Om nyliberal politikk

3

Det er et behov for å analysere og forstå den nyliberale politikken som har seiret på nær sagt alle fronter i Vesten de siste par ti-årene. Det nyliberale paradigmet preger all politikk fra høyre til venstre. I tillegg til ei nyliberal høyreside har vi fått et nyliberalt sentrum (Høyre og KRF), vi har fått et nyliberalt sosialdemokrati (AP og SV) og et nyliberalt miljøparti. Ja, sjøl på ytre venstre merker vi innflytelsen fra nyliberalismen i form av et farvel til klassekamp og overgang til «enkeltsaksaktivisme» og moralisme. For å bekjempe nyliberalismens hegemoni, må vi først analysere det og prøve å forstå hva som har skjedd. Og først da kan vi starte en motoffensiv. Her er tre bidrag:

isbjørn

Det norske Kartellpartiet

Over hele den vestlige verden pågår det en uthuling av det tradisjonelle demokratiet. Partiene blir mer og mer like hverandre, fører mer eller mindre den samme politikken og viser at de egentlig forakter vanlige folk, som de bare trenger som passive velgere. Norge er ikke noe unntak.

Les mer.

Ikke tenk på en isbjørn. Problemet med begrepene høyre og venstre

Den russiske forfatteren Fjodor Dostojevskij sa en gang: «Prøv å gi deg sjøl følgende oppgave: Ikke å tenke på en isbjørn, og du vil oppdage at du vil tenke på det fordømte dyret hvert minutt.» Dette er et eksempel på hvordan tankene våre kan styres med ganske enkle grep. Vi tenker gjennom bilder og fortellinger, så…

Les mer.

Marx’ barberkniv og den anti-imperialistiske bevegelsen i Norge

I 2003 demonstrerte 60.000 mennesker i Oslo mot krigen i Irak. Det er en av de største, hvis ikke den største, anti-krigsdemonstrasjonen i norsk historie. I 2011 gikk den rødgrønne regjeringa i Norge i spissen for en bombekrig som ødela Libya og la landet åpent for jihadistiske bander. Antall demonstranter i Oslo? Null, zero! Siden 2011 har Norge vært med på å støtte en krig via stedfortredere mot Syria som har drept 240.000 mennesker, drevet over fire millioner mennesker på flukt og ytterligere over sju millioner i indre landflyktighet. Hvor mange demonstrasjoner i Oslo mot denne bestialske krigen? Igjen: null, nada, niente!

Hva har skjedd?

Les mer.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

  1. «Jeg tror det har noe med det å gjøre at folk er seg selv nok.»

    -Eller at folk ( og politikere) i Norge er seg selv, stokk?

    *Dermed bekrefter han det alle oppegående lenge har skjønt, nemlig at «straffetiltakene» overfor Russland var diktert fra USAs ledelse og ikke noe EU-landene sluttet seg til av egen fri vilje i solidaritet med USA og Ukraina. At Norge sluttet seg til er heller ikke noen bombe; Norge er karakterisert av kinesere som «USAs stokk», altså et verktøy ledelsen i Washington kan bruke å slå med, når det passer dem – et land uten egen fri vilje. *
    http://www.derimot.no/blog/straffetiltakene-avsluttes

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.