Går EUs flyktningefordeling i vasken?

0

På forslag fra EU-presidnet Jean-Claude Juncker har EU med flertallsvedtak bestemt at 160.000 flyktninger skal fordeles til medlemslanda etter en kvote. Vedtaket skapte sinne og bitterhet innad i unionen fordi flere land setter seg imot den.

Nå melder Der Spiegel at hele planen kan komme til å gå i vasken. Fram til 19.10.2015 hadde man lykkes med å fordele 19 mennesker – til Sverige.

Og EU oppdager en annen ting: Det er åpne grenser innad i EU. Det er litt rart at dette skal komme som en overraskelse, siden dette er et hovedprinsipp i unionen. Men det må være overraskende likevel, for hva gjør flyktningene når de blir fordelt til et land de ikke vil være i? Jo, de drar videre på egen hånd, skriver Der Spiegel.

Migrantene vil ikke til Estland. De vil til Tyskland eller Skandinavia. Og ikke noe kvotevedtak i EU kan hindre dem i å dra dit de vil.

Og kaoset fortsetter. Merkel bønnfaller Tyrkias Erdogan om å ta flyktningene tilbake, og lover ham rikelig med pengestøtte for å gjøre det.

Men Erdogan sier at da må han få minst tre milliarder euro og støtte fra EU i krigen mot PKK. Dessuten krever han åpen innreise for tyrkere til EU. (Noe som helt opplagt vil føre til et stort marked for falske tyrkiske pass.)

Og Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu sier at Tyrkia «ikke ønsker å bli noen konsentrasjonsleir.»

Sjefen for den tyske politifagforeninga, Rainer Wendt, sier at det tyske politiet ikke har kontroll over situasjonen, og forlanger gjeninnføring av grensekontroll og bygging av et gjerde langs den tyske grensa, slik Ungarn har gjort:

Vår indre orden står i fare. Vi står foran sosial uro. Noen må dra i nødbremsen, og det kan bare være Angela Merkel.

Et flertall av parlamentarikerne i Merkels eget parti, CDU, ønsker at Tyskland skal bygge et slikt grensegjerde, skriver The Independent.

På grensa mot Kroatia oppsto det dramatiske scener da slovensk politi stoppet flyktningene med vold. Situasjonen har gjort forholdet mellom de to landa svært kjølig, og Slovenia har lagt inn klage mot Kroatia i EU for manglende solidaritet.

I Dresden i Tyskland var det store demonstrasjoner for og mot flyktningepolitikken. Det sto mellom hat og hjerte, skriver Süddeutsche Zeitung. Pegida er på gatene igjen med 15.000 til 20.000 demonstranter, og ble møtt med en stor motdemonstrasjon. Stemninga var spent og hatefull, i følge meldingene i Der Spiegel.

I Köln lyktes en høyreekstremist nesten i å drepe den fremste kandidaten til valget til overborgermester i byen, men Henriette Reker overlevde knivstikkinga og ble valgt mens hun lå i kunstig koma.

Det er trygt å si at ingen annen sak har ført til så stor splittelse innad i EU som nettopp flyktningepolitikken, ikke engang de økonomiske nedskjæringene. I virkeligheten er nå både Schengen- og Dublin-avtalene suspendert, uten at noe nytt er satt i steden.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.