Asylprofittørene

27

Asylmottak er big business. Det er så svært at vi kan snakke om en milliardindustri. De største asylprofittørene i Norge er brødrene Kristian og Roger Adolfsen, som dessuten er storprofittører på barnehager, eldresentre og private sjukehus. Brødrene eier 57% av Norges største kjede av asylmottak, Hero, som i 2014 omsatte for over en halv milliard. Med dagens flyktningestrøm går brødrene store tider i møte. Nå sikter de seg inn på asylmottak i Sverige og på kontinentet. Skattemilliarder skal finne veien til brødrenes raskt voksende portefølje.

adolfsen asylprofitørene
Adolfsen-brødrene er Norges største asylprofittører

Det begynte med barnehager

I barnehageforliket fra 2003 ble Ap, SV, FRP og Sp enige om å sikre full barnehagedekning innen tre år. I følge forliket skulle det innføres en makspris og kommunene skulle være forpliktet til å likebehandle private og offentlige aktører. SV regner dette som en av sine største politiske seire, men det spørs om det ikke også er andre som har grunn til å feire. Barnehagefoliket innledet en av de største privatiseringsbølgene innen omsorgssektoren i Norge. Under de rødgrønne var det  ganske riktig en stor økning i antall barnehageplasser i Norge. Men det har også vært en sterk kommersialisering fra ideelle stiftelser og foreninger til aksjeselskap og konserner. Et av de største selskapene er Norlandia Care Group. Det begynte i Tromsø og Nord-Norge, ble kapitalisert opp via et finansieringsselskap i skatteparadiset Jersey og ble i 2011 solgt til Adolfsen-brødrene og ble en del av AdolfsenGroup, som har en omsetning i 2015 på 7 milliarder og 12.000 ansatte.

Gründerne i selskapet ble søkkrike på offentlige overføringer, men i dag er det Kristian og Roger Adolfsen som er i førersetet.

Gigantkonsern på offentlige midler

Adolfsen-imperiet har vokst seg stort på privatiseringa. Brorparten av deres milliardinntekter kommer fra det offentlige. Det er skattepenger kanalisert over i private pengebinger. Selskapet driver barnehager, barnevernsinstitusjoner, eldreomsorg, sjukehus, arbeidsformidling, ikke minst av leger, eiendom, hoteller, cruisevirksomhet, og ved kjøpet av Hero AS i 2014 altså også asylmottak.

adolfsen group

Aftenposten skriver om de nye asylgigantene, og viser inntektsveksten til Hero.

mottaksbransjen

Storinvestorene toget inn i en voksende bransje i fjor: Mandag denne uken hadde Norge 18.200 mottaksplasser. Mottaksbudsjettet til UDI i år er på drøyt 2,3 milliarder.

Og med dagens flyktningekrise ser brødrene store vekstmuligheter. Aftenposten fortsetter:

Hero er medlem i et europeisk nettverk for organisasjoner som driver mottak. Slik knyttes kontakt med organisasjoner, statlige mottak og myndigheter i en rekke land i Europa.

Sverige-satsingen pågår for fullt. Målet er å etablere mottak i hele Sverige. Ti avdelinger for enslige mindreårige asylsøkere skal opp bare Hero finner gode bygg.

Mandag åpnet et slikt mottak på Gålsjö bruk i Sollefteå kommune. Migrationsverket betaler 1900 svenske kroner pr. døgn pr. barn for opptil 20 plasser ut februar neste år.

Hero-utbredelsen stopper ikke med Sverige.

– Vi har ikke umiddelbare planer, men vi tenker i de baner. Det kommer litt an på systemene i de ulike landene. I Danmark er det i utgangspunktet ikke private aktører, men land som Tyskland, Østerrike og Sveits bruker private organisasjoner. Det hadde vært veldig spennende å etablere seg der. Å bli en europeisk aktør er en ambisjon og et spennende scenario på lengre sikt.

