Saudi Arabias privilegier i FN

0
Halshogging i Saudi Arabia

Det hodekappende diktaturet i Riyadh har tydeligvis sine venner blant annet i FN.

Nederland hadde presentert et utkast til resolusjon for FNs komité for menneskerettigheter. Hovedpoenget i utkastet var en oppfordring til FNs høykommisær for menneskerettigheter skulle sende en delegasjon til Jemen for å undersøke den saudiarabiske krigføring der. Utkastet la også opp til at humanitære organisasjoner skulle få tilgang til Jemen for å kunne yte støtte til alle de menneskene som lider nød på grunn av denne krigen (som forresten Norge støtter).

USA hadde opprinnelig signalisert støtte til den nederlandske resolusjonen, men press fra Saudi Arabia fikk Washington til å endre linje. Og dermed trakk også Nederland sitt forslag. Det er New York Times som skriver dette.

I stedet for å støtte Nederland og den forsiktige kritikken mot krigen, valgte USA å arbeide bak kulissene for Saudi Arabias forlag til vedtak, skriver Samuel Oakford i Vice News. Og dermed kapitulerte ikke bare Nederland, men også FN for presset fra morderne i Riyadh.

Derimot har Saudi Arabias venner kort tid tidligere sørget for å utnevne diktaturet til å lede nettopp FNs komité for menneskerettigheter. Dette ble offentliggjort av FN 17.09.2015, og i teksten derfra heter det:

… Mr Faisal Bin Hassan Trad, Saudi Arabia’s Ambassador at the UN in Geneva, was elected as Chair of a panel of independent experts on the UN Human Rights Council.

As head of a five-strong group of diplomats, the influential role would give Mr Trad the power to select applicants from around the world for scores of expert roles in countries where the UN has a mandate on human rights.

Fram til 25. august 2015 hadde Saudi Arabia halshogd 110 mennesker, og fortsetter de ut året på den samme måten, vil landet slå sin egen rekord på 195 halshogginger. Når det gjelder menneskesyn og menneskerettigheter er det ingen forskjeller av betydning på kongedømmet og Den islamske staten.  Men til gjengjeld er Saudi Arabia en av våre allierte og altså en av lederne av FNs komité for menneskerettigheter.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMontenegro: Kraftige protester mot regjeringa og mot NATO
Neste artikkelEU: Immigrasjonskaoset fortsetter
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).