Den svarte mandagen tok hundrevis av milliarder dollar

0

Børskrakket på Den svarte mandagen var ikke Det store krakket som mange venter på. Men det var uansett stort nok til å utslette børsverdier for hundrevis av milliarder dollar verden rundt. Den tidligere finansministeren i USA, Larry Summers, sammenlikner august 2015 med august 2007 og august 2008, altså like stort som forvarslene til den store finanskrisa.

Denne gangen var det børskrakket i Kina som så ut som den utløsende faktoren. The Economist skriver: «Kina nyser, vil verden bli forkjølet?»

For er det noe som dette krakket viser med all ønskelig tydelighet, så er det hvor viktig Kina er blitt for verden. Kinas økonomi utgjør nå 15% av verdensøkonomien, men veksten i Kina utgjør halvparten av verdens vekst! Kina er verdens største handelsnasjon, største eksportør og største importør.

Den såkalte finanskrisa i 2008 var svær, men når den ikke ble enda større så kom det av at de såkalte framvoksende landa i hovedsak opprettholdt veksten mens Vesten gikk i stagnasjon og nedgang. Når krisa denne gangen starter i Kina, samtidig som Vesten ikke har løst problemene som kom til syne i 2008, så er det et meget alvorlig varsel.

Nå handler det om den nakne kampen for å overleve, som investoren Dennis Gartman sier til Deutsche Wirtschafts Nacrichten. Angela Merkel er tydeligvis svært nervøs, skriver DWN, som også bemerker ganske tørt at europeiske politikere virker helt avmektige stilt overfor denne krisa, siden de for lengst har langt de viktige økonomiske avgjørelsene i andres hender.

EU-politikerne er nå stilt overfor massearbeidsløsheten, flyktningekrisa, den sjølforskyldte krisa i Ukraina, de enorme tapene på sanksjonene mot Russland – og nå noe som kanskje kan blli det store krakket. Og det er åpenbart for enhver at de ikke evner å takle noe av det.

Les også Trøbbel i Kina?

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKunsthåndverk / artigianato
Neste artikkelVärldens största bolag är kinesiska!
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).