USA ba Norge arrestere Edward Snowden, derfor kommer han ikke til prisutdeling

8

Amerikanske myndigheter har bedt Norge utlevere Snowden så fort han setter sine bein i landet. Norske myndigheter nekter å svare på om han vil bli pågrepet om han kommer hit.

Det er NRK som meldte dette.

Hvis Edward Snowden på noen som helst måte forsøker å komme seg inn i Norge ber vi dere om å varsle USAs ambassade. Deretter ber vi dere umiddelbart returnere ham til USA ved bruk av innreisenekt, utvisningsvedtak eller andre lovlige virkemidler, skrev amerikanerne i et brev til Utenriksdepartementet den 27. juni 2013.

Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet har vedtatt å gi sin årlige pris til varsleren Edward Snowden.

Norske politikere har ikke hatt sin «finest hour» i behandlinga av Edward Snowden-saka, skriver Kristenn Einarsson på vegne av styret i Bjørnson-akademiet.

Det er ikke vakkert å se anerkjente og kompetente politikere dukke, bli tause eller peke på andre når viktige markeringer til støtte for ytringsfriheten blir tema.

På grunn av at norske myndigheter ikke vil/kan garantere for Snowdens sikkerhet i Norge, har styret i Bjørnson-akademiet måttet velge å la hans stol stå tom under prisutdelinga. NRK skriver:

– Jeg synes alt dette er feigt av norske politikere, sier president Hege Newth Nouri i Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet til NRK.

De bestemte seg for å gi sin årlige og høythengende pris til Edward Snowden fordi «han gjennom sine avsløringer har vist hvordan den elektronisk integrerte informasjonsverdenen kan være en trussel mot personlig integritet, men også mot ytringsfriheten».

Etter at de offentliggjorde at Snowden ville få prisen ba de regjeringen ved statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen om en trygghetsgaranti slik at varsleren skulle kunne komme til Norge for å motta prisen. Til tross for kontakt med Justisdepartementet har de aldri fått vite om amerikanernes press.

Og som Einarsson sier:

Stort bedre var det ikke hos Arbeiderpartiet. Støre gjorde som Anundsen og pekte på etatene mens justispolitisk talsperson, Hadja Tajik sa at hun overlot slike spørsmål til den til enhver tid sittende regjering å avgjøre. Og hun kunne fortelle oss at AP for tiden ikke sitter i regjering.

Det norske Kartellpartiet fornekter seg aldri i sin nesegruse lojalitet overfor Wshington.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Visse ting bare følger et manus som alle kan lese på forhånd. Jeg går ut fra at tildelingen av Bjørnson-prisen mest var et stunt for å demonstrere for alt folket at Snowden ikke ville vært trygg for the Ususal Suspects dersom han kom hit, og at det hele tiden var tatt høyde for at den stolen skulle komme til å være tom under seremonien.
  At Bjørnson-akademiet på noe tidspunkt i sine villeste fantasier har innbilt seg et sekund at en fyr som Snowden, hvis han er den han ser ut som, skulle få et øyeblikks fritt leide i Norge, menneskets beste venn, er en grad av naivitet det ikke er mulig å tro på.

 2. Finland, vårt “nøytrale” naboland I øst, har akkurat arrestert en russisk programmerer,Maxim Senakh, på forespørsel fra USA. Washington ønsker ham utlevert.
  Russiske myndigheter har protestert, og kaller det en “heksejakt” Utleveringsavtalen mellom Finland og USA forbyr utlevering på politiske grunnlag, så både Finland og USA spiller med uærlige kort når de gjør dette.
  Selv får jeg en litt ekstra synkende følelse i magen når tidligere nøytrale land som Finland (og Sverige, Sveits….) viser underdanighet.

  • Alle land må være underdanige overfor USA. Ellers …

   Hva annet kan man egentlig forvente, all den tid USA står for halvparten av verdens samlede militærutgifter? 55 % av det amerikanske statsbudsjettet er satt av til krigføring, mens f.eks. landbruk får mindre enn 1 %. USA bruker mer penger på krig/»forsvar» enn de 7 neste landene på listen — til sammen.

