Flertall mot EU i Storbritannia

5

For første gang er et flertall av velgerne i Storbritannia for å gå ut av EU, i følge en meningsmåling som er publisert i The Independent.

Det er planlagt forlkeavstemning om eventuell britisk utmelding av EU, såkalt brexit, i 2017, og ved en meningsmåling i november 2015 sa 55% av britene ja til utmelding, mens 45% sa nei.

Det er stort skille mellom generasjonene når det gjelder holdningene til britisk medlemskap.

Blant de unge er det stort flertall for å bli værende i EU, 69% av dem mellom 18 og 24 år, mens det er bare 38% av dem over 65 som ønsker fortsatt medlemskap.

Det er også et klasseskille. Flertallet av de mer velstående (sosialgruppe A, B og C1) ønsker medlemskap, mens flertallet av dem med lav inntekt og faglærte arbeidere (sosialgruppe C1, D og E) ønsker at Storbritannia skal melde seg ut.

Det er størst støtte for EU-medlemskap i Skottland (60%) og Wales (56%) og lavest i sørvest- (40%) og øst-England (43%).

Britiske kommentarer går ut på at det er flyktningekrisa som har økt skepsisen mot EU i den britiske befolkninga.

David Cameron har prøvd å utnytte EU-kritikken og samtidig demme opp for den gjennom å lansere raske reformer i forholdet mellom EU og Storbritannia, men den polske EU-presidenten, Donald Tusk, blokkerte raskt denne taktikken.

På den andre sida mener The Independent at Camerons krav til EU ikke er tilstrekkelige til at de vil dempe EU-kritikken verken i hans eget Tory-parti eller i UKIP.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  1. En engelsk venn av meg, som i utgangspunktet er progressiv, stemte på UKIP sist nettopp pga av EU-spørsmålet. Så det blir feil å framstille alle UKIP-velgere som reaksjonære halvrasister. UKIP vinner mye på EU-motstand over hele det politiske spekteret.

    • Ja, Farage sier mye fornuftig. Men så dummer han seg ut når han snakker om Falklandsøyene, dronningen (hun skattesnylteren, vet du) og sånt. «Høyrepopulistene» sier mye fornuftig, men de ser ofte bort fra aggressiv vestlig politikk i Midtøsten og Afrika. Det er er akkurat som venstresiden kan fokusere for mye på disse tingene.

      • Høyrepopulistene står for en anti-elitær retorikk som naturligvis får sympati blant vanlige folk. Og ja; de sier en del fornuftig. Venstresidas problem er at vi ikke klarer å avsløre at de står for en grunnleggende borgerlig og pro-kapitalsitisk politikk. Det har nok å gjøre med det du nevner; vi er veldig opptatt av problemer langt borte samtidig som vi gjerne har ei litt nedlatende holdning overfor folk som er opptatt av «de nære ting». Utfordringa er å synliggjøre at «de nære ting» faktisk henger sammen med problemer langt borte. Der er vi åpenbart ikke gode nok.

  2. «Flertall mot EU i Storbritannia»

    Så lenge folk får anledning til å velge fritt, velinformert og lite påvirket av den massive pro-EU propagandaen fra maktelitene, velger de/vi selvstendighet og frihet fra lavdemokratiske, utbyttende konspirasjoner som EU.

  3. Jeg mener å huske at Cameron lovte en britisk folkeavstemming ang EU-medlemskap for flere år siden som han siden gikk tilbake på. Nå er det altså 2017 som gjelder. De er flinke til å trenere tiden disse fascistene.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.