USA ba Norge arrestere Edward Snowden, derfor kommer han ikke til prisutdeling

0

Amerikanske myndigheter har bedt Norge utlevere Snowden så fort han setter sine bein i landet. Norske myndigheter nekter å svare på om han vil bli pågrepet om han kommer hit.

Det er NRK som meldte dette.

Hvis Edward Snowden på noen som helst måte forsøker å komme seg inn i Norge ber vi dere om å varsle USAs ambassade. Deretter ber vi dere umiddelbart returnere ham til USA ved bruk av innreisenekt, utvisningsvedtak eller andre lovlige virkemidler, skrev amerikanerne i et brev til Utenriksdepartementet den 27. juni 2013.

Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet har vedtatt å gi sin årlige pris til varsleren Edward Snowden.

Norske politikere har ikke hatt sin «finest hour» i behandlinga av Edward Snowden-saka, skriver Kristenn Einarsson på vegne av styret i Bjørnson-akademiet.

Det er ikke vakkert å se anerkjente og kompetente politikere dukke, bli tause eller peke på andre når viktige markeringer til støtte for ytringsfriheten blir tema.

På grunn av at norske myndigheter ikke vil/kan garantere for Snowdens sikkerhet i Norge, har styret i Bjørnson-akademiet måttet velge å la hans stol stå tom under prisutdelinga. NRK skriver:

– Jeg synes alt dette er feigt av norske politikere, sier president Hege Newth Nouri i Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet til NRK.

De bestemte seg for å gi sin årlige og høythengende pris til Edward Snowden fordi «han gjennom sine avsløringer har vist hvordan den elektronisk integrerte informasjonsverdenen kan være en trussel mot personlig integritet, men også mot ytringsfriheten».

Etter at de offentliggjorde at Snowden ville få prisen ba de regjeringen ved statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen om en trygghetsgaranti slik at varsleren skulle kunne komme til Norge for å motta prisen. Til tross for kontakt med Justisdepartementet har de aldri fått vite om amerikanernes press.

Og som Einarsson sier:

Stort bedre var det ikke hos Arbeiderpartiet. Støre gjorde som Anundsen og pekte på etatene mens justispolitisk talsperson, Hadja Tajik sa at hun overlot slike spørsmål til den til enhver tid sittende regjering å avgjøre. Og hun kunne fortelle oss at AP for tiden ikke sitter i regjering.

Det norske Kartellpartiet fornekter seg aldri i sin nesegruse lojalitet overfor Wshington.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.