Roșia Montană i Romania mot ISDS

1

Det kanadiske selskapet Gabriel Resources vil reise et søksmål mot landsbyen Roșia Montană i Romania, fordi selskapet har mistet muligheten til å etablere Europas største dagbrudd etter gull der, skriver Alessa Hartmann på nettstedet STOP TTIP.

I 1997 kom Gabriel Resources til Roșia Montană som ligger i de rumenske Karpatene. Målet med besøket var å utvikle Europas største gull- og sølvgruve. For å gjennomføre dette måtte man ødelegge det vakre landskapet og flytte 2000 mennesker. Gabriel Resources håpet på å gjøre en profitt på åtte milliarder US dollar på dette prosjektet. For de lokale innbyggerne ville dette bety å ofre både kulturarven sin og miljøet sitt for å oppnå et par hundre arbeidsplasser. Mineralutvinninga ville også betydd et utslipp av tonnevis med cyanid i gullproduksjonen

Planene om dette dagbruddet har ført til en langvarig og stor protestbevegelse. Protestene har pågått i 15 år og toppet seg med en demonstrasjon av 30.000 mennesker i 2013. Til slutt måtte Gabriel Resources gi seg, og signaliserte da at de ville kreve 4 milliarder dollar i kompensasjon. Det tilsvarer 2% av Romanias BNP og er mer enn landets undervisningsbudsjett. Kravet vil bli rettet mot Romania som stat.

For å fremme dette søksmålet vil selskapet bruke advokatfirmaet White & Case, som er eksperter på  ISDS-saker. De førte 39 ISDS-saker bare i 2014.

Saka mot Roșia Montană og Romania er et typisk eksempel på situasjoner som sannsynligvis vil oppstå dersom regjeringa Solberg etablerer et slikt regime for Norge, eller dersom Norge blir med i TTIP og TISA.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


1 kommentar

  1. Så bra at du tar opp dette, Steigan.
    Som jeg har sagt før kan denne avtalen som Solberg har høring på nå midt i ferien muligens være i strid med Grunnloven ettersom man gir avkall på bruk av nasjonale lovverk?
    En liten digresjon her: Kan noen prøve Å finne ut hva som foregår i Norske skog? Hva de eier og eventuellt vil miste ettersom de inngår avtaler som ligner Hellas sine i dag.
    http://www.dagbladet.no/2015/02/03/nyheter/norske_skog/arne_fredly/aksjer/bors/37509664/

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.