Tyskland: Det jødiske sentralrådet krever begrensning i immigrasjonen

0

Det store stridsspørsmålet i Tyskland nå handler om immigrasjon. Forbundskansler Angela Merkel vil ikke ha noe tak på antall flyktninger og migranter som landet kan ta i mot. Mange i hennes eget parti, både i ledelsen og ute i forbundsstatene, krever en omlegging av politikken.

Nå har kritikerne fått støtte av jødenes sentralråd i Tyskland. Josef Schuster, som er leder for Zentralrat der Juden, sier til avisa Die Welt at «vi kommer ikke unna å sette en øvre grense. Også for jødene i Tyskland er det viktig at integrasjonen blir vellykket».

Flyktningestrømmen har to sider, og vi må ta hensyn til begge.

Mange flyktninger flykter fra islamske staters terror og vil leve i fred og frihet, men samtidig kommer de fra kulturer hvor jødehat og intoleranse er en fast bestanddel. Og ikke tenk bare på jødene, tenk også på likestilling mellom mann og kvinne og på omgang med homofile.

Intervjuet kom bare noen dager etter en skarp polemikk mellom Angela Merkel og lederen for søsterpartiet CSU, Horst Seehofer. Merkels problem er at hun vet at store deler av grasrota i hennes eget parti er enige med Seehofer, og at dette gjelder også i henne egen partiledelse, der den mektige finansministeren Wolfgang Schäuble og innenriksminister Thomas de Maizière krever en omlegging av politikken.

Tyskland er en forbundsstat som består av 16 delstater. Disse delstatene har et utstrakt sjølstyre. Så nå har noen delstatspolitikere i CDU valgt å satse på å sette immigrasjonskvoter på delstatsnivå. Ministerpresident Reiner Haseloff (CDU) i delstaten Sachsen-Anhalt sier til Handelsblatt at den enkelte delstaten må ha rett til å sette sine egne kvoter, og for hans delstats vedkommende vil han sette taket på 12.000 personer i året.

Enkelte CDU-politikere har også tatt til orde for at Tyskland må redusere sine innbetalinger til EU dersom andre EU-land ikke tar sin del av flyktningekvotene. Det gjelder for eksempel nestleder i CDU-fraksjonen i forbundsdagen, Michael Fuchs.

I november 2015 er det kommet 180.000 immigranter til Tyskland, noe som tyder på at summen for året under ett vil bli på rundt én million.

Forrige artikkelSikkerhetsrådet støtter kamp mot terroristenes områder i Syria og Irak
Neste artikkelFarlig spill fra Erdoğan – Tyrkia skjøt ned russisk fly
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).