Willoch: – Ap har stjålet Høyres klær

0

«Den delen av venstresiden som i dag kalles sosialdemokrati står sterkt i dag, fordi den på så mange områder har gått over til den moderate høyresidens ideer.»

Det er konklusjonen i tidligere statsminister Kåre Willochs bok: «Strid og samarbeid mellom høyresiden og venstresiden i norsk politikk fra 1814 til i går.»

Det er Dagsavisen som skriver dette, og fortsetter:

Uka etter at Arbeiderpartiet har gjort et brakvalg, forklarer Willoch hva han mener er partiets suksessoppskrift: De har gått bort fra sin sosialistiske ideologi.

– De vinner valg fordi de har gått bort fra mange av sine sosialistiske ideer, og tatt høyresidens nye liberalistiske politikk og satt sitt navn på den. Det er klokt av dem. Gratulerer til dem for det, sier Willoch.

Og det må man jo gi Kåre Willoch rett i. Det er bare de aller mest letturte, naive – og de største bløffmakerne – som kan framstille Arbeiderpartiet som noe annet enn et nyliberalt parti. Arbeiderpartiet er partiet for privatisering, for EU-underdanighet, for våpeneksport og aggressiv støtte til USAs krigspolitikk.

Lagtempo med borgerlige og sosialdemokratiske etapper

Det var Willochs regjeringer som innledet privatiseringa, men de fikk absolutt følge av Arbeiderpartiet. Hvis vi ser på de siste førti åra under ett, har privatisering, konkurranseutsetting, selskapifisering, plan og målstyring med mer vært en lagtempo der de borgerlige partiene og Arbeiderpartiet har vekslet på å dra. Og de har holdt stø kurs i samme retning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSyriza vann valet åt EU-kapitalet i Grekland
Neste artikkelBritisk general: – Hæren vil gjøre mytteri hvis Corbyn blir valgt
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).