Støtter SV Hillary Clinton?

17

I et innlegg i Ny Tid skriver SV-veteranen Torild Skard om den amerikanske presidentkandidaten Hillary Clinton:

Det er ikke mange amerikanske presidentkandidater som har vært like velkvalifiserte som Hillary Clinton.
Hun er utdannet jurist med tilleggskurs i barn og medisin. Hun har bred erfaring som universitetslærer, og ble ansett som en av USAs mektigste advokater på 1980- og -90-tallet. Mens hun var førstedame – først i delstaten Arkansas, så i USA som helhet – var hun svært politisk aktiv, og i 2001 ble hun valgt til senatet. Hun var senator frem til 2009, da hun ble utenriksminister frem til 2013. Som utenriksminister engasjerte hun seg spesielt i freds- og kvinnespørsmål.

«Engasjerte seg i freds- og kvinnespørsmål» er en sterk formulering. Clintons tolkning av menneskerettigheter ble svært godt illustrert av hennes reaksjon på drapet på Gaddafi. Muammar Gaddafi var da like før blitt skjendet på det groveste og lynsjet av en mobb i Libya, en mobb av Norges og USAs allierte, naturligvis. Og hvordan reagerte feministen Hillary Clinton? Hun gliste fett og sa: Vi kom, vi så, han døde.

Det er ingen tvil om at den folkerettsstridige krigen mot Libya, som ødela landet og la det i hendene på islamistiske bander, i høy grad var «Hillary Clintons krig».

At den tidligere (?) pasifisten Torild Skard sier at denne kvinnen har engasjert seg for fredsspørsmål, er sterk kost.

I Hillary Clintons tid som utenriksminister ble det lagt svært stor vekt på å utvikle det som kalles myk makt eller smart makt. I 2004 skrev Suzanne Nossel, som hadde vært USAs viseambassadør til FN, en artikkel til Foreign Affairs der hun argumenterte for det hun kalte liberal internasjonalisme og anbefalte at USA for å beholde sitt verdensherredømme måtte kombinere militær makt med det hun kalte «smart power». Hun argumenterte for at USAs strategiske tenkning må kople den militære innsatsen sammen med humanitære mål:

En fornyet liberal internasjonalisme anerkjenner at militær makt og humanitær innsats kan styrke hverandre gjensidig.

(Les State Department, Amnesty og soft power.)

Da Clinton ble utenriksminister overtok hun denne tankegangen. Smart power er et nøkkelbegrep i hennes utenrikspolitiske program, slik hun har forklart i flere intervjuer. USAs militære overherredømme blir nå frontet gjennom en narrativ som hun presenterer i New Statesman, som sier at det dreier seg om:

…empowering women and girls around the world is crucial to seizing long-term opportunities for promoting peace, democracy and sustainable development.

I en slik strategi spiller naturligvis humanitære organisasjoner av ulike slag en sentral rolle. Det var Hillary Clinton som fylte opp State Department med neocons som Victoria Nuland, som står for en aggressiv regimeendringspolitikk.

Sammen med ektemannen Bill og datteren Chelsea står Hillary Clinton bak Clinton Foundation.

Dagbladet skriver med støtte i Finansavisen at Norge har gitt 441 millioner kroner til Clinton Foundation, som angivelig skulle gå til bistand. I følge avisa er bare 10% gått til bistand, mens svært mye er gått til «administrasjon, reiser, lønninger og bonuser».

Clinton-stiftelsen har dessuten vært og er involvert i en serie korrupsjonsskandaler.

Hillary Clinton presterte å sammenlikne Vladimir Putin med Adolf Hitler, og i Syria-spørsmålet har hun tatt til orde for at USA skal opprette en «flyforbudssone» i Syria, noe som med 100% sikkerhet ville føre til luftkrig over Syria mot Russland.

Nå er ikke Torild Skard den eneste feministen som har rost Hillary Clinton. I Sverige sier feministenes Gudrun Schyman at hun støtter Hillary Clintons kandidatur. – Det är väldigt viktigt att vi får en kvinna på den positionen. Det har ett starkt värde att visa att kvinnor kan inneha samma positioner som män.

Er det slik SV skal gjenreises, som støtteparti for amerikansk bombefeminisme?

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


17 KOMMENTARER

 1. Jeg håper da endelig ikke at SV vil støtte henne – da er det i alle fall rett ut for meg! Hun er, etter min mening – like imperialistisk innstilt som Bush var, og hun har ikke lært noe av utviklingen i Syria.