Store profittmuligheter

Sverige har som kjent sagt ja til å ta imot 100.000 flyktninger i 2015. Hvor mye dette kommer til å koste i form av boliger, skoler, barnehager, helsevesen, sosialtilskudd og infrastruktur er det ingen som vet. Det eneste som er opplagt er at det kommer til å sprenge alle eksisterende budsjetter.

Dette skaper et klondyke for flyktningeprofittørene. For som alt annet i det tidligere sosialdemokratiske foregangslandet Sverige, skal dette løses privat. Svensk presse forteller om hva slags profitter det er snakk om. GöteborgTidningen skriver om selskapet Caremore Migration AB (bare smak på navnet!):

Den här enrumslägenheten hyr Mölndals kommun åt ensamkommande flyktingungdomar av företaget Caremore Migration AB. Hyran: 68 850 kronor per månad.

Och det är skattebetalarna som står för notan.

– Jag tycker det är okej att göra en marknadsmässig vinst, säger mångmiljonären och Caremores ägare Rickard Weber, 50.

68.850 kroner i måneden for en ettroms! Husleie på 826.000 i året, og alt sammen betales av skattebetalerne. Selskapet Caremore skriver om sine idealer på sin hjemmeside:

«Vi bryr oss mer! Vi gör det lilla extra. Vi ställer upp. Vi är engagerade. Vi gör alltid vårt bästa. Vi visar respekt och ödmjukhet.»

«Ydmykhet» er ordet, ydmykhet til 41.000 kroner per kvadratmeter per år. I følge svensk foretaksinformasjon driver Rickard Weber tre selskaper i nærliggende bransje, henholdsvis Caremore, Feelmore og Letmore!

Her ligger det kort sagt enorme muligheter for noen kjappe milliarder til Adolfsen-brødrene.

Bruker kongehuset til markedsføring

Aftenposten har en stemningsbeskrivelse fra et møte på et av Heros transittmottak:

18 personer sitter rundt langbordet i Østre messe på Heros transittmottak Hvalsmoen. Kong Harald og dronning Sonja følger med som veggpryd. Statsråd Solveig Horne (Frp) har invitert seg selv til landets nest største mottak. Horne serverer lunsj, kaffe og kake. Vertskapet er landets største asylaktør. Hero ble verdsatt til rundt 200 millioner da investorbrødrene Kristian og Roger Adolfsen i fjor vinter sikret seg 57,5 prosent av selskapet.

Dette er en god beskrivelse av hvordan også Norlandia Group bruker kongehuset i sin markedsføring.

Norlandia sponset kronprinsens «verdighetsdag». Til gjengjeld får de snakke om verdighet på norske skoler, skriver Klassekampen 25.10.2014. Vi ser utviklinga av en fusjon mellom kongehus og kremmerhus – med frivillighets-Norge som cover.

haakon norlandia

Med sin satsing på flyktningemottak får Adolfson-brødrene og deres like behov for en stadig og rikelig strøm av flyktninger. De blir flyktningejunkies. Våpenhvile, fred og gjenoppbygging må for dem stå som det reineste mareritt.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


27 KOMMENTARER

 1. Er ikke dette angrepet på «asylprofittørene» ganske hyklersk? Det som ligger i bunn her er ønsket om at alle omsorgstilbud skal være i regi av det offentlige. Det er et greit standpunkt som man kan argumentere for mot dem som ønsker, og har fått gjennomført, en generell åpning for privatisering innenfor denne sektoren. Men nå er dette altså noe vi har hatt her i landet en stund, og jeg kan ikke se det moralsk forkastelige i at de som allerede har spesialisert seg på å levere private omsorgstjenester, enten dette er eldreomsorg eller barnevernstjenester nå legger seg i selen for å posisjonere seg i et sterkt voksende marked for asylmottak. Selvfølgelig tjener de masse penger på det. Det ligger i kapitalismens natur – man lever tjenester for profitt. Men å demonisere dem som er aktører i denne bransjen med følelsestung retorikk som skjuler at dette bare er en ganske naturlig forlengelse av en pågående privatiseringstrend syns jeg er manipulativt.

