UD vil ikke ha noen uavhengig granskning av sjukehusbombinga i Afghanistan

5

Norske myndigheter mener det ikke er nødvendig med en uavhengig granskning av sykehusbombingen i Afghanistan. Leger Uten Grenser reagerer sterkt på Norges holdning. Dette skriver VG som fortsetter:

– Vi er dypt skuffet over at vi ikke får støtte for vårt krav om en uavhengig granskning at bombeangrepet på sykehuset, sier president i Leger Uten Grenser Norge, Bjørn Nissen, til VG.

22 mennesker ble drept i bombeangrepet på Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz natt til 3. oktober . Amerikanske myndigheter har tatt på seg ansvaret for angrepet,  og president Barack Obama har beklaget hendelsen.

I forrige uke skrev Nissen et brev til statsminister Erna Solberg, og ba om at Norge aktivt støtter kravet om en gransking av angrepet, i regi av den uavhengige organisasjonen International Humanitarian Fact-Finding Comission (IHFCC) – et permanent organ under Genevekonvensjonene.

– Leger Uten Grenser ber om at Norge, i egenskap av sin støtte til IHFCC, krever at denne hendelsen blir gjenstand for granskning av IHFCC, skrev Nissen, som avsluttet med å imøtese den norske regjeringens støtte.

Men Norge ved utenriksminister Børge Brende svikter sine internasjonale forpliktelser.

Det var The Associated Press som meldte at byrået hadde fått informasjoner om at amerikanske etterretningsfolk allerede dager før bombeangrepet på sjukehuset i Kunduz i Afghanistan, samlet informasjon om sjukehuset. De trodde sjukehuset ble brukt til å koordinere Talibans aktivitet.

Hvis APs informasjoner stemmer, står vi overfor en krigsforbrytelse. At Norge avviser en uavhengig granskning, utgjør et nytt bunnpunkt for denne regjeringa og dens tydeligvis grenseløse underdanighet overfor Washington. Brende har jo fra før av vist at han trives godt med å støtte ukrainske hel- og halvfascister, så han nærmer seg vel snart samme type belønning som Jens Stoltenberg fikk.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  1. Det er også viktig å huske at Brende kommer fra stillingen som leder av World Economic Forum, og at han ble etterfulgt i den stillingen av tidligere utenriksminister Espen Barth Eide. Hvorfor er det så viktig å binde Norge til masten i vestmaktenes strategi for global handelskrig – som altså er den underliggende årsaken til ønsket om å øke de sikkerhetspolitiske spenningene i verden? Jeg tror det er på grunn av vårt idealiserte omdømme i store deler av verden( som jeg mener vi bør anstrenge oss for å leve opp til), og fordi vi i Norge har unike finansielle, historiske, politiske og kulturell forutsetning for å bryte med denne strategien og demonstrere en annen forståelse av og tilnærming til utvikling. Det er det viktig å forhindre.

    • Det er mange bånd som knytter Norge til USA: historiske (utvandringa), politiske (Haakon Lie var i USA under 2. verdenskrig og gjorde vel noen avtaler om å få hjelp av USA til å bekjempe kommunistene, og måtte vel også yte noe tilbake), forsvar og sikkerhet, kulturelle og økonomiske. Vi må nok se i øynene at den norske økonomiske og finansielle eliten rett og slett har interesse av å knytte Norge sterkt til USA og at den norske underdanigheten har en rasjonell forklaring. I de siste tiårene har dette blitt mer og mer klart i takt med veksten i det norske oljefondet. Formålet med oljefondet er «å ha diversifiserte investeringer som sikrer god risikospredning og høyest mulig avkastning innenfor rammene som Finansdepartementet har fastsatt». Tjene mest mulig penger, med andre ord, og underforstått, innen den vestlige, dollardominerte økonomien. Da er «vi» tjent med at dollarøkonomien holdes oppe, og forutsetninga for det er at USAs dominerende rolle som eneste supermakt opprettholdes. Dessuten har oljefondet investert omtrent 1/3 av kapitalen i USA, leste jeg et sted.

  2. Dette er vel første gang i min bevisste historie at jeg er enig med UD. Det er ingen grunn til granskning. Amerikanske soldater gjorde det, det er alle enige om. Disse soldatene har befal, som er ansvarlieg for soldatene. De må dømmes. Dette befalet har høyerestående befal. De må dømmes. Disse har over seg Generaler. Disse må dømmes. Obama er øverste leder. Han må dømmes.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.