Euro-sjef: – Velferdsstaten i fare hvis immigrasjonen fortsetter

0

Presidenten for eurosonen, Jeroen Dijsselbloem, som også er finansminister i Nederland, sier i en uttalelse at han forventer at Schengen-systemet vil ta slutt, og han varsler en mindre passunion. Hensikten er i følge ham å redde velferdsstaten. Dijsselbloom sier til Handelsblatt at:

Vi kan ikke bevare velferdsstaten på lang sikt hvis tilstrømninga av asylsøkere fortsetter på dette nivået.

Han lanserer derfor tanken om et mini-Schengen bestående av Nederland, Tyskland, Sverige, Østerrike og Belgis. Dette ville i så fall bety at to av EUs grunnleggere, Italia og Frankrike, ville bli ekskludert. Og dette ville igjen bety at flertallet av medlemslanda i eurosonen ville bli kastet ut. For som Jean-Claude Juncker har sagt er det en nær forbindelse mellom euroen og Schengen: Faller Schengen, faller euroen.

Som jeg allerede har påpekt: Nå har masseimmigrasjonen gitt borgerskapet den slegga som skal til for å smadre velferdsstaten en gang for alle.

Dijsselbloom og Juncker er to av EUs absolutte (ikke-valgte) toppledere. Utspillene deres viser at hele Schengensystemet, og dermed euroen er inne i sin djupeste krise noensinne. Og når slike uttalelser kommer fra så høyt nivå, får de sin egen dynamikk. Maktsentrene vil begynne å handle ut fra at dette kommer til å skje, og dermed forsterkes prosessen.

Et lite råd: Sats ikke sparepengene på at Schengen skal kunne overleve denne krisa.

Forrige artikkelFrankrike: – Delvis suspendering av Menneskerettskonvensjonen
Neste artikkelTankar om vänsterbloggande
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).