Tysk våpenindustri profitterer på den nye kalde krigen

0

Men den sivile industrien rammes hardt av sanksjonene mot Russland, har tysk våpenindustri glade dager, melder Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Tyskland er verdens fjerde største våpeneksportør, og med krisa i Ukraina kan tyske våpenprodusenter notere seg for fylte ordrebøker.

Derimot lider den sivile tyske industrien store tap på grunn av sanksjonene. I perioden januar til mai hadde tysk eksport tapt 10 milliarder euro, eller 34% på fallet i eksporten til Russland. Ost-Ausschuss der deutschen Wirtschaft krever derfor en umiddelbar opphevelse av sanksjonene. Lederen for organisasjonen, Eckhard Cordes, sier at Ukraina trenger handel med både EU og Russland, så også for Ukraina er det svært viktig at det blir fred og at konfrontasjon erstattes med samarbeid. Også for tyske ekportører er det avgjørende å få slutt på sanksjonene umiddelbart.

Også tyske bønder lider store tap på sanksjonspolitikken. «Situasjonen er mer enn spent,» sier bondepresident Joachim Rukwied.

Men i rustningsindustrien smeller sjampanjekorkene. Rheinmetall tjener stort på krigspolitikken. De produserer kanoner, ammunisjon og ildgivningssystemet til Leopard-tanks. Så ordrebøkene fylles opp. Hele 18% økning i første halvår 2015.

Oberstløytnant André Wüstner i Bundeswehrverband krever økt innsats for tysk opprustning. Og det samme gjør NATO-sjef Jens Stoltenberg, som krever at Tyskland «setter et godt eksempel når det gjelder å øke militærutgiftene».

Og Tyskland har jo satt et eksempel når det gjelder opprustning tidligere, så …

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelJuli 2015 varmeste måned som er målt
Neste artikkelDe gode bombene
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).