Stort intervju med Henning Mankell i Göteborgs-Posten

0

Bara en dryg vecka innan Henning Mankells död publicerade GP en stor intervju med honom inför Bokmässan. GP:s kulturchef Ingrid Norrman träffade Mankell i hemmet i Särö den 16 september.

Detts skriver Göteborgs-Posten og fortsetter:

– Jag kanske fungerar två timmar om dagen. Då är det de timmarna jag ska använda till att skriva, säger författaren Henning Mankell.

Vi sitter vid köksbordet i huset i Särö. På bordet kaffe och laxmackor. Utanför fönstret strandängar och hav. Utsikt mot horisonten där fartygen från Oslo till Köpenhamn glider förbi. Det är som att bo på en båt; när det blåser kommer saltet flygande och täcker fönstren. Här måtte det vara lätt att skriva.

Men nej, Henning Mankell tar med oss för att visa sitt arbetsrum. Vi går ut och runt huset. På baksidan mot berget finns ett eget litet universum med bokhyllor från golv till tak, en stor röd läsfåtölj och en xylofon där författaren kan spela lite när han behöver vila huvudet. Hit har han aldrig förr släppt in någon journalist. Det är här han skriver allt när han är i Göteborg och det är han ju för det mesta numera.

– Jag har inte varit i Mozambique på säkert ett år, jag måste numera vara försiktig med att flyga på grund av tryckförändringarna. Men jag ska nog försöka åka ner igen i höst, hoppas författaren.

Les resten av intervjuet her.
KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHenning Mankell: My responsibility is to react
Neste artikkelKampen på Sollia
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).