  • Bra du ikke lar deg manipulere, Halvor. For sikkerhetsskyld bør du ikke lese Linn Hernings bok Velferdsprofitørene (manifest forlag).

   Selv er blitt manipulert til å tro at vi må dyrke edlere motiver enn egoismen for å løse verdens problemer.

   • Du har selvfølgelig rett i dette, men problemet med kynisk kapitalisme er ikke spesifikt for private asylmottak. Det er den samme mentaliteten som gjør seg gjeldende enten det gjelder forgifting av bebodde nærmiljøer rundt norskeide fabrikker på vest-Afrika-kysten for at vi skal få billige omega-3 kosttilskudd eller barnearbeid for at vi skal få billige t-skjorter.

  • En Ågerkarl sa til sitt forsvar, at han kan ikke lastes fordi han hjelper dem som ingen kan laste fordi de lider nød.

 2. Privatisering er ok om det lønner seg kontra statlig virksomhet. Men klart det ikke gjør det når det ikke er konkurranse da det kun er et fåtall spillere på ulike spillplaner som tar jobb og setter priser. Etter å ha gått på fest tilsammen selvfølgelig;)

 3. Ja , hva slags land har vi egentlig blitt ?
  Politi og militær blir satt inn for å hjelpe disse flyktningene ulovlig inn i landet , mens våre soldater kjemper i Afghanistan !
  Jeg vil si det slik at de kjemper for undergangen av vårt eget land , og hele verden i tillegg.

  Vi bør da for vår egen selvrespekts skyld finne ut hvordan og når dette destruktive racet startet !

  Gir vi virkelig gratis ut (eller aller helst betaler i dyre dommer) for vår egen undergang ?

  Dette er så rått at jeg har ikke ord !
  Og folket sover…

  • Ja , jeg mener at vi , etterkrigsgenerasjonen , er den mest hjernevaskede generasjonen i historien.
   Vi har trodd på ideologier som antirasisme , antinazisme , you name it .

   Det verste nå er at vi våkner opp blåslått og ser at ideologiene våre ikke funker .

   Jeg for min del har begynt å tenke forbudte tanker om både det ene og det andre , og at en viss mann med bart ikke var så dum som vi har trodd .

   Men så lenge dette er helt håpløst å debattere så vet jeg ikke hva jeg skal gjøre .

   Jeg mener også at den direkte årsaken til at vi står helt hjelpesløs mot det som skjer nå er at vi er indoktrinert og vaksinert mot at noe «holocaust» ALDRI skal skje igjen….

   Jeg sier ikke mere . Debatt ended !!!

 4. – Inclusive Capitalism won’t work and is a dangerous illusion: http://blog.p2pfoundation.net/inclusive-capitalism-wont-work-and-is-a-dangerous-illusion/2015/08/10

  “These days the loudest critics of the status quo are not social movements or labor unions; they are people like Bill and Melinda Gates, Sheryl Sandberg, Oprah Winfrey, and John Mackey. Each of them has a plan to solve the problems of society, and they use their power and reach to share their stories and implement their ideas.

  Bill and Melinda Gates, for example, believe in the power of markets and the profit motive to solve problems like childhood disease and unequal educational attainment. They believe that these problems exist because markets don’t serve poor people equally, so institutions like the Gates Foundation need to step in and engage in ‘creative capitalism’ by commoditizing health care and using market logic to make public schools and teachers more ‘competitive.’

  John Mackey, the CEO of Whole Foods Market, thinks we need to foster ‘true’ or ‘free-enterprise’ capitalism to save the planet from ecological collapse. He presents another new model called “conscious capitalism” that emphasizes free markets and entrepreneurship to optimize value for stakeholders and create an “operating system” that is “in harmony with the fundamentals of human nature” and the planet.

