USA: – Bare de rikeste 0,1% har en virkelig inntektsøkning

6
Et oligarki av finanskapitalister mener at de har rett til å forme framtida på kloden.

I september 2015 publiserte US Bureau of the Census sin årlige rapport om inntekter og rikdom i USA. (Hele rapporten finnes her (pdf).)

I en artikkel i CounterPunch har Paul Craig Roberts sammenfattet noen hovedpoenger i statistikken. (Han bruker begrepet quintile, som betyr femtepart eller 20%.)

Every quintile, as well as the top 5%, has experienced a decline in real household income since their peaks. The bottom quintile (lower 20 percent) has had a 17.1% decline in real income from the 1999 peak (from $14,092 to $11,676). The 4th quintile has had a 10.8% fall in real income since 2000 (from $34,863 to $31,087). The middle quintile has had a 6.9% decline in real income since 2000 (from $58,058 to $54,041). The 2nd quintile has had a 2.8% fall in real income since 2007 (from $90,331 to $87,834). The top quintile has had a decline in real income since 2006 of 1.7% (from $197,466 to $194,053). The top 5% has experienced a 4.8% reduction in real income since 2006 (from $349,215 to $332,347). Only the top One Percent or less (mainly the 0.1%) has experienced growth in income and wealth.

Altså: alle deler av samfunnet i USA, inklusive de rikeste 5%, har en nedgang i inntektene. Bare den ene prosenten på toppen, og først og fremst tiendeparten av dem igjen, har en økning i inntekt og rikdom.

Likevel mener Roberts at statistikken forskjønner bildet. Hvis man legger til grunn mer reelle tall for inflasjonen, er husholdningenes inntekt tilbake på nivå med 1960- eller 1970-tallet.

I april 2015 la US Bureau of the Census fram tall på sysselsettinga i USA som viser at hele 93,2 millioner amerikanere i arbeidsfør alder står utenfor arbeidsstyrken. Det er rekordhøyt. John Williams i Shadowstats har beregnet den reelle arbeidsløsheten i USA til 23% – i motsetning til det offisielle tallet på 5,2%.

Dette er den virkelige situasjonen i Land of the Free, Home of the Brave. USA likner mer og mer på et tredjeverdenland, med en ultrarik og gjennomkorrupt og bitteliten overklasse på toppen, en forsvinnende middelklasse og et stort flertall på vei ned i den store fattigdommen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Og følelsen av å være i tredje verden er ikke bare i USA. Også Europa og de andre engelsktalende landene sliter med dette. Infrastruktur som er nedslitt, ikke til å stole på og kun tilgjengelig for rike. Offentlige tjenester som en gang i tiden ble tatt for gitt har forsvunnet eller blitt privatisert/plyndret, som for eksempel en anstendig helsetjeneste eller offentlig skolegang med god kvalitet..

  Politikere som nesten ikke gidder å gjemme korrupsjonen lengre. De tjenere åpenbart sine herrer som ikke knapt later velgerne i valgkampen. Ellers tjener de den samme type oligarkene som de gjør i den tredje verden. Politikere som tjener seg rike ved hjelp av «foredrag» eller jobber som blir betalt av næringslivet etter at de gått av. Avgjørelser blir tatt som åpenbart kun tjener en håndfullmenneskerpå bekostning av alle andre.

  Poliske bestemmelser blir gjort med avgjørende innflytelse utenfra, som i tredje verden, det være seg fra Goldman Sachs, Washington eller EU. Hvis man ikke adlyder setter de i gang med mekanismene for regimeendring også i våre «siviliserte» land, om enn så lenge ikke med generalene.

  Tredje-verden jobber som er usikre,svært dårlig betalt og med dårlige arbeidsforhold. Mange lever fra hånd til munn og uten utsikter til å forbedre sin økonomiske situasjon.

  Migrantene som drar til Europa drar til et bilde av Europa fra 1960-tallet, da det fortsatt fantes litt sosial rettferdighet og muligheter for å tjene gode penger. De kommer med forventingene om et anstendig liv, men de økonomiske mulighetene er ikke der lengre.

  • «Offentlige tjenester som en gang i tiden ble tatt for gitt har forsvunnet eller blitt privatisert/plyndret, som for eksempel en anstendig helsetjeneste eller offentlig skolegang med god kvalitet..»

   Ja, det er rart med det der. Før vi ble oljesheiker og var, om ikke direkte fattige på gods og gull, så i hvert fall temmelig mye mer nedpå grunnlinja enn vi er nå nå, klarte de å bygge opp masse jernbane, helsevesen, skoler, og annet snadder. De syntes vi trengte det, og så gjorde de det. Men nå, rike som faens Rockefeller, har vi ikke engang råd til å vedlikeholde det vi bygde opp før vi ble så fordømt rike. Det henger ikke på greip.

   Finner vi mer olje nå, går vi konkurs.

  • Javisst. Du ser hvor utillpass merkel føler seg. Det er ikke der inne hun tar avgjørelsene for hele Europa og hun sitter der og hører på kun fordi hun må. Det betyr i klartekst at hun forakter demokratiet.

 2. To små artikler i FAZ ,og litt nordisk realisme,viser hvor vi er,og hvor vi går.:
  De store bankkonsern i USA mangler 120 mdr . dollar,for å være sikret mot neste -sjokk.I 2008 var det skattebetalerne som reddet bankene.Neste gang må de være bedre rustet,med mere langsiktig gjeld.
  De greske bankene gjør framksritt,men mangler 14 mdr.Euro-som bare vil bli gitt (som ytterligere) kreditt,om enda flere instramninger innføres.
  I Sverige nekter myndigheten å innføre krav om avdrag på huslån.Da må bankene selv sikre seg,ved høyere krav til egenkapital.
  Fordi -bobletendensene er overtydelige.Det bygges for lite,fordi det ikke er lønnsomt.Oppi dette skal det bygges «modulhus» til hundre-tusener nykommere.Alle snekkere og montører til pumpene.Regninga?Det blir skattebetalerne,også denne gang.

  Med synkende langsiktige fortjenestemarginer,stigende skattetrykk og lavere sysselsetning -kan budsjettene og bankene bare reddes ved nedbygging av siste rest av velferd.Kapitalismen lønner seg ikke lengre-på sine egne premisser.
  Å forlenge dens liv,ved import av rettighetsløse -migranter,det bør overlates til humane kristen-demokrater.Alle andre-sosialister og normale borgere,bør gå sammen ,for å ta fra dem muligheten til å fortsette denne nedadgående spiral.
  Kravet må være demokrati i demokratiene.Bare nasjonale demoratier kan frata de overnasjonale IMF-ledere deres makt.

  Altså ikke «Permanent revolusjon,fra autokrati til sosialisme,» men borgerlig demokratisk revolusjon-mot de anti-demokratiske EU /IMF krefter. Le Pen har,slik snutten ovenfor viser,skjønt en hel del.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.