Hvorfor vil de ikke snakke om årsakene til masseflukten?

0
Syriske flyktninger i Irak (UNHCR)

På Dagsnytt atten 24.08.2015 prøvde Anne Grosvold to ganger å få Liv Tørres og Jøran Kallmyr til å svare på følgende spørsmål: Kan man ikke få stanset denne krigen? (I Syria) Ingen av dem svarte. Hvorfor klarer de ikke å formulere en så enkel setning som: Stans Syriakrigen nå!?

Syriske flyktninger i Irak (UNHCR)
Syriske flyktninger i Irak (UNHCR)

Ingen politikere vil snakke om den krigen som ødelegger Syria

Er det én ting Norge ikke har noen mangel på, så er det politikere som ønsker å framstå som menneskevenner og plettfrie humanister. Men når fire millioner syrere har flyktet fra hjemlandet sitt og gitt seg ut på en desperat ferd mot det de håper er trygghet, så er det ingen av disse menneskevennene som vil snakke om den aller viktigste årsaken til at de flykter.

I en lederartikkel i avisa Klassekampen 25..08.2015 er Kjell-Erik N. Kallset svært forsiktig innom temaet:

På eine sida må menneske som kjem i akutt nød få hjelp, men har har EU overlate den tyngste børa til medlemslanda Italia og Hellas. På andre sida er det ikkje nok å berre handtere utslaga av krisa. Dei europeiske landa og EU har hittil ikkje tatt initiativ for å gjera noko grunnleggande med årsakene til flyktningkrisa. No må landa gå saman for å drøfte kva Europa kan gjera for å hindre at millionar av menneske blir tvungne på flukt i nærområda våre.

Men har ikke Klassekampen fulgt med i timen? Det er ingen hemmelighet hvorfor syrerne flykter. Det er ikke akkurat rakettvitenskap å peke på at det ikke fantes noe syrisk flyktningeproblem før 2011 og at hele den mengden med 4 millioner flyktninger pluss over 7 millioner internt fordrevne utelukkende skyldes den krigen som Vesten fører mot Syria, med Norges uforbeholdne støtte.

Dette har da til og med vært påvist mange ganger på Klassekampens egne utenrikssider. Hvorfor gjenspeiler ikke det seg på lederplass? Og er det virkelig så vanskelig for hele venstresidas avis å formulere denne enkle setningen: Stans Syriakrigen nå!?

Sjølsagt har ikke EU og de europeiske land tatt initiativ til å gjøre noe grunnleggende med årsakene til flyktningekrisa. De er jo sjøl medskyldige og aktive pådrivere for denne krigen som driver syrerne på flukt.

Hvorfor denne tausheten om årsakene til masseflukten?

Dessverre er det heller ikke rakettvitenskap å svare på hvorfor norske politikere ikke vil snakke om årsakene til masseflukten. Samtlige stortingspartier støtter de sanksjonene og den krigen som ødelegger Syria. Det var den «rødgrønne» regjeringa som erklærte den syriske Nasjonalkoalisjonen som den legitime myndigheten for Syria, og som dermed slutta seg seg til USAs og NATOs prosjekt for regimeskifte i landet. Den blå regjeringa har bare fortsatt den kursen som Jens Stoltenbarg la opp.

SV, Senterpartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet, de har alle støttet denne politikken sammen med Høyre og Arbeiderpartiet. De er alle medskyldige i masseflukten fra Syria, slik de var i ødeleggelsen av Libya. (Og man kan ikke akkurat si at MDG har gjort seg bemerket med noen krigsmotstand heller.)

Og heller ikke de humanitære organisasjonene klarer å kreve en slutt på krigen. Overfor krigen i Syria opptrår hele det norske establishment som det Kartellpartiet som jeg har beskyldt dem for å være.

Krigen kan stoppes

Krigen er ingen naturkatastrofe. Den er skapt av Pentagon, NATO, oljediktaturene og Tyrkia. Hvis de ville kunne de stanse krigen nå. Men de har sine imperialistiske mål i regionen og stanser naturligvis ikke krigen når det ikke en gang finnes noe folkelig krav om det. I 2003 demonstrerte 60.000 mennesker i Oslo mot Irak-krigen. Det var et ærerikt øyeblikk i norsk historie. Hvor mange har demonstrert mot krigen i Syria? Knapt noen, så vidt jeg har sett. Dette er et tilsvarende skammelig øyeblikk i norsk historie. Og skammen forsvinner ikke ved å ta i mot en håndfull av flykningene fra den krigen vi deltar i.

Det er i gang et diplomatisk arbeid for å få til en våpenhvile. Russlands president Vladimir Putin har hatt møter med Saudi Arabia og andre oljediktaturer for å prøve å få dem med på noen kompromisser som kanskje kan føre til våpenhvile. Iran deltar også i samtalene. Men USA viser ingen interesse for disse initiativene, og da gjør naturligvis ikke Norge det heller.

Derfor vil fortsatt nye hundretusener tvinges ut av Syria på grunn av vår krig.

 

——————

 

Hvis du liker denne bloggen og ønsker å hjelpe til med å spre den til flere, så går det an å gi en stor eller liten gave via PayPal.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelVärldens största bolag är kinesiska!
Neste artikkel– Digital overvåking i dag verre enn Orwell
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).