Flyktningekrisa Vesten skapte

0

Det har vært en bastant uvilje blant norske politikere og norske medier mot å se på årsakene til det flyktningedramaet som nå pågår i Middelhavet og Europa. Det til tross for, eller kanskje på grunn av, at årsakene er åpenbare. Vesten, med USA i spissen, og Norge som lydig vasall, har ført kriger mot og ødelagt Afghanistan, Somalia, Irak, Libya og Syria, og støtter nå at Saudi Arabia gjør det sammen i Jemen. Likevel later man som om man ikke har det minste ansvar for at millioner av mennesker er på flukt, og politikere som støtter disse krigene prøver å vinne verdensmesterskapet i empati ved å støtte en håndfull av ofrene for våre kriger.

Derfor er det på tide at Klassekampen nå (2. september 2015) sier det som det er i et stort oppslag under tittelen Krisa Vesten skapte.

Samtidig som debatten om hva som bør gjøres med flyktningstrømmen raser over hele Europa, står et viktig spørsmål ubesvart: Hvor mye av krisa skyldes vestlig politikk de siste tiårene? – Mye, sier seniorforsker Henrik Thune på Norsk uten rikspolitisk institutt (Nupi). – Vestlige politikere har ikke aleine skylda, men det er klart at vi har bidratt til dette, sier Morten Bøås, også senior forsker på Nupi. – Påstanden om delvis vestlig ansvar har mye for seg, sier Cecilie Hellestveit, forsker ved International Law and Policy Institute i Oslo.

Ikke krystallklare uttalelser kanskje, men et stort skritt i riktig retning.

– I Libya gikk vi inn for å legge ned et regime og en stat, helt uten noen planer for hvordan den skulle bygges opp igjen. Det er et stort ansvar, sier Thune.

Sant nok, men vi vet mer enn som så:

Jens Stoltenberg burde ha sittet foran en krigsforbryterdomstol i Haag, men i stedet ble han belønnet med jobben som generalsekretær i NATO. Den nåværende forsvarsministeren er ikke noe bedre, siden hun fortsatt, etter å ha sett virkningene av krigen, er stolt av den!

Det er heller ingen hemmelighet hvorfor syrerne flykter. Det er ikke akkurat rakettvitenskap å peke på at det ikke fantes noe syrisk flyktningeproblem før 2011 og at hele den mengden med 4 millioner flyktninger pluss over 7 millioner internt fordrevne utelukkende skyldes den krigen som Vesten fører mot Syria, med Norges uforbeholdne støtte.

Men i Norge diskuteres flyktningeprobemet uten at krigen er noe tema. Det er en ansvarsfraskrivelse og en forvrengning av virkeligheten som jeg tror savner sidestykke i moderne tid. Og Klassekampen bærer sin del av ansvaret for at dette ansvaret ikke blir belyst. La oss håpet at oppslaget 2. september 2015 ikke blir et blaff, men følges opp med å gå de ansvarlige tett inn på klingen.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelFN: Humanitær katastrofe i Gaza, kan bli ubeboelig innen 2020
Neste artikkelUSA övervägde att atombomba vid flera tilfällen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).