Går EUs flyktningefordeling i vasken?

7

På forslag fra EU-presidnet Jean-Claude Juncker har EU med flertallsvedtak bestemt at 160.000 flyktninger skal fordeles til medlemslanda etter en kvote. Vedtaket skapte sinne og bitterhet innad i unionen fordi flere land setter seg imot den.

Nå melder Der Spiegel at hele planen kan komme til å gå i vasken. Fram til 19.10.2015 hadde man lykkes med å fordele 19 mennesker – til Sverige.

Og EU oppdager en annen ting: Det er åpne grenser innad i EU. Det er litt rart at dette skal komme som en overraskelse, siden dette er et hovedprinsipp i unionen. Men det må være overraskende likevel, for hva gjør flyktningene når de blir fordelt til et land de ikke vil være i? Jo, de drar videre på egen hånd, skriver Der Spiegel.

Migrantene vil ikke til Estland. De vil til Tyskland eller Skandinavia. Og ikke noe kvotevedtak i EU kan hindre dem i å dra dit de vil.

Og kaoset fortsetter. Merkel bønnfaller Tyrkias Erdogan om å ta flyktningene tilbake, og lover ham rikelig med pengestøtte for å gjøre det.

Men Erdogan sier at da må han få minst tre milliarder euro og støtte fra EU i krigen mot PKK. Dessuten krever han åpen innreise for tyrkere til EU. (Noe som helt opplagt vil føre til et stort marked for falske tyrkiske pass.)

Og Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu sier at Tyrkia «ikke ønsker å bli noen konsentrasjonsleir.»

Sjefen for den tyske politifagforeninga, Rainer Wendt, sier at det tyske politiet ikke har kontroll over situasjonen, og forlanger gjeninnføring av grensekontroll og bygging av et gjerde langs den tyske grensa, slik Ungarn har gjort:

Vår indre orden står i fare. Vi står foran sosial uro. Noen må dra i nødbremsen, og det kan bare være Angela Merkel.

Et flertall av parlamentarikerne i Merkels eget parti, CDU, ønsker at Tyskland skal bygge et slikt grensegjerde, skriver The Independent.

På grensa mot Kroatia oppsto det dramatiske scener da slovensk politi stoppet flyktningene med vold. Situasjonen har gjort forholdet mellom de to landa svært kjølig, og Slovenia har lagt inn klage mot Kroatia i EU for manglende solidaritet.

I Dresden i Tyskland var det store demonstrasjoner for og mot flyktningepolitikken. Det sto mellom hat og hjerte, skriver Süddeutsche Zeitung. Pegida er på gatene igjen med 15.000 til 20.000 demonstranter, og ble møtt med en stor motdemonstrasjon. Stemninga var spent og hatefull, i følge meldingene i Der Spiegel.

I Köln lyktes en høyreekstremist nesten i å drepe den fremste kandidaten til valget til overborgermester i byen, men Henriette Reker overlevde knivstikkinga og ble valgt mens hun lå i kunstig koma.

Det er trygt å si at ingen annen sak har ført til så stor splittelse innad i EU som nettopp flyktningepolitikken, ikke engang de økonomiske nedskjæringene. I virkeligheten er nå både Schengen- og Dublin-avtalene suspendert, uten at noe nytt er satt i steden.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. ….jeg har opp gjennom årene blitt valgt inn i styrene til ganske mange organisasjoner som ene og alene har blitt dannet ut i fra et idéelt formål i den hensikt å få offentlig støtte – EU begynner etter hvert å ligne farlig mye på dem….

 2. Merkel må være helt desperat nå når hun henvender seg til Tyrkia for å prøve å holde et stadig svakere EU sammen. Hva vil skje hvis det blir slik at Tyrkia innlemmes i EU? Yttergrensene til schengen vil da gå mot Syria og vi kan risikere å få 78 millioner muslimer på fri ferd mellom landene i tillegg til migrantene. Hvilke følger vil dette få for Europa? Vi kjenner tyrkernes sanne ansikt via historien og Merkel håper jeg blir presset til å gå av snart.

 3. «Det sto mellom hat og hjerte, skriver Süddeutsche Zeitung. Pegida er på gatene igjen med 15.000 til 20.000 demonstranter, og ble møtt med en stor motdemonstrasjon. Stemninga var spent og hatefull, i følge meldingene i Der Spiegel.» Også NRK skriver om «hat» i Dresden. For meg virker det som en samstemt meningspropaganda (som vanlig) fra samtlige vestlige medier som støtter makten, der alle som er i mot å ta i mot mange flykninger, en krise makten selv har skapt, er fulle av hat. Dette er helt tydelige bruk av den kjente taktikken «tese-antitese-syntese».
  http://www.nrk.no/verden/nrk-i-dresden_-_-mykje-hat-og-aggressivitet-1.12611276

 4. Hatet er vel likeledes fordelt mellom for og mot kreftene. Og vi får tru at alt ikkje er svart/kvitt.
  Det finst vel mykje edle motiv mellom dei som vil senda flyktningane attende, som dei som vil ta imot med opne armar.
  Paulo Coelho ville vel sagt at begge partar har rett. Og det løyser ikkje noko problem.
  Ser gjerne på argument for og imot !!
  Så kven har rett ??

 5. Her «bites hestene» i forskjellige kommentarfelt, dette selv om «krybben» er nokså velfylt. Til tross for at Merkel står for en økonomisk politikk som jeg kan stille spørsmål ved, viser hun i flyktningespørsmålet, et moralsk ansvar som står respekt av. selv om Tyskland heller i liten grad har ansvar for flyktningkrisen vi opplever. I diskusjonene på de ulike media synes årsaken for flyktningestrømmen å være glemt. Særlig i Norge burde vi ta inn over oss at det hele er et resultat av NATOs involvering i blant annet Libya, der Norge med sine «humanistiske» bomber bidro kaos og anarkistiske tilstander. Når det norske folk uten innsigelser har stilt seg bak overgrepene overfor andre nasjoner, må det samme folket være i stand til å tåle konsekvensene.

  • Jeg synes tvert om at Merkel ikke har vist noe moralsk ansvar. Det er på grensen til ondskap å innbille migranter fra Afrika og Midtøsten at de vil få et godt og verdig liv i Tyskland, og at alle som vil kan komme. Dette er grovt usant, det er å føre utsatte folk bak lyset, og det har skapt en svært alvorlig situasjon for hundretusener av migranter.
   Men ellers er jeg enig med deg i Norges ansvar når det gjelder Libya. Det er meget alvorlig. (Det var Tyskland ikke med på.) Og vi kan føye til krigen mot Syria. Den støtter både Tyskland og Norge.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.