 2. Det finnes en asiatisk dimensjon til hennes politikk også.
  Hun er også bundet til «pivot to Asia/omdreiningen til Asia», og i 2014 sammenlignet hun Taiwan med Ukraina, noe som sikkert fikk kineserne på hovedlandets oppmerksomhet.

  http://chinamatters.blogspot.com.au/2014/06/hillary-drops-big-one-taiwan-ukraine.html

  Hun kalte den kinesiske presidenten (som også er hennes mulige fremtidige forhandlingspartner) «skamløs» , en mye større fornærmelse på mandarin enn på norsk:

  «So, from her individual account, Clinton called out Xi by name, and called him “shameless”.  In Chinese, “shameless” doesn’t mean, Hey, he sure has thick skin/big balls/a bold indifference to criticism/what a cool, edgy, transgressive bro!  It translates as 无耻 , meaning a person without a sense of shame and beneath contempt.

  It’s a major insult, one whose import—with the added offense of applying the epithet directly to Xi, literally in his face—perhaps escaped Clinton and the functionaries who manage her twitter account.  Global Times took up the cudgels on Xi’s behalf, while declining to quote the tweet, an indication of its odiousness.»

  http://chinamatters.blogspot.com.au/2015/09/g-zero.html

 3. «Det er ikke mange amerikanske presidentkandidater som har vært like velkvalifiserte som Hillary Clinton.
  Hun er utdannet jurist med tilleggskurs i barn og medisin. Hun har bred erfaring som universitetslærer, og ble ansett som en av USAs mektigste advokater på 1980- og -90-tallet»

  Oppskrift på en demon, spør du meg.
  Og med pengefyrstene på laget er det nærliggende å tenke 666.
  Disse menneske en universitetsutdannede psykopater.

  • Nest etter min gamle skoletannlege tror jeg du har rett, men hun stiller heldigvis ikke ved presidentvalget. Hun ville utvilsomt ha opprettet nytt ovalt kontor inne på Guantanamo-basen for å være nærmest mulig «pasientene» sine.

   Hillary «No cigar, please!» Clinton er selvfølgelig en utmerket erstatter når man ikke kan få det verste.

   • Jeg hadde også en fæl kvinnelig tannlege. I de dager boret de ut hele tanna hvis de så en sort prikk. Dermed ble i utganspunktet sterke tenner som fort ødelagt. Sett i lys av andre eksperimenter som ble foretatt i perioden, bla USAs innsprøyting av Plutonium i folk fra Norge, var man likevel heldig.

  • Merkel er en merkelig figur .Men hun er styrt av USA tydeligvis.Nå er jo Tysk etterretning underlagt USA.I tilegg ble hun utsatt for avlytting av det dyneløftende NSA.

 4. Hmmm, ga ikke Børge Brende, på vegne av norske skattebetalere, 500 millioner kroner nylig, i tillegg de 1,8 milliardene Clinton Foundation allerede hadde fått? Neida, ingen korrupsjon i toppolitikk. Trodde for ørvig at Clinton-familien var rike nok fra før, takket være narko-trafikken som de dirigerer fra sin egen flyplass?

  • Rike nok? Lett å sjekke: Hvis du har én eneste krone igjen på kontoen når du står opp i morgen tidlig er de ikke rike nok.

 5. Er selv feministisk ansvarlig i et RU-lokallag + aktiv i Rødt, og har ALDRI møtt på, eller hørt en eneste feminist hylle Hillary. Alle som forstår effekten av imperialismen USA med sine allierte bedriver, tar klar avstand fra denne ulven i fåreklær, som åpenbart bruker smart markedsføring for å appellere til progressive kretser. Feminist er hun i alle fall ikke, og beviser hvor feilslått liberal»feminismen» er ved å anta at en kvinnelig toppolitiker av en eller annen grunn er uten videre et bedre,mer fredelig og rettferdig alternativ, enn en mannlig.Tragisk dersom SV ikke forstår dette, og at hun er en av de farligste krigshisserne per i dag!

 6. Dette virker helt greit, Pål, bortsett fra en ting: Hva har egentlig Torild Skard å gjøre med SVs syn på Hillary Clintons presidentkandidatur? Har partiet noe syn på dette overhodet? Og mer grunnleggende: Hva skal en legge i en amerikansk nominasjonsvalgkamp? Engasjementet ditt kan jo tolkes som om du et lite øyeblikk tror på Sanders som reell presidentkandidat for demokratene. Det er prisverdig, men vel fortsatt lite sannsynlig. Men her kan det jo skje ting.

  • Takk for kommentar. Det finnes en type feminisme som den Clinton appellerer til, og den er ikke uten nedslagsfelt i Norge, slik Torild Skards uttalelser viser. Om det også gjelder SV, vet jeg ikke, så derfor stiller jeg spørsmålet om partiet er enig med sin veteran. Og nei: jeg har ingen tro på Sanders, verken på politikken hans eller på at han blir presidentkandidat. Mitt anliggende er at når han får en sånn respons, så sier det noe om stemninger på grasrota i USA.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.