  Sheryl Sandberg, COO of Facebook, is passionate about ending gender inequality, while Oprah Winfrey is concerned about anxiety, depression and alienation. Both women tackle these problems by emphasizing internal barriers like fear, socialization, and negative thinking. They encourage people, especially other women, to take charge of their lives by being assertive and thinking positive, and insist that if all of us as individuals think and act more productively then we will reach our goals—whether the goal is ‘feminism’ Sandberg-style or prosperity and happiness in the case of Winfrey.

  These storytellers and others like them are extremely powerful. Their voices are heard and their messages are internalized by millions of Americans and other people around the world. Bill and Melinda Gates are attempting to transform public education and global public health completely. Their popularity stems, in large part, from their wealth and power, but their messages also resonate with people because market-led solutions seem safe and achievable. They appeal to a widespread desire to fix problems like poverty, oppression, and environmental destruction, and they reinforce the hope that we can do so by making small changes—like buying better things, thinking differently, or supporting a charity.

  The problem is that these solutions don’t work. They may improve the lives of a few people in the short run, but they do nothing to tackle the broad systemic problems that need to be solved. In the long run they may actually make things worse by deepening the reach of inherently divisive market forces. They burnish the meritocratic façade of corporate America while encouraging people to blame themselves for their failure to achieve a comfortable life, rather than empowering them to examine and challenge the political and economic structures that order their lives.

  So while elite storytellers present ideas like creative or inclusive capitalism as radical solutions to global problems, their ideas actually inhibit real change and strengthen the status quo.

  This might appear overly cynical, so an example is in order: take John Mackey’s model of “conscious capitalism.” Everyone wants to live on a clean, vibrant planet, and preserve nature’s beauty for their children and grandchildren. Mackey argues that this can be achieved by creating and supporting companies like Whole Foods that pay slightly higher wages, adopt eco-business practices, and sell sustainable products. If all companies become ‘conscious’ companies they can dig the world out of the environmental mess that traditional capitalism has created.

  This message, while certainly appealing, is not a solution. It ignores the fundamental imperatives of global capitalism that force every company, conscious or not, to continuously expand, overcome their competitors, and most importantly, earn profits. As researchers like Peter Dauvergne and Jane Lister argue, eco-business practices do very little to challenge the way we produce, consume, and dispose of material goods. When we channel our desire to end global warming or rainforest destruction or species extinction through corporations, our desires end up by getting absorbed into business strategies for growth and expansion, strengthening the production-for-profit architecture that’s consuming and destroying the world’s resources.

  In covering up the structural nature of problems and putting a radical sheen on ideas that reinforce existing hierarchies of power, these solutions ‘kick the can down the road,’ displacing critique and enabling capitalism to survive as a system. But we don’t have time for false starts and platitudes. It’s imperative that we train a critical eye on easy solutions and start building collective, democratic projects of our own that develop real alternatives for change.”

  At kongehuset støtter opp under dette er ingen overraskelse, da Håkon er en nær venn av Bill Gates, den «inkluderende kapitalismens» fremste talsmann!

 5. Hele masseinnvandringen er blant annet en divide and rule strategi.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Divide_and_rule

  Bare og se på valget i Norge nå:) Media går ut og propagerer før innvandring (det føre en økonomisk krise * 100) og med en gang så gjør politiker på venstresiden i da i oppslutning selvmord. Utover det raderer man nasjonal identitet og sameholdning. Elite VS folket som slåss mot hverandre 🙂

  Men mange kloke mennesker denne var bra: http://therules.org/

 6. Fortjenestemarginen på de enkelte selskaper før skatt er: Hero 5,17%; Link 16,06%; Sana 4,42%; Norsk Folkehjelp 1,55%; Norsk mottaksdrift 10,72%. Det kunne jo vært interessant å få antall «asyldøgn» for de forskjellige virksomheter. Dog er det rimelig at folk som driver en virksomhet, også skal ha betalt. Det er ikke mer enn 40 år siden leder av Sykepleierforbundet, Helga Dagsland, nektet sykepleiere å streike for høyere lønn fordi Jobben var «et kall».

