Roșia Montană i Romania mot ISDS

0

Det kanadiske selskapet Gabriel Resources vil reise et søksmål mot landsbyen Roșia Montană i Romania, fordi selskapet har mistet muligheten til å etablere Europas største dagbrudd etter gull der, skriver Alessa Hartmann på nettstedet STOP TTIP.

I 1997 kom Gabriel Resources til Roșia Montană som ligger i de rumenske Karpatene. Målet med besøket var å utvikle Europas største gull- og sølvgruve. For å gjennomføre dette måtte man ødelegge det vakre landskapet og flytte 2000 mennesker. Gabriel Resources håpet på å gjøre en profitt på åtte milliarder US dollar på dette prosjektet. For de lokale innbyggerne ville dette bety å ofre både kulturarven sin og miljøet sitt for å oppnå et par hundre arbeidsplasser. Mineralutvinninga ville også betydd et utslipp av tonnevis med cyanid i gullproduksjonen

Planene om dette dagbruddet har ført til en langvarig og stor protestbevegelse. Protestene har pågått i 15 år og toppet seg med en demonstrasjon av 30.000 mennesker i 2013. Til slutt måtte Gabriel Resources gi seg, og signaliserte da at de ville kreve 4 milliarder dollar i kompensasjon. Det tilsvarer 2% av Romanias BNP og er mer enn landets undervisningsbudsjett. Kravet vil bli rettet mot Romania som stat.

For å fremme dette søksmålet vil selskapet bruke advokatfirmaet White & Case, som er eksperter på  ISDS-saker. De førte 39 ISDS-saker bare i 2014.

Saka mot Roșia Montană og Romania er et typisk eksempel på situasjoner som sannsynligvis vil oppstå dersom regjeringa Solberg etablerer et slikt regime for Norge, eller dersom Norge blir med i TTIP og TISA.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelI ro og mak fortsetter Saudi Arabia sine forbrytelser i Jemen
Neste artikkel280 NATO-øvelser i 2015, krigsforberedelsene fortsetter
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).