UD vil ikke ha noen uavhengig granskning av sjukehusbombinga i Afghanistan

0

Norske myndigheter mener det ikke er nødvendig med en uavhengig granskning av sykehusbombingen i Afghanistan. Leger Uten Grenser reagerer sterkt på Norges holdning. Dette skriver VG som fortsetter:

– Vi er dypt skuffet over at vi ikke får støtte for vårt krav om en uavhengig granskning at bombeangrepet på sykehuset, sier president i Leger Uten Grenser Norge, Bjørn Nissen, til VG.

22 mennesker ble drept i bombeangrepet på Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz natt til 3. oktober . Amerikanske myndigheter har tatt på seg ansvaret for angrepet,  og president Barack Obama har beklaget hendelsen.

I forrige uke skrev Nissen et brev til statsminister Erna Solberg, og ba om at Norge aktivt støtter kravet om en gransking av angrepet, i regi av den uavhengige organisasjonen International Humanitarian Fact-Finding Comission (IHFCC) – et permanent organ under Genevekonvensjonene.

– Leger Uten Grenser ber om at Norge, i egenskap av sin støtte til IHFCC, krever at denne hendelsen blir gjenstand for granskning av IHFCC, skrev Nissen, som avsluttet med å imøtese den norske regjeringens støtte.

Men Norge ved utenriksminister Børge Brende svikter sine internasjonale forpliktelser.

Det var The Associated Press som meldte at byrået hadde fått informasjoner om at amerikanske etterretningsfolk allerede dager før bombeangrepet på sjukehuset i Kunduz i Afghanistan, samlet informasjon om sjukehuset. De trodde sjukehuset ble brukt til å koordinere Talibans aktivitet.

Hvis APs informasjoner stemmer, står vi overfor en krigsforbrytelse. At Norge avviser en uavhengig granskning, utgjør et nytt bunnpunkt for denne regjeringa og dens tydeligvis grenseløse underdanighet overfor Washington. Brende har jo fra før av vist at han trives godt med å støtte ukrainske hel- og halvfascister, så han nærmer seg vel snart samme type belønning som Jens Stoltenberg fikk.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelSvenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen!?
Neste artikkelGår EUs flyktningefordeling i vasken?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).