NATO-fronten mot Russland slår sprekker

11

Det at Russland har lansert en effektiv luftkrig mot jihadistene i Syria har ført til at NATO-fronten slår sprekker. Den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier har konferert med Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov med sikte på å finne en løsning på Syria-konflikten, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Steinmeier har også vært i Riyadh for å snakke med den saudiarabiske utenriksministeren, og etterpå orienterte han sin russiske kollega om disse samtalene. Den tyske utenriksministeren var også i Iran og ba Teheran om å samarbeide om å finne en løsning i Syria.

Iran på sin side er dypt involvert i Syria, og den iranske revolusjonsgarden og dens eliteavdeling Quds deltar i bakkekampene mot IS. Det ser ikke ut til at Steinmeier har kritisert dette.

Den sosialdemokratiske statsministeren Robert Fico i NATO-landet Slovakia stiller seg positiv til de russiske angrepene på Den islamske staten i Syria. Og han understreket, i strid med NATOs dogmer, at Bashar al-Assad må inkluderes i arbeidet med å finne en fredsløsning i Syria.

I Syria faller den ene jihadistbasen etter den andre, og det er tegn som tyder på at den syriske hæren med hjelp fra iranske bakkestyrker og russiske fly forbereder et angrep på jihadistenes baser i Aleppo, som før krigen var Syrias største by.

USA på sin side, som er blitt rundspilt av Russlands sjakktrekk i Syria, forsøker å komme på banen igjen ved å droppe våpenlaster fra fly til sine «moderate» jihadistiske krigere. Som strategi betraktet virker dette ganske desperat. Det er kanskje egnet til å forlenge krigen, men det kan neppe imponere Russland, som bare kan utslette de nye våpenlagrene ved neste bombetokt.

Det er ikke minst denne endringa i den militære situasjonen som har gjort sprekkdannelsen i NATO synlig.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

  • Og Libya. Det er om å gjøre å ødelegge mest mulig infrastruktur slik at det kommer flere migranter til Europa.

 1. Nå har vel reaksjone fra USA vært ganske forsiktige, de deler jo trass i alt mange av målsetningene i Syria. USAs problem syntes å være at de har hatt uklare mål i utgangspunktet og altfor mange motstridende hensyn til «vennner og allierte». Lavmålet var vel at de etter lenge å ha støttet ulike kurdiske styrker, plutselig aksepterte at Tyrkia bomber de samme. Russlands inngripen vil vel få bedre karakter av Clausewitz og det kan godt hende at de lykkes bedre. Det vil i så fall være et enormt prestisjetap for USA og kraftig svekkelse av innflytelsen i regionen. Og det ses nok på som hovedproblemet.

 2. Hvis Jens har trodd en brøkdel på det han har formidlet – for å tømme oljelagrene med høyning av profitt, er jeg redd for at han blir stående igjen som klodens største klovn. Ønsker han ikke denne tittelen kan han velge kolera, en korrupt bøddel…

  • Koleraalternativet (korrupt bøddel) innebærer selvfølgelig alminnelig straffeansvar, og en summarisk rettsbehandling i feltdomstol med umiddelbar gjennomføring av straff bør kunne gjennomføres med et minimum av ressursbruk.

   Pestalternativet (klodens største klovn) fremstår som noe undervurdert mht. sanksjonsmuligheter, men her må man kunne vurdere å ta i bruk tvungent psykisk helsevern (TPH). Når spinngale pasienter, usikrede håndgranater med et allerede skrekkinngytende rulleblad, diagnostiseres som for dumme til å skjønne hva de holder på med og følgelig ikke kan straffes, er det jo nettopp dette vi har tvungent psykisk helsevern til.

   I 2012, i hastevedtak før domsavsigelse i en viss terrorrettssak, ble «Lex Breivik» vedtatt, en ny lov om TPH som letter på kriteriene for iverksettelse av dette tiltaket, og som ikke minst gjør det mulig å holde personer innesperret på livstid.
   I høringen ble det lagt vekt på at det utover samfunnets beskyttelsesbehov kunne tenkes situasjoner der det ville være nødvendig å beskytte gjerningspersoner mot konsekvensene av sine handlinger. Dette er muligens alene nok til å kunne internere nevnte pasient. Sitat fra høringen:

   «I helt spesielle tilfeller kan en pasient ha utført ekstreme handlinger av en karakter som er spesielt alvorlige, grove og støtende, som for eksempel massedrap, slik at dette i seg selv gjør at det ikke kan utelukkes at enkeltpersoner eller grupper planlegger hevnangrep mot pasienten.»

   Denne fine trøya med reimer og spenner av en lov kom imidlertid ikke til anvendelse av vedkommende den var målsydd til, da han viste seg indisponert på ubstemt tid pga. tilregnelighet. Det vil derfor være av spesiell interesse å få skapt presedens for fremtidige lignende saker. Dersom denne andre, nevnte pasienten ikke sliter med tilregnelighet er vedkommende utvilsomt i en kategori som kan utløse TPH-lovens anvendelse. Og vi vil jo tross alt ikke at det skal skje gutten noe vondt.

   Ps:
   Ta gjerne med Thorbjørn når du kommer, Jens. Der det er hjerterom er det husrom.

   Pps:
   Ikke sikle på de fine tøflene, Jens.

  • Jeg tror ikke at Jens forstår så mye av det han foretar seg, han opptrer mest som propagandafigur for USA. Det er neppe mange som tar han höytidelig Men han blir lagt merke til! Det er nok det som er jobben.

 3. Jeg lurer på hvor mange milliarder USA, Israel, Tyrkia, Saudi-Arabia og Qatar i disse dager sprøyter inn i IS og andre terrorbevegelser …

 4. Kritikken og hatet for å tekkes den vestlige eliten fra Erna, Brende og Jens Stoltenberg mot Russerne får nå følge for norske skattebetalere. Russland sender visumfritt migranter over Storskog men krever visum til de som skal til Finland. Takk for sist, heter det.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.