Ukrainsk oligark beriker seg på IMF-kreditter

0

IMF har de siste månedene overført milliarder av dollar til det ukrainske finanssystemet for å stabilisere bankene i landet. Omtrent 1,8 milliarder av disse ble overført til den største kredittinstitusjonen i landet, nemlig PrivatBank. Denne banken kontrolleres av oligarken Igor Kolomoiski. Men i stedet for å investere disse pengene i Ukraina, har Kolomoiski overført dem til utlandet via et nettverk av offshore-firmaer.

Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten som skriver dette.

IMF vedtok i april 2014 å gi en nødkreditt til Ukraina på 17 milliarder dollar. IMF-sjef Christie Lagarde har talt i rosende ordelag om den «enestående besluttsomheten» til Ukrainas regjering og dens «modige økonomiprogram» (les brutale nedskjæring rettet mot det ukrainske folket). Til nå har IMF overørt om lag 4,5 milliarder dollar til Ukraina, derav 3 milliarder til den ukrainske sentralbanken. Med disse pengene skulle så den sørge for å stabilisere bankene i landet. Men nå er 1,8 milliarder forsvunnet langs dunkle kanaler.

Kolomoiski er en av Ukrainas rikeste oligarker. Han kontrollerer et nettverk av bedrifter innen energi, medier, luftfart, kjemisk industri, metallindustri og finans, og sentralt i dette konglomeratet står PrivatBank, som er den største kredittinstitusjonen i landet med mer enn en fjerdedel av alle bankkonti.

Kolomoiski er beryktet for å holde seg med egen «hird» og for å ha finansiert noen av de mest aggressive nazimilitsene i Ukraina.

Som kjent var en av parolene til «EuroMaidan» å knuse oligarkenes makt. Men oligarkene står sterkere i Ukraina enn noensinne, og kan altså, som Kolomoiski, rappe penger direkte fra IMF.

I motsetning til hva som skjedde med Hellas, har de internasjonale finansinstitusjonene gått med på å redusere Ukrainas gjeld med 20%. (I Hellas ville dette ha vært til fordel for de gamle og de fattige. I Ukraina brukes pengene på krig, og til å gjøre de rike rikere.) Russland, som er en av Ukrainas største kreditorer, har nektet å være med på denne gjeldslettelsen.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelIS truet med å «oversvømme Europa med 500.000 flyktninger»
Neste artikkelUSA ba Norge arrestere Edward Snowden, derfor kommer han ikke til prisutdeling
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).