USA ba Norge arrestere Edward Snowden, derfor kommer han ikke til prisutdeling

0

Amerikanske myndigheter har bedt Norge utlevere Snowden så fort han setter sine bein i landet. Norske myndigheter nekter å svare på om han vil bli pågrepet om han kommer hit.

Det er NRK som meldte dette.

Hvis Edward Snowden på noen som helst måte forsøker å komme seg inn i Norge ber vi dere om å varsle USAs ambassade. Deretter ber vi dere umiddelbart returnere ham til USA ved bruk av innreisenekt, utvisningsvedtak eller andre lovlige virkemidler, skrev amerikanerne i et brev til Utenriksdepartementet den 27. juni 2013.

Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet har vedtatt å gi sin årlige pris til varsleren Edward Snowden.

Norske politikere har ikke hatt sin «finest hour» i behandlinga av Edward Snowden-saka, skriver Kristenn Einarsson på vegne av styret i Bjørnson-akademiet.

Det er ikke vakkert å se anerkjente og kompetente politikere dukke, bli tause eller peke på andre når viktige markeringer til støtte for ytringsfriheten blir tema.

På grunn av at norske myndigheter ikke vil/kan garantere for Snowdens sikkerhet i Norge, har styret i Bjørnson-akademiet måttet velge å la hans stol stå tom under prisutdelinga. NRK skriver:

– Jeg synes alt dette er feigt av norske politikere, sier president Hege Newth Nouri i Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet til NRK.

De bestemte seg for å gi sin årlige og høythengende pris til Edward Snowden fordi «han gjennom sine avsløringer har vist hvordan den elektronisk integrerte informasjonsverdenen kan være en trussel mot personlig integritet, men også mot ytringsfriheten».

Etter at de offentliggjorde at Snowden ville få prisen ba de regjeringen ved statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen om en trygghetsgaranti slik at varsleren skulle kunne komme til Norge for å motta prisen. Til tross for kontakt med Justisdepartementet har de aldri fått vite om amerikanernes press.

Og som Einarsson sier:

Stort bedre var det ikke hos Arbeiderpartiet. Støre gjorde som Anundsen og pekte på etatene mens justispolitisk talsperson, Hadja Tajik sa at hun overlot slike spørsmål til den til enhver tid sittende regjering å avgjøre. Og hun kunne fortelle oss at AP for tiden ikke sitter i regjering.

Det norske Kartellpartiet fornekter seg aldri i sin nesegruse lojalitet overfor Wshington.

Forrige artikkelUkrainsk oligark beriker seg på IMF-kreditter
Neste artikkelKissinger och Brzezinski kritiserar USA:s Ukrainapolitik
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).