Svenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen!?

0
Anders Romelsjö
Anders Romelsjö

I en artikel i Svenska Dagbladet 7/10 ”Svenska vapen i grym saudisk krigföring” skriver Bo Forsberg, Diakonia ”I den saudiska krigföringen mot Jemen används det svenska stridsledningssystemet Erieye. Detta sker trots att svensk lagstiftning säger att mänskliga rättigheter ska vara ett centralt villkor för export.”

”Mellan 2010 och 2014 köpte Saudiarabien svensk krigsmateriel för 5,1 miljarder kronor. Att regeringen förra året beslöt att avbryta det militära samarbetsavtalet betyder inte att vapenexporten dit har upphört.”

Han skriver också ”Militär fackpress beskriver det svenska luftburna radarsystemet Erieye från Saab som en hörnsten i Saudiarabiens krigsföring i regionen. Därför är det högst troligt att svenskt krigsmaterial medverkat till att svenskfinansierat bistånd till den jemenitiska civilbefolkningen förstörts.”

Lövfen, flygplan-Saudi
(Erieye monterat upptill på planet)

Sedan kriget bröt ut har 1,5 miljoner människor flytt sina hem, i ett land som redan före kriget bröt ut var ett av Mellanösterns fattigaste. Vartannat barn är undernärt och av landets 25 miljoner invånare är 80 procent beroende av internationellt bistånd för att överleva. Nyligen kom rapporter som pekar på att nästa flyktingvåg kan komma från just Jemen.

Omvärlden skrev 12 oktober ”Sannolikheten att svenska stridsledningssystem används vid Saudiarabiens flygbombningar på civila mål i Jemen är hög”. Det menar såväl internationell militär media, forskare och företrädare för biståndsorganisationer. Trots det går det inte att utkräva ansvar av svenska staten, vilket är ett tydligt exempel på att regeringens politik för global utveckling inte fungerar.

Mideast Yemen
Det var i en till bredden fullpackad sal i Ingenjörshuset på Malmskillnadsgatan i Stockholm som biståndsminister Isabella Lövin och näringslivsminister Mikael Damberg i april nylanserade Sveriges politik för global utveckling (PGU). Biståndsministern var tydlig, det var dags att få alla regeringens olika departement och myndigheter att spela på samma strängar.
”Utan PGU finns annars risk att vi ger med ena handen och tar med den andra”, sa Isabella Lövin.
”Vi har sagt att vi ska göra det svårare att exportera till länder som kränker mänskliga rättigheter och icke-demokratier”, sa Mikael Damberg.

Oisin Cantwell skrev i Aftonbladet ”Att vapenexporten är det svenska hyckleriets paradgren är ingen nyhet. Det finns således ingen anledning att förvånas över att ett radarsystem från Saab är en viktig del av Saudiarabiens grymma krig i Jemen.”
Instämmer. Ingenting överraskar längre

Først publisert på jinge.se

 

intressant Andra om:
, , , , , ,
SvD 7/10 OmvärldenAftonbladetPolitism Pål Steigan 12/10 Counterpunch Blogginlägg 24/7 Pål Steigan 20/8
National Globalresearch 12/5 DN 14/5 Pål Steigan 19/8 DN 16/4 Rysslands röst 15/4Globalresearch 15/4 Pål Steigan 16/4 BBC Nyhetsbanken 15/4Globalresearch II DN 26/3 Iran protesterar

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.