Ukrainsk oligark beriker seg på IMF-kreditter

15

IMF har de siste månedene overført milliarder av dollar til det ukrainske finanssystemet for å stabilisere bankene i landet. Omtrent 1,8 milliarder av disse ble overført til den største kredittinstitusjonen i landet, nemlig PrivatBank. Denne banken kontrolleres av oligarken Igor Kolomoiski. Men i stedet for å investere disse pengene i Ukraina, har Kolomoiski overført dem til utlandet via et nettverk av offshore-firmaer.

Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten som skriver dette.

IMF vedtok i april 2014 å gi en nødkreditt til Ukraina på 17 milliarder dollar. IMF-sjef Christie Lagarde har talt i rosende ordelag om den «enestående besluttsomheten» til Ukrainas regjering og dens «modige økonomiprogram» (les brutale nedskjæring rettet mot det ukrainske folket). Til nå har IMF overørt om lag 4,5 milliarder dollar til Ukraina, derav 3 milliarder til den ukrainske sentralbanken. Med disse pengene skulle så den sørge for å stabilisere bankene i landet. Men nå er 1,8 milliarder forsvunnet langs dunkle kanaler.

Kolomoiski er en av Ukrainas rikeste oligarker. Han kontrollerer et nettverk av bedrifter innen energi, medier, luftfart, kjemisk industri, metallindustri og finans, og sentralt i dette konglomeratet står PrivatBank, som er den største kredittinstitusjonen i landet med mer enn en fjerdedel av alle bankkonti.

Kolomoiski er beryktet for å holde seg med egen «hird» og for å ha finansiert noen av de mest aggressive nazimilitsene i Ukraina.

Som kjent var en av parolene til «EuroMaidan» å knuse oligarkenes makt. Men oligarkene står sterkere i Ukraina enn noensinne, og kan altså, som Kolomoiski, rappe penger direkte fra IMF.

I motsetning til hva som skjedde med Hellas, har de internasjonale finansinstitusjonene gått med på å redusere Ukrainas gjeld med 20%. (I Hellas ville dette ha vært til fordel for de gamle og de fattige. I Ukraina brukes pengene på krig, og til å gjøre de rike rikere.) Russland, som er en av Ukrainas største kreditorer, har nektet å være med på denne gjeldslettelsen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


15 KOMMENTARER

 1. «Stammen har full kontroll fordi skribenter i vestlige land unnlater å fortelle om stammens makt pga en selvpålagt sensur.»

  Og det er lurt på sikt?

  Før snarere enn siden forstår jødehaterne at det kun er å hakke løs på jødenes hykleri og dobbeltmoral, i steden for å snakke om jødekonspirasjoner, da ikke-psykopatiske jøder skammer seg over hykleriet, men vet at jødekonspirasjonen ikke er sanne.

  Det er bedre å snakke om at lederen for jødene i Norge, mener at jøder har rett på sin egen stat for jøder, men at nordmenn ikke har rett på Norge. Når nordmenn ikke vil bli en minoritet i eget land, er nordmenn rasister, men om nordmenn mener jøder bør bli en minoritet i Israel, er de jødehatere.

 2. «Ukrainsk oligark beriker seg på IMF-kreditter». – Ja, hvem ellers…

  Forutsigbarheten i den internasjonale korrupsjonen har etterhvert nådd et komisk nivå. Og, nei, det har faktisk ikke alltid vært sånn. Det eskalerer. Godt støttet av at kjøpemediene mer og mer overlater kritisk tenking til «internettet». Enten de selv er på nett eller ikke.

  Poenget er at den generaliserte påstanden om at «nettet» er upålitelig som informasjonskilde pga. konspirasjonsteorier (litt som å si at info fra biblioteker ikke har troverdighet fordi man kan finne romaner der…), isolerer kjøpemediene jevnt mer fra opprørende (alle slag 😉 tanker. Det igjen tillater stadig grovere og mer kyniske økonomiske overgrep å skje uten at det når de vestlige samfunnenes sentrale oppmerksomhet.

  Resultatet er økende grad av offentlige «bobleliv», der allmennheten tvinges inn i smalere tankespor, mer og mer berøvet – og frarøvet – gode, gangbare begreper og ord for store fenomener som flommer omkring oss. Det er usunt, året rundt. Det gir selvdestruktivt fiktivt liv, for alle.

  «Boblene kommer» kunne være tittel på en realistisk skrekkfilm for vår tid 😉

  Ukrainakrisen har visst gått over – for den norske boblen. På samme måte som Syriakrisen USA-NATO fortsatt skaper, har gått over. (Unntatt hver gang noen hundre av de over 4.000.000 flyktningene dør på horrible vis. Men slike «katastrofer» kan altså skje 10.000 ganger – dvs. ca. daglig i tretti år – før flyktningetilgangen derfra pr. i dag, dog økende, er «brukt opp»). På samme vis som Afghanistankrisen har gått over, og Irakkrisen, Somaliakrisen, Malikrisen og Kongokrisen osv. har gått over. Alle sammen. Heldigvis. Sånn rent bortsett fra at der, i alle disse landene, fortsetter krisene ufortrødent. Utenfor den norske boblen.

  Inne i den norske boblen er f.eks. NRK mer opptatt av at «Utøverne ligger strødd i VMs vondeste øvelse» (jf. http://www.nrk.no/sport/utoverne-ligger-strodd-i-vms-vondeste-ovelse-1.12523074 ) enn av at «Likene ligger strødd i Norges vondeste kriger». – Go figure…

  Disse virkelighets-isoleringene er åpenbart for dumme til å kunne opprettholdes lenge.

  «Apres nous le deluge» – denne gangen i form av selvskapte klima-tsunamier og andre typer bobleoppbygde kriser.

  Prøver ikke å si at vår vestlige isolerings-tilnærming gjør at det vil gå galt for menneskeboblen – kun at det svært lett kunne gå mye bedre. Bare å stoppe krigingene vi deltar i. Og så bli smarte om resten. Stort sett ved å la folk være i fred, bokstavelig talt.

  Som Karin Boye nesten sa: «Javisst gör det ondt när bubbler brister… Värför skulle annars publiken tveka? – Varför skulle alla vår heta frågor, annars bindas i det frusna media-bleka?» – Kan hende har vi gått litt langt med at vi «vilar i den tillit, som skapar medie-världen»?

 3. Det ser ut som om Kolomoiski ,også, får seg en vel forjent gjeldssanering (sarkasme):

  http://www.reuters.com/article/2015/08/27/bonds-privatbnk-ukraine-idUSL5N1110ZV20150827

  Det er riktig nok fra Reuters, som har en sterk tendens til aldri å fortelle hele historien, men fra det jeg skjønner får PrivatBank en utsettelse på å betale gjelden sin. Artikkelen greier imponerende nok å unnlate å bruke navnet Kolomoiski.

  Mitt favorittsitat:
  «det er mange måter å finne penger på» sier en investor «det er ingen bekymringer der»

  • Ingen bekymringer der, alt-så.
   Minner meg litt om et annet fantastisk og dekadent sitat fra J. Andressen jr.: «Og til slutt, kjære venner, vil jeg gjerne få gi mitt beste råd til oss alle: Gå aldri tom for penger! Skål!» (Fra møte/ seminar for unge, norske forretningsimperie-arvinger type Andressen selv, Midelfart og Fredriksen-jentene og den røkla for rundt ti år siden.)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.