280 NATO-øvelser i 2015, krigsforberedelsene fortsetter

22

Militæralliansen NATO skal i løpet av 2015 avholde 280 militærøvelser, melder organisasjonen. De største øvelsene i siste halvår av 2015 ser ut til å bli:

 • Exercise STEADFAST INDICATOR / mai-juni / Romania
 • Exercise CAPABLE LOGISTICIAN / 1.-26. juni / Ungarn
 • Exercise BALTOPS 2015  / juni  / Østersjøen
 • Exercise SABRE STRIKE 15 / juni / Estland, Latvia, Litaenn, Polen
 • Exercise Noble Jump (DEPLOYEX)   / juni / Polen
 • Exercise Trident JOUST 15 / juni / Blugaria, Italia, Romania
 • Exercise SEA BREEZE   / juni  / Svartehavet
 • Exercise AGILE SPIRIT 2015 / juni / Georgia
 • CZECH REPUBLIC DEPLOYS TO ICELAND /juli-august / Island
 • Exercise SLOVAK SHIELD 2015 / september/oktober / Slovakia
 • Exercise TRIDENT JUNCTURE  / oktober/november  / Italia, Portugal, Spania
 • Exercise ARRCADE FUSION  / november / Estland, Latvia, Litauen, Storbritannia

En venn av meg møtte nylig en amerikansk soldat på gjennomreise i Oslo. Han tjenestegjør i US Air Force, på tredje eller fjerde året. Han har vært utstasjonert i Europa/Tyskland og nå i det siste i Øst-Europa e. Han nevnte at det ble en hel del turer til Øst-Europa i det siste, pga Russlands politikk overfor Ukraina, og nevnte blant annet baltiske land. Han sa at det pågår en mengde militærøvelser tett på grensene til Russland for tida. Ikke noe av dette blåses opp i mediene.

Soldaten nevnte også hvordan han på sine egne, personlige turistturer til blant annet Baltikum, møtte på mengder av amerikanske soldater og spesialtropper på steder han ikke ante at det var meningen at de skulle være. Det er altså ikke noe som kommuniseres bredt internt blant styrkene en gang, men troppe- og personellforflytninger som foregår, om ikke veldig diskret, så uten at man ønsker å trekke oppmerksomhet fra medier osv til det.

Så om dette ikke er noen sak i mediene, så pågår krigsforberedelsene i stort omfang.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


22 KOMMENTARER

 1. Hvilke øvelser skal Russland avholde? Kina? Alle land/alianser avholder militære øvelser, det er ingen nyhet, det er faktisk en nødvendighet dersom man ønsker å opprettholde nivået på hæren(e)/Armeene.

  Du er ekstremt ensidig Pål.

  • «The [NATO-]Alliance’s first exercises were held in the autumn of 1951. During 1953, there were approximately 100 exercises of various kinds conducted by NATO commanders.» 1953: 100 => 2015: 280.
   Jf. http://www.nato.int/cps/en/natolive/topics_49285.htm

   «Over the next four months, the Kremlin also plans on launching 40 large-scale military exercises in Russia’s eastern military district alone.» 3 x 40 = 120 årlig.
   Jf. http://www.businessinsider.com/russia-increasing-summer-military-exercises-2015-6 .

   NATO: 280. Russland: 120 (i NATO-tilgrensende område).

   Du er nok ekstremt ensidig, Sverre.

   • Joda, jeg er helt klart ekstremt ensidig, spesielt om du leser mine andre kommentarer her. BTW, hvor store er store? Og hvor mange baser av størrelsen på dem russerne har på Kolahalvøyen har USA på grensen til Russland? Og hvor mange øvelser avholder Russland der oppe? Oppå grensepostene våre omtrent.

 2. I hvilke land skal Russland ha øvelser i Sverre?
  Kan aldri tenke meg at de planlegger øvelser i USA’s naboland. – Eller?

  • Nå har vel neppe Russland så mange allierte å ha øvelse hos, som også har grensen mot NATO/USA?

