”Asylbranschen går mot rekordår”

0
Syriske flyktninger i Irak (UNHCR)
Anders Romelsjö

Massmedia visar bilder på stackars människor som tvingats lämna sina hemländer pga. krig och fattigdom. Inga tidningar nämner om den avgörande orsaken till ökningen – de av USA initierade krigen, och närmast kriget i Syrien. Detta är en desinformation, en svaghet utan like. Men helt i linje med EU:s tolerans för USA:s krig detta millenium med hittills uppemot 2 miljoner dödade, fler skadade och flera miljoner på flykt. En brutal krigspolitik utan like. EU och dess ledande länder kan inte komma överens om kvotsystem för ett begränsat antal flyktingar. Tyskland gör helomvändning och stänger gränserna. Schengenavtalet är i fara, och hela EU:s ställning försvagas ytterligare. Många har nog glömt att EU inte är en social organisation. Det är en ekonomisk organisation.

Syriske flyktninger i Irak (UNHCR)
Syriske flyktninger i Irak (UNHCR)

Som så ofta kommer ekonomiska prioriteringar i konflikt med mänskliga och sociala hänsyn. Masmedia skriveridag att ”Moderaterna överväger tysk flyktingmodell”. Det kan bli nödvändigt för Sverige att skärpa gränskontrollerna, liksom som Tyskland har gjort mot Österrike, säger moderatledaren Anna Kinberg Batra till Ekot. Hon anser att Sverige behöver ”ordning och reda i mottagandet”. ”Jag har förståelse för det för vi har en akut situation i Europa just nu och jag tycker att vi bör överväga liknande åtgärder för svensk del också”.

”Asylbranschen går mot rekordår” skriver Dagens Industri
Men det finns de som tjänar på krisen. Dagens Industri publicerade på morgonen 16/10 artikeln ”Bert Karlssons asylimperium växer”
och skriver vidare ”I helgen öppnade han fem nya asylboenden och nu har han tagit över ytterligare ett asylboende. För Bert Karlsson går det strålande i asylbranschen. Bert Karlsson äger bolaget Jokarjo. Från januari till juni har bolaget fakturerat Migrationsverket drygt 137 miljoner kronor för att de tillhandahåller tillfälliga bostäder åt asylsökande, nästan 100 Mkr mer än de som fakturerat näst mest, Tofta Snickerier. Jokarjo hade 171 Mkr i totala intäkter under 2014 och levererade ett rörelseresultat på 24 Mkr.” Totalt hade de sju största aktörerna fram till maj fakturerat 147 miljoner mer i år än förra året. Migrationsverket räknar med att avsätta 1,3 miljarder kronor för tillfälliga boenden under innevarande år.

Aftonbladet skrev redan 22/4 ”På flyktingförläggningar runt om i landet sitter i dag människor som inget hellre vill än att få påbörja arbetet med att komma in i det svenska samhället overksamma. Och studieförbunden – som sannolikt har störst möjligheter att öppna dörrar – möts av en massa regelkrångel.”

Detta är en av skandalerna då det gäller flyktingpolitiken. En annan är de höga kostnaderna. Sveriges Radio rapporterade 23/1 2013 ”Tillfälliga flyktingförläggningar tio gånger så dyra som lägenheter. Tillfälliga boenden för asylsökande kommer troligen att kosta dubbelt så mycket i år som förra året. 600 miljoner istället för 300. Det framgår av en internrevision hos Migrationsverket.”

I en ansvarsfull och kompetent organisation, eller genom insatser av ansvarsfulla politiker så skulle dagens situation förstås vara mycket bättre i detta avseende för de fler än 10 flyktingförläggningarna. Är det så? Inte alls.

Expressen-GT skrev 8/5 ”Miljardären Roger Akelius kliver ur privatjeten som landat i Haparanda. Här ska han ta ekonomisk revansch efter ett hotellfiasko genom att tjäna pengar på Sveriges största flyktingboende.”

torpa_1 (2)
”Den här enrumslägenheten hyr Mölndals kommun åt ensamkommande flyktingungdomar av företaget Caremore Migration AB. Hyran: 68 850 kronor per månad. Och det är skattebetalarna som står för notan.- Jag tycker det är okej att göra en marknadsmässig vinst, säger mångmiljonären och Caremores ägare, mångmiljonären Rickard Weber, 50 år.”

68.850 kroner i månaden för en etta!, motsvarande 826.000 kr på ett år och allt betalat av skattebetalarna. Expressen skriver:

”Migrationsverkets ställföreträdande generaldirektör Mikael Ribbenvik säger att de privata företagens miljonvinster på lägenheter till ensamkommande barn- och ungdomar är ”horribla”. Han menar dock att Migrationsverket inte kan göra något åt ersättningsnivåerna eftersom besluten tas av politikerna. Vi känner samma vanmakt som alla skattebetalare, säger Mikael Ribbenvik.

Pål Steigan skriver: For å gi leserne et bilde på hva denne husleia er viser Expressen til den 400 kvadratmeter store herregården Villa Beylon i Ulriksdal i Solna som ble bygd for prinsesse Madeleine, og som nå leies ut for for ca. 42.000 kr i måneden.
645@70
Selskapet Caremore skriver om sine idealer på sin hjemmeside: ”Vi bryr oss mer! Vi gör det lilla extra. Vi ställer upp. Vi är engagerade. Vi gör alltid vårt bästa. Vi visar respekt och ödmjukhet.”

”Ydmykhet” er ordet, ydmykhet til 41.000 kroner per kvadratmeter per år. I følge svensk foretaksinformasjon driver Rickard Weber tre selskaper i nærliggende bransje, henholdsvis Caremore, Feelmore og Letmore!

Denne kostnadsgaloppen kommer naturligvis til å knekke svensk stats- og kommuneøkonomi, og dermed også det som måtte være igjen av det svenske velferdssamfunnet, men noen profittører kommer til å bli sinnssvakt rike på sin respekt og ydmykhet.”

Lösningen? (A Romelsjö):Låt samhället ta ansvar och kontroll över det hela. Förstatliga alltihop som första steg. Öka därmed kraftigt demokratin i landet och förbättra ekonomin.

 

Les ogå Asylprofittørene

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.