Obamas drapsprogram ytterligere avslørt

6

The Intercept har publisert en ny bunke med hemmelige militære dokumenter fra USA som på en grundig og dramatisk måte avslører fredsprisvinner Barack Obamas «droneprogram» for hva det er: et program for lovløse drap over hele verden.

Jeremy Scahill skriver i The Drone Papers:

From his first days as commander in chief, the drone has been President Barack Obama’s weapon of choice, used by the military and the CIA to hunt down and kill the people his administration has deemed — through secretive processes, without indictment or trial — worthy of execution. There has been intense focus on the technology of remote killing, but that often serves as a surrogate for what should be a broader examination of the state’s power over life and death.

Drones are a tool, not a policy. The policy is assassination. While every president since Gerald Ford has upheld an executive order banning assassinations by U.S. personnel, Congress has avoided legislating the issue or even defining the word “assassination.” This has allowed proponents of the drone wars to rebrand assassinations with more palatable characterizations, such as the term du jour, “targeted killings.”

When the Obama administration has discussed drone strikes publicly, it has offered assurances that such operations are a more precise alternative to boots on the ground and are authorized only when an “imminent” threat is present and there is “near certainty” that the intended target will be eliminated. Those terms, however, appear to have been bluntly redefined to bear almost no resemblance to their commonly understood meanings.

I The Kill Chain viser Cora Currier den beslutningsprosessen maktapparatet bruker når de planlegger sine dronedrap. Man velger ut folk til henrettelse, man forbereder henrettelsen, og man gjennomfører den. Alt gjøres uten noen form for legal prosess. Det finnes ingen sivile rettigheter, ikke noe juridisk forsvar, ingen appellinstans. USAs militærbyråkrati er politi, domstol og bøddel. Og, som erfaringene viser, myrdes det svært ofte helt uskyldige mennesker under drapstoktene, slik som et bryllupsfølge i Jemen.

Droneprogrammet, eller skulle vi kalle det drapsprogrammet, har drept hundrevis av sivile, deriblant mange barn.

I Find, Fix, Finish skriver Scahill om hvordan dette drapsprogrammet er blitt utviklet under Obama, og om hvordan den amerikanske basen Camp Lemonnier i Djibouti har vært sentral for drapene i regionen.

I Firing blind skriver Currier om hvordan de såkalte presisjonsaksjonen svært ofte rammer blindt, og at det hun kaller avtandens tyrranni gjør beslutningsprosessen heller lempfeldig.

Edward Snowden og Daniel Ellsberg roser avsløringa av dronepapirene.

“In an astonishing act of civil courage, one American just shattered an unspeakable lie,” Snowden wrote. “When we look back on today, we will find the most important national security story of the year. Today, @DanielEllsberg is smiling.”

Avsløringa av Obamas illegale drapsprogram er viktig og understreker enda en gang at det må bli et internasjonalt krav at mannen leverer tilbake fredsprisen som han har vanæret fra første dag på kontoret.

Men dette bringer også Norge inn i bildet på en annen måte. Forsvaret og norske politikere ønsker at det skal opprettes et dronesenter på Rygge. The Drone Papers viser hva slags virksomhet et slikt dronesenter eventuelt vil bli en del av.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Hvordan vil et dronesenter på Rygge stille seg rent lovlig? Hvis nordmenn der deltar i krigshandlinger derfra i X antall land må det vel strengt tatt stortingsbehandles i hvert enkelt tilfelle. Eller i hvert fall behandles i et kveldsmøte i statsministerboligen.

  Dronepapirene avslørte at en man ble drept i Afghanistan fordi han var høyere enn de rundt han. Rasjonalen var at siden han var høyere var han neppe en del av lokalbefolkningen, og derfor antatt som utenlandsk kriger.

 2. Krig on-line

  Krig med droner er en ny dreining innen krigføring. Roboter er på full fart etter, allerede brukes robothybrider.

  Skal vi få fred på jorden må vi få hjelp fra en annen planet. Mitt håp er derfor at en UFO snart kan koble seg på nettet og delta i debatten.

  Vel, jeg innrømmer å ha resignert.

  • Utfra innhold og syntaks i et overveldende antall kommentarer i de fora som var med i en stor undersøkelse av nettdebatter nylig, konkluderes det med at UFO’ene er på plass, men at det ikke hjalp det heller.

 3. Tonje Hessen Schei har laget en doumentar som heter «Drone». For den har hun vunnet flere priser.
  Har våre ledende politikere sett denne dokumentaren? Har de lest «The Drone Papers»?

  Jeg lurer også på om Jagland har sett og lest dette? Isåfall hva tenker han nå om fredsprisen til Obama?

  Det vil ikke forundre meg om det snart dukker opp «spareforslag» om å kjøpe færre F-35 og heller bruke mer på droner. Det vil bli mye billigere å få tak i operatører for dronene, enn å utdanne piloter til F-35. Man kan jo gjøre som vist i dokumentaren til Schei, lete blant ungdom som driver med dataspill.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.