Libya og Nürnberg

10

Av Tor Berg, Sør-Trøndelag

Under Nürnbergprosessene etter 2. verdenskrig ble det knesatt et prinsipp om angrepskrig. Å starte en angrepskrig er den ultimate forbrytelse fordi den i seg har summen av alle andre forbrytelser. Hvor riktig dette prinsippet er ser vi i dag i Libya. Før de norske bombene begynte å falle hadde Libya det beste allmenne helse- og utdannings-systemet i Afrika. Politiet, og spesielt det hemmelige politiet, var på ingen måte snille gutter, og det er jo dokumentert at de torturerte fanger både på oppdrag fra USA og etter eget initiativ. Nå er libyerne kvitt politiet, men helse og utdanning kan de se langt etter. Faktisk helt over Middelhavet til Italia og Europa.

For hvis det finnes en ting som er uendelig mye verre enn en å bo i en politistat så er det å bo i en røverstat. At opprørerne i Bengazi i 2011 var klart dominert av mafia, menneskesmuglere og wahabiislamister var noe som var kjent for alle som ville se lenge før de norske bombene begynte å falle. Med Jens Stoltenberg i front knuste Norge og noen andre NATO-land den libyske staten. Dermed fikk menneskesmuglerne og det som nå har fått navnet den Islamske Staten fritt leide.

Det er nettopp i dette Nürnberg kommer inn, for de forbrytelsene som hver dag nå blir gjort av IS og de kriminelle i Libya ville vært unngått uten Jens Stoltenberg og Vestens angrep. Dette er en av måtene angrepskrig er summen av alle andre forbrytelser. Når Oblt. Ivar Moen i Adressa 16. september påstår at alle de 588 bombene Norge slapp over Libya ble sluppet i henhold til krigens folkerett så hopper han bukk over at det ikke er lov å drepe andre lands soldater bare fordi de er soldater eller et annet lands politi bare fordi de er brutale. Nå er ikke soldatene og politiet Norge drepte der lengre for å forsvare sivilbefolkninga og opprettholde lov og orden. Lovløsheten er er direkte resultat av Norges angrep på Libya. Jens Stoltenberg gjorde seg skyldig i den ultimate forbrytelsen.
Han må stilles til ansvar for det.

Tor Berg
Fylkestingsreprestenant for Rødt i Sør-Trøndelag

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. Ja, han må stilles til ansvar for det. Men hvordan, helt konkret, kan vi gå frem for å få stilt ham til ansvar for det?

  Strengt tatt er det jo ekstremt urealistisk at noen av de ansvarlige faktisk blir gjenstand for granskning eller, enda bedre, en fellende dom. Det hadde vært veldig fint om de ble det, men sjansen er nesten lik null. Eller?

  • For å dømme en tidlige statsminister for noe han har gjort i embetet må det opp i riksrett. Det er jo ikke så veldig sannsynlig før vi eventuelt får et storting med ei helt anna sammensetning.

   Den andre måten å dømme en statsminister hvis landet selv ikke er i stand til det er krigsforbryterdomstolen i Hague.

   Starten på begge disse prosessene er uansett å drive opinionsdannelse. Uten det blir aldri trykket stort nok til at det kan skje.

 2. «Stoltenberg for riksrett eller krigsforbryterdomstol» ville vært logisk og muligens i nærheten av rettferdig i en logisk og rettferdig verden, men forestillingen om at dette kan bli realisert er nok mest kommentariatets våte drømmer. Dóg et oppriktig uttrykk for harme over den urett som har skjedd.

  Når det gjelder Nürnberg har du mye rett. Nürnberg var en lapskaus av rett og urett, ubestridbare forhold og konstruerte bevis, selvfølgelig. Det ble slått fast noen viktige prinsipper om medansvar i disse dommene, som er gode prinsipper uavhengig av hva som måtte ha forekommet av juks i Nürnberg, men vedr. det konkrete rettsoppgjøret er det dessverre bare å minne om at det er lite rom for slinger og omtrentlighet i vurderingen av slike. Enten foregikk alt etter boka, eller det gjorde det ikke.

  • Og så så du ut som en idiot igjen, da Stegan forsetter å slette kommentarer uten å si at han gjør det.

   Nå er det ikke så viktig for meg, da vårt sterkeste argument for at sosialismen har blitt den hvite arbeiderklassens største fiende, er at troende får se avstanden mellom hva det progressive presteskapet påstår å stå for av verdier om ytringsfrihet og alles rett til å bli hørt, i virkeligheten betyr ytringsfrihet til progressive argumenter, mens de reaksjonære sensureres.

   • Sletting av kommentarer og lenker er en uting, og likner på bokbrenning på 1930, som har blitt latterliggjort i 70 år.

    «Trolling» ,og/eller utskjelling er en annen ting, og brukes av nettaviser for det det er verdt for å stoppe en fri meningsutveksling.

    At menings-sletting utøves også på «venstresiden» viser at oppdeling i høyre/venstre/rødt/blått er en illusjon og avklarer mer enn oppklarer. Likeledes begrepene demokrati og fascisme.
    Det hele blir Orwelsk.

   • Tunglet: Jeg har vært svært tålmodig med deg, men jeg har sagt at jeg ikke vil ha din historierevisjonisme her. Dette handler ikke om ytringsfrihet. Du har full frihet til å lage en egen blogg og poste hva du vil der. Men du forurenser denne bloggen, og det må jeg som redaktør og ansvarlig utgiver forholde meg til. Du kan naturligvis mislike det, men sett fra mitt ståsted har du deg sjøl å takke.

  • Ovenstående var altså en respons til et slettet inlegg av tunglet, dersom det virker noe umotivert og tatt ut av løse lufta. Jeg har derfor bedt bloggeier slette responsen også, for ordens og sammenhengens skyld, noe som ikke ser ut til å føre frem.

   Ellers må jeg nok si at tunglet og Steigan selv nå på hver sin måte muligens er i ferd med å spolere denne bloggen. Tunglet gjennom sine talløse usmakelige hint om «rase» som grunnleggende karakteristika som skiller menneskene snarere enn samler oss, og Steigan ved sin velmenende, men smått klønete måte å takle dette på. Gratulerer, tunglet. Dette ble visst en lett match for deg.

   Dersom andre faste lesere skulle ønske å beholde kontakten kan jeg nås på epost:

   achsel DOT ford KRØLLALFA protonmail DOT ch

   Adressen er skrevet slik for å unngå at den samles inn av sk. spambots.
   Erstatt ordene i store bokstaver med deres korrekte tegn og fjern alle mellomrom.

 3. Dette er så alvorlig at Klassekampen burde ha det som hovedoverskrift hver dag, til mannen og resten av kostebinneriet blir stilt for retten.
  Men Klassekampen som revolusjonær avis har antagelig gått ut på dato.

 4. Slutt å tulle nå tunglett.
  Dette handler ikke om ytringsfrihet. Dette er en personlig blogg og bloggeier bestemmer suverent hva den skal handle om.
  Om jeg hadde kommet med kakeoppskrifter, porno, antikomunisme,hadde jeg forventet at det hadde blitt slettet.
  Du kan opprette din egen blogg og skrive hva du vil, eller skrive andre steder. Du kan ikke forvente å få spre dine personlige meninger fritt på andres blogg, og når du blir avist skriker du opp om ytringsfrihet.
  Slutt og tull.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.