Luftbru for å berge IS-soldater ut av Syria?

0

Deutsche Wirtschafts Nachrichten siterer ei melding fra det statlige russiske  telegrambyrået TASS, der det heter at USAs allierte i Midt-Østen har satt i gang ei luftbru for å redde IS-terrorister fra de russiske flyangrepene. I følge denne meldinga skal to fly fra Turkish Airlines ha evakuert terroistene til Qatar og Jemen. Der skal visstnok 500 IS-soldater ha overgitt seg til saudiarabiske offiserer for så å bli fløyet til Saudi Arabia.

DWN understreker at man ikke har noen uavhengig kilde på dette, men det som er sikkert er at både oljediktaturene på den arabiske halvøya og USA er sterkt presset av den russiske offensiven.

Fredsprisvinner Barack Obama, som i lang tid har lovet USAs folk at det ikke vil bli snakk om amerikanske «støvler på bakken» i Syria, har nå beordret femti spesialsoldater til innsats i Syria. Den russiske statskanalen RT spekulerer i om disse femti soldatene skal bistå i å evakuere IS fra Syria.

USA hevder at soldatene er sendt inn for å kjempe mot IS, men hvorfor soldater på bakken nå, kan man spørre seg, som IS er trengt opp i et hjørne.

Sikkert er det i hvert fall at terroristene i Syria begynner å merke konsekvensene av den russiske bombing. Deres hovedkilde til inntekt, bortsett far gaver fra oljediktaturene, Tyrkia og Vesten, har vært salg av syrisk olje. I følge den franske militærobservatøren Nicolas Dhuicq skal det IS-kontrollerte oljesalget fra Syria til det internasjonale markedet ha sunket betraktelig i løpet av de siste ukene på grunn av Russlands luftkampanje i Syria. Dhuicq sier videre:

ISIS is funded, probably, by Saudi Arabia and Qatar, which are trying to gain back their share of influence in the regions of Iraq and Syria against Iran. Until now, ISIS continues to receive money from these countries, most likely from private donors.

Han anslår budsjettet til IS til å være på rundt to milliarder dollar, og at inntektene ikke minst kommer fra dette oljesalget, og at terroristenes donorer i Tyrkia er behjelpelige med å selge den ulovlige oljen videre.

En intervensjon av amerikanske elitesoldater øker faren for et sammenstøt mellomUSA og Russland i Syria, og både Syria og Russland har protestert og pekt på at vedtaket er i strid med internasjonal rett, siden USA ikke er invitert av Syrias lovlige myndigheter.

 

 

Forrige artikkelI Portugal får man skjuta heroin, men man får inte rösta fram vänsterregeringar
Neste artikkelKosovo: – Total mistillit til staten og ledelsen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).