  • «skal ha betalt» er helt ok men fortjenestemarginen sier ikke alt. Hvor mye tar enkelte aksjonærer ut i ulike lønn og andre fordeler? Hvem leier man inn og hvem leier man av og hvor mye betaler man for det? Hvorfor er det ikke ikke offentlig debatt om privatisering av offentlig virksomhet og hvor mye alternativet koster og hvilken kvalitet får man:) Det er bare å gå til Sverige som er helt i konkurs før å se hva privatiseringer har kostet og koster samfunnet.

   • Her er det utvilsomt mye å nøste opp i for Steigan. Tipper de har millionlønninger og spiser på fine restauranter, og tilhører et nettverk av «godhjertede» som ikke kun hjelper flyktningene men også hverandre. Men «den enes død er den annens brød» er et gammelt ordtak, selv om vi nok i dag bør bytte ut død med nød. «Den enes nød er den annens brød».

    Moralsk sett ser jeg ingen forskjell på disse profitørene og de som står på andre siden av middelhavet og lesser folk opp i båtene sine. De anser helt sikkert seg selv som gode hjelpere på like fot med disse brødrene.

 7. «Jeg forstår at du som er innkjøpt av Hero for å forsvare dem mot dårlig omdømme på nettet, ikke kan forstå at en privatisert asylindustri er noe komplett annet, enn en privatisert eldreomsorg eller barneomsorgsindustri.… At asylindustrien har penger til å betale deg, illustrerer problemet perfekt.»

  Jeg syns du argumenterer greit for deg, så jeg tipper du ikke behøver å forsøple diskusjonen med tåpelige personangrep.

 8. Ja.

  Jeg har ikke lest alle kommentarene her.
  Så jeg tar forbehold om at det jeg nå nevner kan være nevnt.
  Så ha meg unnskyldt.

  Jeg vil bare si:
  De produserer ingen ting for landet?
  Det er ikke noe som går ut og skaffer landet kapital.
  Dette er kun en sirkel fra Oljen, gassen, og fiske eksporten vår som gjør dette mulig.
  Staten skuffer inn kroner til disse mottakene. Men ingen, ingen ikke en krone inn til Norge.

  Har UDI blanco fullmakt?
  De oppretter asyl motak like lett som en full sjømann Hamburg gir i tips..
  Er det lov dette?

  Mulig jeg er på ville veier, men jeg tviler..!

 9. […] Adolfsen-imperiet har vokst seg stort på privatiseringa. Brorparten av deres milliardinntekter kommer fra det offentlige. Det er skattepenger kanalisert over i private pengebinger. Selskapet driver barnehager, barnevernsinstitusjoner, eldreomsorg, sjukehus, arbeidsformidling, ikke minst av leger, eiendom, hoteller, cruisevirksomhet, og siden 2014 også asylmottak. […]

 10. […] Aleris eies av svenske Investor AB, altså Wallenberg. Humana er børsnotert på NASDAQ Stockholm og majoritetseier er Argan Capital. Unicare eies av investeringsselskapet G Square, som er børsnotert i USA. Team Olivia er nå også børsnotert i USA. Aberia eies av Norlandia, som igjen er en del av Adolfsen-brødrenes finansimperium, to herer som har vist seg som utrolig smarte velferdsprofitører, både innen barnevern, helse og asylbusiness. […]

 11. […] Aleris eies av svenske Investor AB, altså Wallenberg. Humana er børsnotert på NASDAQ Stockholm og majoritetseier er Argan Capital. Unicare eies av investeringsselskapet G Square, som er børsnotert i USA. Team Olivia er nå også børsnotert i USA. Aberia eies av Norlandia, som igjen er en del av Adolfsen-brødrenes finansimperium, to herrer som har vist seg som utrolig smarte velferdsprofitører, både innen barnevern, helse og asylbusiness. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.