Goldman Sachs kjøper Fogh Rasmussen

0

Den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs har kjøpt NATOs tidligere generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. Eller de har hyrt han som rådgiver, som det heter i Berlingske.

I et forsøg på at øge forståelsen for det politiske system i Danmark har den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs hyret tidligere statsminister og NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen som konsulent og rådgiver.

Det oplyser Goldman Sachs-direktør Martin Hintze til Berlingske.

Goldman kjøper bevisst Rasmussens engasjement «low key», skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Det heter seg at Rasmussen skal hjelpe Goldman med å bedre kommunikasjonen med dansk politikk. I 2014 var det nemlig slik at Goldman kjøpte seg inn i det statlige energiselskapet Dong. Dette førte til at Socialistisk Folkeparti gikk ut av regjeringa og dermed utløste nyvalg. Det var en regelrett proteststorm i befolkninga, som riktignok ikke førte til noe, skriver DWN videre. Nå har Goldman 19% av Dong og kan dermed blokkere enhver viktig beslutning i selskapet, dersom de måtte ønske det.

Enhedslisten synes det er «problematisk» at Goldman sikrer seg Fogh på denne måten, mens Dansk Folkeparti «ikke vil blande seg i det». Noen ser vel en mulighet for at det kan være dem neste gang.

Mens dansk presse rimeligvis er mest opptatt av at enn av verdens største investeringsbanker, selveste monsterblekkspruten Goldman Sachs kjøper seg en tidligere statsminister «for å bedre kommunikasjonen med dansk politikk», legger DWN også vekt på at banken dermed skaffer seg NATOs forrige sjef.

Rasmussen var den aller skarpeste motstanderen av Russland, og har gjentatte ganger oppfordret NATO-land til å ruste opp sine hærer på grunn av den han kaller trusselen fra Russland. Han var hjernen i omstillingen av NATO mot Russland på toppmøtet i Wales.

Rasmussen er også godt informert om i hvilke segmenter våpenindustrien i Europa satser i de nærmeste årene. Rasmussen kjenner som ingen andre bakgrunnen til alle militære konflikter rundt om i verden, inkludert de amerikanske planene i nye områder som Ukraina eller Georgia. For Goldman som global investeringsbank er kunnskap om den geostrategiske utviklingen av uvurderlig betydning. Som enhver spiller vet, er det lettere å vinne i et spill hvis du har tilgang til fakta som ingen andre har.

Goldman Sachs har vist an fabelaktig evne til å plassere sine medarbeidere eller tidligere medarbeidere i maktposisjoner i Europa. Her er ei liste over Goldman-folk som har eller har hatt nøkkelposisjoner i Europa de siste årene:

Her er gutteklubben Golman Sachs, finanskapitalens junta som har tatt den direkte makta over europeisk politikk:

Karel van Miert, Belgia, tidligere EU-kommissær og internasjonal rådgiver for Goldman Sachs.

Otmar Issing, Tyskland
Tidligere styremedlem i Bundesbank og ECB. Var med på å skape euroen. Rådgiver i Goldman Sachs.

Mario Draghi, Italia, Sjef for Den europeiske sentralbanken, tidligere Managing Director i Goldman Sachs International

Petros Christodoulou, Hellas, Til 2012 leder for det organet som styrer gjelda til Hellas, så visenasjonalbanksjef i hellas. Begynte karrieren i Goldman Sachs.

Lucas Papademos, Hellas. Statsminister i Hellas 2011–2012. Ledet sentralbanken da Goldman Sachs hjalp landet med å trikse for å skjule gjeld.

Mario Monti, Italia. Statsminister i Italia 2011–2013. Tidligere internasjonal rådgiver i Goldman Sachs.

Antonio Borges, Portugal/Frankrike. Ledet privatiseringa i Portugal sammen med Troikaen. Direktør for IMF Europa. Tidligere visepresident i Goldman Sachs. Døde i 2013.

Peter Sutherland, Irland. Tidligere riksadvokat i Irland. I styringskomiteen for Bilderberggruppa. Direktør i Goldman Sachs International.

Mark Carney, Storbritannia. Tidligere leder av Bank of Canada. Direktør i Goldman Sachs. Sjef for Bank of England.

 

 

Forrige artikkelPost-kapitalisme eller Kommunisme 5.0?
Neste artikkelRussland, Danmark og Canada vil ha Nordpolen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).