I ro og mak fortsetter Saudi Arabia sine forbrytelser i Jemen

0
Åtte sivile drept av saudiarabiske bombefly i Lahij i Jemen

Saudi Arabia fortsetter sine angrep på nabolandet Jemen. Den humanitære situasjonen er katastrofal. 80% av befolkninga har behov for umiddelbar hjelp, 1,3 millioner er drevet på flukt, minst 4000 mennesker er drept i løpet av krigen. Denne krigen ble godkjent av FNs sikkerhetsråd 14. april da det vedtok sin resolusjon 2216 om Jemen (bare Russland avsto). Vedtaket betydde  en godkjenning av Saudi Arabias angrep på nabolandet Jemen og en åpen dør for fortsatt saudiarabisk krig. (Dette beskriver Roland Hedayat i denne artikkelen.)

Åtte sivile drept av saudiarabiske bombefly i Lahij i Jemen
Åtte sivile drept av saudiarabiske bombefly i Lahij i Jemen

28. juli 2015 angrep saudiarabiske fly havnebyen Mokha og drepte 65 sivile, deriblant 10 barn. Human Rights Watch sier at angrepet ikke hadde noe militært formål og antakelig kan regnes som en krigsforbrytelse.

30. juli angrep bombeflyene en tettpakket markedsplass i Hajjah og drepte 40 sivile.

Dette skjer mens det angivelig er en humanitær våpenhvile i jemen. Og det er bare to av en hel serie tilsvarende eksempler. Saudi Arabia angriper sivilbefolkninga i Jemen og har skapt en humanitær katastrofe.

Reliefweb oppsummerer:

21.1 millioner mennesker trenger umiddelbar hjelp.
1,267,590 er interne flyktninger.
3,748 er registrert som drepte hittil.
18,003 er skadd hittil i krigen.

River Jemen i stykker og hjelper al-Qaida

Det systemlojale USA-tidsskriftet The National Interest (NI) skriver at 80% av innbyggerne i jemen trues av sult, og at over 9 millioner opplever akutt mangel på vann. NI viser til en uttalelse fra Leger uten grenser der det heter at blokaden av Jemen kan komme til å drepe like mange som sjølve krigføringa.

Derimot profitterer al-Qaida stort på situasjonen, skriver NI:

“The bombing has only achieved one thing,” one Yemeni told Vanessa Beeley, “and that is to further strengthen these extremist groups in Yemen.” Yet the Saudis seem remarkably untroubled by the flourishing Al Qaeda presence in their backyard—to the point that AQAP extremists have fought alongside Saudi-backed militants and the group’s black flag has been spotted on pickup trucks motoring around Aden. It’s eerily similar to Syria, where the Saudis have worked openly with the Al Qaeda–linked Nusra Front to challenge Assad.

al-Qaida har erobret viktige posisjoner i guvernementet Hadramawt. Der har Al Qaeda in the Arabian Peninsula (AQAP) erobret hovedbyen Al Mukalla og den lokale flyplassen. Hadramawt blir fra nå av en base for AQAPs fortsatte terroraksjoner. Det var angivelig AQAP som gjennomførte terroraksjonen mot Charlie Hebdo i Paris.

Og som Matt Purple skriver i The National Interest: «Dette gjøres av våre gode venner Saudi Arabia.»

Helt sant. Oljediktaturet Saudi Arabia er en god alliert av Norge også. Både Espen Barth Eide fra de rødgrønne og Børge Brende fra de blå har forsikret oss om dette. Vi er Saudi Arabias nyttige idioter.

Norsk samarbeid med Saudi Arabia

Flere interne dokumenter Klassekampen fikk tilgang til «viser at norske myndigheter det siste året har arbeidet offensivt for styrke forholdet til Saudi-Arabia og sikre norske selskaper innpass i landet, som er beryktet for sine offentlige halshogginger og anklages for å ha bistått nettopp IS,» skriver Klassekampens journalist Yohan Shanmugaratnam.

Den 7. mai, samme dag som UDs statssekretær Morten Høglund (Frp) var i Riyadh og åpnet arkitektfirmaet Snøhettas utstilling i byen, dømte myndighetene i landet bloggeren Raif Badawi til 1000 piskeslag og ti års fengsel. Han er anklaget for å være frafallen og risikerer dermed dødsstraff. I en spørretime i juni forsikret utenriksminister Børge Brende (H) at Høglund tok opp menneskerettigheter under sitt Saudi-Arabia-besøk. Det Brende ikke nevnte, var at Høglund også møtte saudiske investeringsmyndigheter samme dag som Badawi fikk sin dom. Hensikten med møtet var å «åpne dører» for norske selskaper som vil investere i Saudi-Arabia, ifølge Brendes egne embetsfolk.

Men det gjelder ikke bare denne blå regjeringa. Klassekampen skriver:

Andre norske regjeringstopper som har reist til landet de siste årene er daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), olje- og energiministrene Åslaug Haga (Sp) og Ola Borten Moe (Sp), og Trond Giske (Ap) som var i Saudi-Arabia i fjor (2013) som nærings- og handelsminister.

Da han ennå var statssekretær var Espen Barth Eide på statsbesøk i Saudi-Arabia. Han uttalte da at «Norge og Saudi-Arabia har gode bilaterale relasjoner og sammenfallende posisjoner innenfor flere utenrikspolitiske områder,» og gikk sterkt inn for at norsk næringsliv skal satse i Saudi Arabia. (Samtidig som han innrømte at «Saudi Arabia har store utfordringer når det gjelder menneskerettigheter.(!)» )

Norsk våpeneksport og krig

Ifølge en rapport fra Changemaker eksporterte Norge våpen for 1,5 milliarder kroner til autoritære regimer i perioden 2002–2012, og eksporten til Saudi Arabia var den største blant dem. Norske våpen for 600 millioner kroner ble eksportert til kongedømmet. Sentralt her er naturligvis Kongsberg Gruppen, som har eget kontor i Riyadh. Vi selger våpen til Saudi Arabia, Qatar, Kuwait og Oman, alle sammen autoritære oljediktaturer.

Militært har Norge vært indirekte alliert med Saudi Arabia og Qatar i forbindelse med krigene i Libya og Syria. I Libya gikk vi som kjent i spissen for å bombe landet i stykker. Dette gjorde vi til støtte for jihadister som var finansiert av Qatar og Saudi Arabia. I Syria støtter Norge den koalisjonen som fører krig mot regjeringa. Alt snakk om «moderat syrisk opposisjon» er spill for galleriet. Det handler om jihadister som al Nusra-fronten og IS. Mesteparten av pengene til denne krigen, som har ødelagt store deler av Syria og drevet 3 millioner på flukt fra landet og ytterligere 6,5 millioner på flukt innenlands, kommer fra arabiske oljediktaturer som Qatar, Kuwait og Saudi Arabia.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelVolden i Malmø
Neste artikkelRoșia Montană i Romania mot ISDS
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).