Merkel-replikk skaper krise i Bulgaria

0

Tysklands forbundskansler Angela Merkel sa på EUs toppmøte om flyktningekrisa at Bulgaria var klar til å opprette et oppsamlingssenter for flyktninger, et såkalt «hot-spot» som det heter på EU-tale, der.

I følge referatet fra møtet sa Merkel:

«Bulgaria also indicated that it has an external border with Turkey that is under tremendous pressure by refugee flows,» … «We were open-minded. We said that if Bulgaria wants to create a «hot spot», it will receive the same support from the European institutions and agencies like Greece and Italy. However, we do not want to impose anything on Bulgaria, and Bulgaria itself said: We have a problem, so why not us? «
Dette har skapt bruduljer i Bulgaria, der medlemmer av Boyko Borisovs regjering og opposisjonen sammen har angrepet Bulgarias statsminister for å ha gitt et sånt løfte, skriver Euractiv. Borisov, på sin side, hevder at han aldri har sagt noe sånt.
Så enten juger Merkel, eller så juger Borisov. Merkels replikk førte i hvert fall nesten til regjeringas fall i Sofia, skriver den bulgarske journalisten Vesselin Zhelev.
Etter å ha gjort Hellas til tysk protektorat, har kanskje Merkel begynt å tenke på seg sjøl som Europas kansler, som kan gjøre hva hun vil med vasallene?
Bulgaria er et av de fattigste landa i EU, så landet er svært dårlig rustet til å takle flyktningekrisa.
Merkels forsnakkelse, hvis det er det det var, er bare enda et eksempel på at EUs flyktningepolitikk er i full krise. På den ene sida vil Merkel gjerne framstå som den humane lederen av Europa, men på den andre sida skyver Tyskland og Frankrike problemene over på de fattigere EU-landa.
Deutsche Wirtschafts Nachrichten skriver at tysk og østerriksk grensepoliti nå patruljerer grensene sammen med greske, bulgarske, makedonske, serbiske og ungarske kolleger. Og det er ikke bare Ungarn som bygger piggtrådgjerder. Det gjør også Hellas, Bulgaria og Tyrkia, med penger fra EU.
Som jeg har pekt på tidlgere: EUs immigrasjonspolitikk har brutt sammen, og fortsettelsen blir ikke noe vakkert skue. Men fortsatt evner ikke EU-lederne å ta tak i hovedårsaken til flyktningestrømmen fra Syria, nemlig den USA-ledete intervensjonskrigen i landet.
Forrige artikkelRyssland, Syrien och USA-orsakad terrorism
Neste artikkelLibya og Nürnberg
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).