Juli 2015 varmeste måned som er målt

0

Gjennomsnittstemperaturenfor hav og land var i juli 2015 0,81 °C over gjennomsnittet for det tjuende århundre. Dette var den varmeste måneden som er målt siden 1880, da målingene startet. Det var dermed også høyere enn i 1998, som til nå har vært rekorden. Det er NOAA’s National Centers for Environmental Information (NCEI) i USA som melder dette.

Det meldes også at:

  • Landtemperaturen i juli 2015 var 0,98 °C høyere enn gjennomsnittet for det tjuende århundre og sjette høyest siden 1880.
  • Temperaturen i havoverflaten var 0,75 °C over gjennomsnittet. Det er det høyeste som er målt noen gang. (På grunn av den mye høyere varmekapasiteten i vann har en økning av havtemperaturen mer å si på lang sikt enn lufttemperaturen.) Det er først og fremst rekordvarme i Stillehavet og Indiahavet som har gitt det høye tallet.
  • Havisen i Arktis var 9,5% mindre enn gjennomsnittet siden målingene begynte i 1981. Det er åttende minste utstrekning for juli måned.
  • Derimot hadde havisen i Antarktis en 3,8% større utstrekning enn snittet. Dette er fjerde største utstrekning som er målt.
  • 2015 er i rute til å bli det varmeste året som noen gang er målt.

2015 er et år med en svært sterk el Niño, og dette utgjør en del av forklaringa på de høye temperaturene over og i Stillehavet.

I Midtøsten har det bygd seg opp en heteboble denne sommeren, som har drevet temperaturene i været. Verst har det vært i den iranske byen Bandar-e-Mahshahr, der opplevd temperatur er registrert til 74 °C.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelAndra partierna sitter så tysta då SD ångar på
Neste artikkelTysk våpenindustri profitterer på den nye kalde krigen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).