Saudi Arabias privilegier i FN

0
Halshogging i Saudi Arabia

Det hodekappende diktaturet i Riyadh har tydeligvis sine venner blant annet i FN.

Nederland hadde presentert et utkast til resolusjon for FNs komité for menneskerettigheter. Hovedpoenget i utkastet var en oppfordring til FNs høykommisær for menneskerettigheter skulle sende en delegasjon til Jemen for å undersøke den saudiarabiske krigføring der. Utkastet la også opp til at humanitære organisasjoner skulle få tilgang til Jemen for å kunne yte støtte til alle de menneskene som lider nød på grunn av denne krigen (som forresten Norge støtter).

USA hadde opprinnelig signalisert støtte til den nederlandske resolusjonen, men press fra Saudi Arabia fikk Washington til å endre linje. Og dermed trakk også Nederland sitt forslag. Det er New York Times som skriver dette.

I stedet for å støtte Nederland og den forsiktige kritikken mot krigen, valgte USA å arbeide bak kulissene for Saudi Arabias forlag til vedtak, skriver Samuel Oakford i Vice News. Og dermed kapitulerte ikke bare Nederland, men også FN for presset fra morderne i Riyadh.

Derimot har Saudi Arabias venner kort tid tidligere sørget for å utnevne diktaturet til å lede nettopp FNs komité for menneskerettigheter. Dette ble offentliggjort av FN 17.09.2015, og i teksten derfra heter det:

… Mr Faisal Bin Hassan Trad, Saudi Arabia’s Ambassador at the UN in Geneva, was elected as Chair of a panel of independent experts on the UN Human Rights Council.

As head of a five-strong group of diplomats, the influential role would give Mr Trad the power to select applicants from around the world for scores of expert roles in countries where the UN has a mandate on human rights.

Fram til 25. august 2015 hadde Saudi Arabia halshogd 110 mennesker, og fortsetter de ut året på den samme måten, vil landet slå sin egen rekord på 195 halshogginger. Når det gjelder menneskesyn og menneskerettigheter er det ingen forskjeller av betydning på kongedømmet og Den islamske staten.  Men til gjengjeld er Saudi Arabia en av våre allierte og altså en av lederne av FNs komité for menneskerettigheter.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.