Den svarte mandagen tok hundrevis av milliarder dollar

0

Børskrakket på Den svarte mandagen var ikke Det store krakket som mange venter på. Men det var uansett stort nok til å utslette børsverdier for hundrevis av milliarder dollar verden rundt. Den tidligere finansministeren i USA, Larry Summers, sammenlikner august 2015 med august 2007 og august 2008, altså like stort som forvarslene til den store finanskrisa.

Denne gangen var det børskrakket i Kina som så ut som den utløsende faktoren. The Economist skriver: «Kina nyser, vil verden bli forkjølet?»

For er det noe som dette krakket viser med all ønskelig tydelighet, så er det hvor viktig Kina er blitt for verden. Kinas økonomi utgjør nå 15% av verdensøkonomien, men veksten i Kina utgjør halvparten av verdens vekst! Kina er verdens største handelsnasjon, største eksportør og største importør.

Den såkalte finanskrisa i 2008 var svær, men når den ikke ble enda større så kom det av at de såkalte framvoksende landa i hovedsak opprettholdt veksten mens Vesten gikk i stagnasjon og nedgang. Når krisa denne gangen starter i Kina, samtidig som Vesten ikke har løst problemene som kom til syne i 2008, så er det et meget alvorlig varsel.

Nå handler det om den nakne kampen for å overleve, som investoren Dennis Gartman sier til Deutsche Wirtschafts Nacrichten. Angela Merkel er tydeligvis svært nervøs, skriver DWN, som også bemerker ganske tørt at europeiske politikere virker helt avmektige stilt overfor denne krisa, siden de for lengst har langt de viktige økonomiske avgjørelsene i andres hender.

EU-politikerne er nå stilt overfor massearbeidsløsheten, flyktningekrisa, den sjølforskyldte krisa i Ukraina, de enorme tapene på sanksjonene mot Russland – og nå noe som kanskje kan blli det store krakket. Og det er åpenbart for enhver at de ikke evner å takle noe av det.

Les også Trøbbel i Kina?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.