   Da kan man ikke forvente annet enn at norske politikere bøyer seg servilt for sin Herre. De vet godt at om de ikke følger Amerikas ordre, kan Norge godt være blant de neste landene som blir «frigjort» av USA om noen år, slik at de kan innføre «fred», «demokrati» og «utdanning for jenter» her også. Vi har jo fortsatt en del olje og andre naturressurser haukene i Washington kan ha interesse av. Dessuten har vi en strategisk viktig beliggenhet ift. bl.a. Russland.

   • «[N]orske politikere bøyer seg servilt for sin Herre. De vet godt at om de ikke følger Amerikas ordre, kan Norge godt være blant de neste landene som blir «frigjort»»

    – Det er helt nøyaktig riktig. Særlig sett innen det som på engelsk, kopiert fra tysk, kalles «realpolitik»:
    «[T]he law of power governs the world of states just as the law of gravity governs the physical world.»
    Jf. https://en.wikipedia.org/wiki/Realpolitik

    Dermed vet vi at norske politikeres manøvreringsrom er begrenset – enten de og vi liker det eller ikke.

    Mye rare krumspring følger av det. Ofte verbal akrobatikk som strider mot nettopp tyngdekraften. Gerna Smørberg og Stiv Jørsen er flinke sånn – og Jens Skammenberg er p.t. norgesmester, i tyngdekraftstridige verbalsvev.

    Siden 1814 har Norges frirom vært basert på og avhengig våre politikeres evne til hykkelsk manøvrering mellom stormaktene.

    Mange politikere har blitt oppslukt i dette spillet med kropp og sinn (ingen nevnt, dermed ingen utelukket). Mens en del andre faktisk har brukt hykkelspillet kløktig til å øke Norges frirom.

    Vi er uansett fanget i spillet og realitetene, realpolitisk. – Kommer ikke unna at vi er med på urimelig mye ille i verden. Men kollektivt kunne vi lett være mye ærligere omkring det. Og dermed vært friere til å dempe f.eks. massedrapene vi tvinges med på, og de korrumperende virkningene av det på oss selv.

    Norge behøver ikke hoppe fullt så høyt hver gang «vi» tror USA vil be oss om det.

    Norge ville neppe kunne slippe Snowden inn og ut igjen ustraffet. Men myndighetene ville greit kunnet si og vedgå f.eks. i presseuttalelse at: «Forholdet til vår nærmeste allierte tillater ikke at vi p.t. gir Snowden garanti om retur til Russland.». Likevel er det faktisk et (lite) steg på veien at «NRK har fått tilgang til dokumenter fra Utenriksdepartementet og Justisdepartementet som hittil ikke har vært kjent.»
    Jf. http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/USA-har-bedt-Norge-om-a-pagripe-Snowden-8141776.html

    Snowden er en helt.

    • Dette er et viktig innlegg. Jeg forventer ikke at Norge opptrer som om stormaktene ikke finnes. Et lite land må i høyeste grad drive Realpolitik.
     Men den norske eliten har valgt en strategi med å være USAs foretrukne hore, for på den måten å sikre seg støtte i et knipetak. De har gjort det ved å betsille massevis av ubrukbare fly, ved å gå i spissen for krig og ved å øse penger over USAs prosjekter (Sør-Sudan, Clinton Foundation, USA-børsen).
     De kunne vært smartere og spilt på flere hester. Utrolig dumt å legge seg ut med Kina. Når det gjelder Russland, tror jeg at europeiske ledere sitter i saksa. NSA har noe personlig på samtlige, og vil knuse dem om de rasler med lenkene. Men sånt kan også takles mye smartere enn våre politikere gjør. De driver ikke Realpolitik. De prostituerer seg av overbevisning.

    • (Rettelse:)
     «Norge behøver ikke hoppe fullt så høyt hver gang «vi» tror USA vil kunne komme til å be oss om å løfte føttene.»

 3. «USA ba Norge arrestere Edward Snowden, derfor kommer han ikke til prisutdeling.»
  «Norske myndigheter sier de aldri svarte på brevet, men vil ikke svare på om Snowden vil bli pågrepet dersom han kommer hit.»
  Jf. liten notis: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/USA-har-bedt-Norge-om-a-pagripe-Snowden-8141776.html

  Norge – politistaten USAs beste venn: «Norway punches above its weight.»

  (Jf. f.eks. Obama, 10.12.2009, https://www.whitehouse.gov/the-press-office/remarks-president-obama-and-prime-minister-stoltenberg-norway-during-joint-press-av)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.