen med å legge militære og strategiske planer, og rådgir dem på slagmarken».

   “There is a strong cooperation between MOSSAD and ISIS top military commanders,” asserting that “there are Israeli advisors helping the Organization on laying out strategic and military plans, and guiding them in the battlefield.”

   http://www.veteranstoday.com/2015/10/21/breaking-story-israeli-general-captured-in-iraq-confesses-to-israel-isis-coalition/

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.