 3. «280- NATO-øvelser i 2015, krigsforberedelsene fortsetter»

  Takk til Steigan som følger med, komprimerer og presenterer – og kommenterer.

  «They wanna have a war, to keep us on our knees.
  And they wanna have a war to stop industrial decrease.»
  – Mark Knopfler, Dire Straits

 4. Jeg tror ikke disse øvelsene skyldes at Obama & Co planlegger et militært angrep på Russland.

  Operasjonene ved Russlands grenser skyldes nok mest sannsynlig at USA faktisk tror Putin er så gal at han kan iverksette et større angrep på diverse europeiske land. Det er selvsagt latterlig, men en plausibel forklaring på hysteriet.

  Obama er en karismatisk, hyggelig og intelligent mann, men han forstår seg ikke spesielt godt på folk. Han forstår seg åpenbart ikke på konflikten i Midtøsten, der han den ene dagen støtter sunnimuslimer, mens han dagen etter flørter med sjiamuslimer.

  Likeledes forstår han ikke Russland og russere. Han tror åpenbart Russland har militære ambisjoner i Europa, og forstår ikke at Russland ble rystet i grunnvollene over statskuppet i Ukraina.

  Selvsagt er det også sterke krefter som benytter sjansen til å risle med sablene, for å sikre kapitalflyten inn til våpenindustri og militære. En krig mot Russland er imidlertid ikke en mulighet, risikoen for å ende opp i en kjernefysisk katastrofe er avskrekkende.

  Forøvrig mye enig i den kritikken som briljant beskrives når det gjelder opphausingen av konfliktnivået. Det er åpenbart at Obama & Co ikke har særlig fingerspissfølelse ovenfor Russland. Vi kan være glade for at Putin, og russere generelt, er rasjonelle og besindige mennesker.

  • Jeg er redd for at det nok ikke er Obama som bestemmer dette, eller har noe han skulle ha sagt om det. Her er det andre krefter som bestemmer, noe som egentlig er ganske skremmende. Mest skremmende synes jeg dog det er at Putin, nærmest på egen hånd, kan deklarere krig mot hvem han vil, og jeg tror desverre han er gal nok til å gjøre det også.

   • Obama har rotet det så til, både i Midtøsten og Ukraina, at det kan være fristende å tro at det han gjør ikke gjøres av ham selv, men noen andre. Selvsagt blir han påvirket av sine rådgivere og et generelt trykk som vil styre ham i en spesiell retning, men til syvende og sist er avgjørelsen hans. Og avgjørelsene han tar er preget av inkonsekvens, øyeblikkets hysteri, oppkonstruert frykt, og fravær av konsekvensanalyser.

    I dette bildet ligger demonisering av Putin som en gal mann, hitlerkopi og krigshisser. En mann som må stanses, før han grafser til seg hele «den frie verden».

    Overdrivelsens makt er som kjent betydelig. Putin har i virkeligheten ikke gjort annet enn hva man kan forvente av en stormakt innenfor sin interessesfære. Dersom Putin var en gal krigshisser ville Ukraina for lengst vært okkupert nå.

  • Jeg anfører jo ikke dette som bevis for noe som helst. Det er en stemningsrapport. Beviset ligger i NATOs 280 øvelser. Stemningsrapporten er fra en soldate som er med på dette. Les det som du vil.

   • Da burde du vel gjøre leserne ekstra oppmerksom? Jeg trodde også at du brukte ham som bevis. Nå skal jeg dog innrømme at jeg kun skumleste. De av dine artikler som jeg virkelig mener er av stor viktighet, leser jeg derimot meget nøye.

  • Unskyld meg, du har hørt om Kolahalvøyen? Den som ligger på andre siden av grensen for Finnmark, der hvor Russerne har noen av sine største øvelser og der det har vært nære på å bli krig minst en gang pga disse øvelsene. Hvor mye skriverier er det når russerne har øvelse der? Omtrent like mye som når NATO har øvelser i Baltikum? Jeg tror faktisk det er flere medieoppslag om når NATO holder øvelser enn når Russland gjør det. Noen som gidder å gjøre en opptelling?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.