Flertall mot EU i Storbritannia

0

For første gang er et flertall av velgerne i Storbritannia for å gå ut av EU, i følge en meningsmåling som er publisert i The Independent.

Det er planlagt forlkeavstemning om eventuell britisk utmelding av EU, såkalt brexit, i 2017, og ved en meningsmåling i november 2015 sa 55% av britene ja til utmelding, mens 45% sa nei.

Det er stort skille mellom generasjonene når det gjelder holdningene til britisk medlemskap.

Blant de unge er det stort flertall for å bli værende i EU, 69% av dem mellom 18 og 24 år, mens det er bare 38% av dem over 65 som ønsker fortsatt medlemskap.

Det er også et klasseskille. Flertallet av de mer velstående (sosialgruppe A, B og C1) ønsker medlemskap, mens flertallet av dem med lav inntekt og faglærte arbeidere (sosialgruppe C1, D og E) ønsker at Storbritannia skal melde seg ut.

Det er størst støtte for EU-medlemskap i Skottland (60%) og Wales (56%) og lavest i sørvest- (40%) og øst-England (43%).

Britiske kommentarer går ut på at det er flyktningekrisa som har økt skepsisen mot EU i den britiske befolkninga.

David Cameron har prøvd å utnytte EU-kritikken og samtidig demme opp for den gjennom å lansere raske reformer i forholdet mellom EU og Storbritannia, men den polske EU-presidenten, Donald Tusk, blokkerte raskt denne taktikken.

På den andre sida mener The Independent at Camerons krav til EU ikke er tilstrekkelige til at de vil dempe EU-kritikken verken i hans eget Tory-parti eller i UKIP.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBelgia, salafismen og saudiarabisk imperialisme
Neste artikkelSikkerhetsrådet støtter kamp mot terroristenes områder i Syria og Irak
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).