Stordalen, Buchardt og gavebløffen

0
Filharmonien-direktør Ingrid Røynesdal og hotellkonge Petter Stordalen. (Foto: NRK)

I beste sendetid i NRK fikk Petter Stordalen 20.08.2015 framføre sitt forslag om at han og investorkamerat Anders Buchardt skal få en av Oslos beste tomter gratis av kommunen. Og han fikk lov å framstille det som om de vil gi Oslo en gave. Og de første politiske reaksjonene tyder på at oslopolitikerne og «kulturlivet» sluker agnet med krok, søkke og snøre.

Filharmonien-direktør Ingrid Røynesdal og hotellkonge Petter Stordalen. (Foto: NRK)
Filharmonien-direktør Ingrid Røynesdal og hotellkonge Petter Stordalen. (Foto: NRK)

Filharmonien trenger nytt hus, men..

Det Stordalen utnytter er at Oslo-filharmonien trenger nytt hus. Oslo konserthus er ikke bra. Det har mange svakheter og behovet for et nytt hus har vært opplagt i mange år. Dette har ikke det norske samfunnet vært villig til å satse på, så når en kjendiinvestor kommer og sier «Ikke noe problem, det skal jeg fikse,» kan man kanskje skjønne at «kulturlivet» lar seg sjarmere. Men likevel: Hvor dum går det an å være?

Investorer gir aldri bort noe som helst. NRK sier på sine nettsider: «Hotellkonge Petter Stordalen vil gi Oslo et nytt konserthus dersom kommunen stiller med tomt.» Men kan man ikke lese hva man sjøl skriver? Hovedpoenget i denne setningen er ikke første ledd. Det springende punktet er siste ledd. Stordalen og Buchardt vil ha gratistomt av Oslo til luksushotellet sitt. Og den tomta er en av de mest attraktive som er igjen på Oslos sjøside. Gave? Dette er ikke noen gave. Det er å rappe sukkertøy fra småunger på høylys dag – og få kred for det.

Hvorfor er det ingen gave til Oslo?

Filharmonien-direktør Ingrid Røynesdal stiller som kulturalibi for investorene. Hun har gitt opp å få et nytt hus av det offentlige, og lar seg nå bruke i investorenes PR-kampanje for at de skal få denne tomta av kommunen. NRK skriver videre:

Petter Stordalen har sammen med partner Anders Buchardt sagt seg villig til å regninga for det planlagte nybygget, som ventes å komme på over to milliarder kroner.

Hallo! Dette er ikke en utgift, det er en investering. Investorer investerer, og de gjør det for å hente maksimal profitt. Og det er jo naturligvis mye lettere å gjøre profitt på en eiendomsinvestering hvis du får gratis tomt. For Stordalen og Burchardt er det eventuelle konserthuset en mulighet til å sikre framtidige inntekter til luksushotellet. Dette ligger i kalkylen. Ingen gave der.

– Det fantastiske med dette samarbeidet er at det ikke skal ta nattesøvnen fra Oslos politikere, men fra Anders og meg. Det er stor risiko og komplisert, men vi har gjort det før, og vi er overbevist om at vi skal klare dette, lover Stordalen.

Det skal Stordalen ha. Han er en førsteklasses kommunikator – og bløffmaker. Han vet akkurat hvordan han skal lure mediene og få politikerne til å legge seg på rygg. Si til politikerne at de skal slippe å tenke på utgifter, så er de happy. Og redaksjonene kan jo ikke økonomi likevel, så dem er det ikke noe problem å lure.

Har gjort det før

Stordalen viser til at han og Buchardt «har gjort dette før». – Vi har akkurat åpnet Malmö Live, et tilsvarende konsept som dette med konserthus og hotell, som har vært en fantastisk suksess. 

Ja, mon det. Nettavisa HD.se skriver:

• Hyran för det nya konserthuset ligger på drygt 50 miljoner kronor om året. Fyra gånger så dyrt som det gamla konserthuset på Föreningsgatan.

• 2016 blir lönekostnaderna för Malmö Lives personal, inklusive orkestern, nästan 95 miljoner kronor. En ökning med 26 miljoner jämfört med 2014.

• 2014 hade symfoniorkestern kostnader på 103 miljoner kronor i det gamla konserthuset. Nästa år kommer Malmö Live att ha utgifter på totalt 193 miljoner kronor i det nya konserthuset – nästan en fördubbling.

Allt enligt Malmö Lives preliminära beräkningar. Någon spikad budget för 2016 finns inte.

Ledningen för Sveriges dyraste och exklusivaste konserthus vet alltså fortfarande inte hur mycket pengar de har att röra sig med.

Daniel Sestrajcic (Vänsterpartiet) var fram til årsskiftet leder for kulturkomiteen i Malmø og prøvde å stoppe hele prosjektet. Han kaller det «et skrytbygge for eliten». 

– Det stora problemet, som vi ju ser nu, är hur innehållet ska finansieras. Om det inte finns pengar då måste man satsa på den här typen av kommersiellt innehåll. Det är inget vi vill ha i staden.

Buchardt klarte å forføre Tønsbarg kommune på samme måte for en del år tilbake slik at han fikk bygge hotell på bryggekanten. Oseberg kulturhus og Quality Hotell Tønsberg åpnet i 2002. Kommunen ga bort tomta gratis mot at lokale aktører i kulturlivet skulle få tilgang til huset til subsidierte priser. Ha ha ha!

Dette «kulturhuset» har naturligvis vært altfor dyrt for lokale aktører, så de har jo knapt brukt det, skriver Klassekampen. Programmet til kulturhuset er dessuten pinlig dårlig.

Da Malmö Live skulle åpne i sommer fantes det ikke penger til åpningskonserten, så ledelsen gikk ut og prøvde å få artister til å stille opp gratis. Det skapte naturligvis en masse protester, men det setter fingeren i øyet på hva dette er for noe: en velpolert og sleip bløff.

Tenkeren og filosofen Frank Zappa har en krystallklar beskrivelse av hva Petter Stordalens PR-kampanje for gratis tomt er for noe: «Carefully designed to suck the twelveyear old listeners into our camp.»

 

——————

 

Hvis du liker denne bloggen og ønsker å hjelpe til med å spre den til flere, så går det an å gi en stor eller liten gave via PayPal.

Forrige artikkelHvorfor må vi ut av EØS?
Neste artikkel– Europa har seg sjøl å takke for flyktningekrisa
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).